Kvako1 píše:neuvažoval jsi nad servem ? ty malé serva kolem 800W se daji sehnat i do 9000otaček. a krouťak bys měl prakticky od 0 až max
kolik tam maš mista na delku ?
třeba servo BSH0551 ma na delku 135mm a zakladnu 55x55mm
O servech dost uvažuji, ono to nakonec bude nejjednodušší a nejlepší řešení. Místa na délku mám dost, jde mi hlavně o místo na šířku. Koukal jsem na ebay.de a těchle malých motorů je tam poměrně dost. Už jich pár dražím, tak snad se zadaří

Co se týče momentových charakteristik, tak tady jednoznačně serva vedou, jak říkáš, krouťák konstantní od nuly až do jmenovitých otáček. Navíc jdou krátkodobě přetěžovat a to docela brutálně. Koukám do datasheetu siemens 1FK6032-6AK71. Jmenovitý proud 1.4A, maximální proud 8A. To je víc než 5-násobné přetížení

Za těchto podmínek maji celkem slušný moment a asi by bylo možné s ním i řezat závity bez nutnosti převodování.
testone píše:
..ta obyčejná tohle NEMAJÍ, proto použít je bez dalšího do uložení viz návrh 3 je sázka do loterie, buď to bude mít vůli nebo se to bude zadírat..
To vysvětluje, proč jsem v mé cenové kategorii žádná vhodná nenašel
RaS píše:..na jednu stranu někdo kupuje superpřesné kleštiny a na druhou stranu to zabije obyč ložiskem.. vždycky je to kompromis mezi cenou a kvalitou.. kam půjdeš ty je tvoje věc.. důležitý je si taky uvědomit že ty přesný ložiska musej mít taky hodně přesný uložení, a pokud to chceš jen soustružit tak se na to rovnou vykašli.. proto třeba držáky poháněnějch nástrojů stojej takovej ranec..
Tím jsi mi to vyjasnil, vyrábět to budu komplet na soustruhu a používat budu pouze obyčejné kleštiny, takže drahá ložiska pro mě nemají cenu. Koncem měsíce zkusím vyrobit první prototyp a otestovat co to bude dělat.
Všem moc děkuji za rady