Stavba konvenční frézky
já mám takovou tu vrtačkofrézu od Promy co stála asi 23000.. jednou jsem byl na nějaké výstavě obklopily mě dvě pěkné studentky a nacpali mě poukaz na tenhle produkt jakožto stotisícému nebo jakému návštěvnikovi.. přišla taková ta sklamaná radost z výhry, dnes to mám v dílně a vrtám s tím.. ale zajištění sloupu proti protočení je dělané svěrně, při větší šponě se to povolí a celé vřeteno se hne.. to je ještě blbost, druhá věc je axiální ložisko je tam zajištěné segrovkou, když je to nové je to nalisované a zdá se to být funkční, po chvilce se to vychodí a ložisko skáče nahoru a dolů asi 3mm což je otravné i při vrtání natož při frézování.. ta segrovka se časem vymačká a prohne a vystřelí na předělání nějaké smysluplné tam není jak.. když se to opraví tak to zase chvilku chodí s vůlí třeba 0,5mm pak se zvětšuje a zvětšuje.. prostě to byla vrtačka a někdo k tomu přidal jeden šroub vřetenem a křížovej stůl.. Zko je jen tím vrtačkovým kolem, nějaká přesnost alespoň na desetiny se na tom odečíst nedá.. prostě je to utrpení..pak je ještě od Promy přímo frézka, která už vypadá konstrukčně jako frézka ta už stojí ale myslím kolem 45000 a nebo stávala.. to už třeba nějak funguje, ale tahle vrtačkofrézka je prostě šmejd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Dám ti radu i když vím, že zkušenost je nepřenositelná. Taky jsem chtěl frézovat ve vrtačce, ale zjistil jsem, že je to pitomost. Gumový puky jo, hliníkový odlitky jo, plastový věci jo, ale ocel ani náhodou.
První problém je uchycení nástroje. Já tam mám morse, ale axiálně nezajištěný ti to stejně brzo vyletí (při frézování čelem ne). To jde ještě řešit, jsou pouzdra která se dají zajistit klínem skrz vyrážecí otvor.
Další problém je pohyb obrobku. Naivka (já) si koupil křízový svěráček od soudruhů z číny. Provedení nic moc, ale když se všechno utáhne, jde to (přecijenom kus litiny to je). Pak to zapneš, nastavíš malinkou šponku, vrkneš do materiálu a vrtačka se snaží urvat od podlahy a utéct dveřma ven. Navíc takhle jedeš 5 minut, celej barák nadává a když to vypneš vřeteno (moje je kluzné) horké jako prase, motor taky až je ti toho líto.
Je třeba se smířit s tím, že vrtačka není na to frézování stavěná. Není zkonstruovaná na to, aby přenesla ty obrovský dynamický síly, který při frézování vznikají. Jo a to co tady píšu je můj poznatek získaný s téměř 150kg, celolitinovou sloupovou vrtačkou (Volman), která normálně bez odmlouvání vrtá 35mm díry do plnýho, takže žádný ořezávátko.
Když se dá sehnat celkem rozumná frézka za 20t, nejsou tyhle experimenty moc k čemu. Ale na to si přijdeš sám ...
První problém je uchycení nástroje. Já tam mám morse, ale axiálně nezajištěný ti to stejně brzo vyletí (při frézování čelem ne). To jde ještě řešit, jsou pouzdra která se dají zajistit klínem skrz vyrážecí otvor.
Další problém je pohyb obrobku. Naivka (já) si koupil křízový svěráček od soudruhů z číny. Provedení nic moc, ale když se všechno utáhne, jde to (přecijenom kus litiny to je). Pak to zapneš, nastavíš malinkou šponku, vrkneš do materiálu a vrtačka se snaží urvat od podlahy a utéct dveřma ven. Navíc takhle jedeš 5 minut, celej barák nadává a když to vypneš vřeteno (moje je kluzné) horké jako prase, motor taky až je ti toho líto.
Je třeba se smířit s tím, že vrtačka není na to frézování stavěná. Není zkonstruovaná na to, aby přenesla ty obrovský dynamický síly, který při frézování vznikají. Jo a to co tady píšu je můj poznatek získaný s téměř 150kg, celolitinovou sloupovou vrtačkou (Volman), která normálně bez odmlouvání vrtá 35mm díry do plnýho, takže žádný ořezávátko.
Když se dá sehnat celkem rozumná frézka za 20t, nejsou tyhle experimenty moc k čemu. Ale na to si přijdeš sám ...

co to je za cudnu hlavu? podrobnejsie fotky nemas?