Jak správně svařit rám

Odpovědět
matware

15. 2. 2014, 7:31

Rozhodl jsem se pro stavbu cnc frézky a postupně začínám zkreslovat plán. Frézka by měla mít rozměry plochy 1,2x0,7m a bude se na ní obrábět polystyren(pozadí do akvárií) a občas nějaké dřevo. Rám bude z: Boční profil (pod osou X) : U profil http://www.kondor.cz/upe-120/d-79297/ podpěry pod desku (spojují boční profily) : I profil http://www.kondor.cz/ipe-80/d-78289/
Na U profil příde duralová plochá tyč ofrézovaná 60x20 na kterou teprve přidělám vedení - podepřenou tyč 25mm.
Celý rám bych pak dal vyžíhat o ofrézovat (spodní a horní plochy).
A teď potřebuji poradit jak správně svařit ty věci k sobě aby nedošlo k různým pnutím zkroucení konstrukce. Rám budu vařit na rysplotně a materiál bude přitažen svěrkami k ní. Mám ty I profily vařit po celém vnitřním obvodě nebo jen bodovat (kde)?
Moc děkuji za rady.
základní rám 1.jpg
základní rám 2.jpg
základní rám + deska + vedení x 1.jpg
základní rám + deska + vedení x  2.jpg
základní rám + deska + vedení x 3.jpg
bobik

15. 2. 2014, 9:05

Napřed to celé naboduj, ale vždy dva body proti sobě na stěně íčka. Pak krátké svary vždy proti sobě na stěně a střídavě na protilehlých rozích, pak povolit svěrky , měřit zkroucení a vařit tam, kde deformace svaru při chladnutí budou působit ve prospěch požadovaného tvaru. To je třeba si umět představit. Kažopádně je třeba vařit krátké svary a měřit a měřit, tancovat okolo jako děrviš.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2014, 10:15

hlavne si vzdy predstav ze mas napr jekl heftnutej dvouma stehama a pridavas treti bod
tim ze tam das horky zelezo ktere ztuhne v nejake pozici tech profilu a pak dale chladne a smrstuje se a stahne ten treti bod k sobe
sice o nejake setinky ale kdyz si tu paku protahnes delkou toho jeklu tak to na konci dela treba centak

je dobry s tim dopredu pocitat
to heftovani po kouskach umoznuje delat korekce
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
filla
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2014, 10:43

nejdulezitejsi je, jakou metodou hodlas svarovat, MMA (stridava, stejnosmerna) MIG/MAG?, kazda metoda vyvolava jine pnuti
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Jan Danda
Sponzor fora

15. 2. 2014, 12:14

Teplo proti teplu.
QNX
Kontaktovat uživatele:

15. 2. 2014, 5:08

filla: Dokážeš ty rozdíly popsat? Svářím MMA, MIG, TIG a že se to kroutí jako had už jsem si tak nějak zvyknul, ale rozdíly bych popsat nedokázal. Nedávno jsem svářel takovou nerezovou konstrukci a tam to byla teprve lahůdka :-) Naštěstí to šlo i docela dobře srovnat opakovaným ohřevem sváru (když to bylo nutné).
matware

16. 2. 2014, 9:07

Koukám, že to nebude žádná sranda :cry: tak budu muset ještě zapřemýšlet jestli by nešla udělat podobná konstrukce šroubovaná. Původně jsem uvažoval o konstrukci z hliníkových profilů, ale tam mě odrazovala celkem vysoká cena profilů.
ledvinap

16. 2. 2014, 9:59

Sroubovana konstrukce ma drobnou vyhodu v tom, ze ve sroubovanem spoji dochazi k mikroposunum a treni. Tim se utlumuji vibrace. Tezko rict, jak moc to v praxi pomuze, ale skoro bych cekal, ze varena konstrukce bude docela pekne zvonit.
Zbýňa

16. 2. 2014, 2:31

Nejduležitější je základ, takže perfektní zarovnání a zaúhlování konců profilů. Jak nebudou na sobě perfektně sedět a budeš někde vyvařovat mezerku, tak to hned plave.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 2. 2014, 5:20

Vyplatilo se mi nedorazet profily na sebe ale vrazit mezi ne tenoucky plech tam kde nebuses heftovat
Protoze kdyz to das na dotek tak se to opre a blbe se to po heftovani uhluje
Po naheftovani z jedne strany to vyndas a naheftujes na druhe pritom se ti s tim lip pracuje protoze mas k dispozici tu mezirku po tom plisku
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Francotirador

17. 2. 2014, 8:50

Chudák Matware. To jsou teda rady - takový konkrétní :lol: (kromě Robokopovi finty s plíškem během bodování pro dodržení stejnoměrné spáry pro kořen finálního svaru).
Sám se neozval, ale zeptám se za něj - vlastně za sebe, samotného mě to zajímá.
Cvičně jsem potencionální místa svarů očísloval. Které svary ano, které ne (například v případě provedení koutového svaru 3 bych 4 už nedělal, na druhou stranu bych ve spodní části nedělal tupý 5, ale 6ky). Asi žádný bych nedotahoval až do rohu. U 1 a 2 bych asi začal housenku v polovině a táhl jí nejdřív dolů a druhou polovinu nahoru, nebo obráceně? Nejdřív oba v 1 a pak oba z druhé strany 2, nebo spodní poloviny 1, 2 a až pak horní? Nejdřív 1 a pak 3 nebo obráceně? Nejdřív komplet ovařit jedno "I"čko a pak pokračovat druhým, nebo vždy jeden svar (steh) na všech a pokračovat dalším svarem opět na všech?
rám.jpg
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Zbýňa

17. 2. 2014, 11:20

Francotirador píše:Chudák Matware. To jsou teda rady - takový konkrétní :lol: (kromě Robokopovi finty s plíškem během bodování pro dodržení stejnoměrné spáry pro kořen finálního svaru).
Sám se neozval, ale zeptám se za něj - vlastně za sebe, samotného mě to zajímá.
Cvičně jsem potencionální místa svarů očísloval. Které svary ano, které ne (například v případě provedení koutového svaru 3 bych 4 už nedělal, na druhou stranu bych ve spodní části nedělal tupý 5, ale 6ky). Asi žádný bych nedotahoval až do rohu. U 1 a 2 bych asi začal housenku v polovině a táhl jí nejdřív dolů a druhou polovinu nahoru, nebo obráceně? Nejdřív oba v 1 a pak oba z druhé strany 2, nebo spodní poloviny 1, 2 a až pak horní? Nejdřív 1 a pak 3 nebo obráceně? Nejdřív komplet ovařit jedno "I"čko a pak pokračovat druhým, nebo vždy jeden svar (steh) na všech a pokračovat dalším svarem opět na všech?
rám.jpg
Jenže s takovým rámem je hlavní pracovat jako s celkem a né jenom řešit na jednom místě kam kterej heft udělat. Takže před svařením musí být komplet sbodovanej a ani pak nejde vařit tak že ovařím jeden profil a půjdu dělat další, to z toho podélnýho bude strašnej luk. Jako základ bych dělal velkej obdelníkovej rám, tj. měřit kolmosti a hlavně úhlopříčku a heftovat nejdřív na na stojně profilu až pak po stojnách i vodovný a do zheftovanýho a zaúhlovanýho rámu pak dopasovat dvě zbylý příčky, který ale musej mít perfekt dýlku, žádný mezery, jinak je z těch podélnejch zase luk. Kořen je sice hezká věc, ale na ten se nechává mnohem větší mezera než tenkej plíšek.
Francotirador

17. 2. 2014, 11:51

Kam všude svary ano, a kam už ne (aby toho soustředěného vnitřního pnutí nebylo příliš)?
Např. I-čka vertikálně vařit z obou stran (zepředu, zezadu) nebo se normálně vaří jen z jedné strany?

Nemáte někdo odkaz na nějakou povedenou učebnici svařovaných konstrukcí (konstrukce, technologie příhradových rámů)?
Francotirador

17. 2. 2014, 1:11

Něco jako toto obrázkové málo - skládání profilů (a "netechnologické" uzly atd.), ale s více příklady (aby si člověk mohl vybrat co podle použití a podobnosti tvaru obšlehnout :) )
http://www.345.vsb.cz/jirihruby/Tek/Tek05.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Přílohy
Tek05.pdf
(269.72 KiB) Staženo 1269 x
Miller
Sponzor fora

17. 2. 2014, 9:23

To vypadá, že toto někdo vyzobal z nějaké obsáhlejší publikace, představoval bych si u toho podrobnější pokec.
Mini soustruh SC-4
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“