Tron+

fotky našich strojů, aneb co máme doma
m786
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2014, 10:51

nexus06 píše:
m786 píše:
nexus06 píše:Záleží na tom co od toho čekáš. Tron je skvělá mašina na naučení se, lze na ní udělat poměrně dost věcí. Pokud máš čas, je to poměrně slušná volba. Udělat se to dá, ale jak říká RaS, po 0,1mm a je třeba hodně radosti a nadšení. . Má prostě své limity a s nima nic nenaděláš. Po zkušenostech, pokud chceš dělat dřevo, vyřeš si zakrytování pohybových šroubů. Nevím jaká jsou vedení na Tron+, ale pokud ty co jsou na klasickem Tronovi a máš ještě možnost, vyhni se jim. To je podle mě ta největší slabina Trona. Ty se tam nikdy neměli objevit.
Zdravim,
vedenie tam je asi podobne. Je to nejaky drylin system.Co sa tyka toho zakrytovania, tak som rozmyslal dat plexisklo na boky.Predne a zadne celo necham volne,nech tam vojde aj nieco dlhsie.

Je mi uplne jasne ze to nie je tuhostou profi masina, ked sa pohram z touto tak chcem riesit nieco lepsie, ale zatial na rozbehnutie a ziskanie skusenosti z emc2 je to myslim dobra volba
Kupodivu je to poměrně dobře vymyšlená konstrukce, tuhost je na svou kategorii překvapivě dobrá. To vedeni drylin je jeden velký průšvih. Krásně se tam dává a to je taky jeho první a poslední výhoda. Kdybych dnes stavěl Trona znova, tak se mu prostě vyhnu velkým obloukem. Je dost drahé a má mizernou tuhost. Uvnitř těch objímek je nějaká pěna či plast a to je neštěstí. To vedení je prostě vymyšlené na úplně jiné použití než je cnc frézka. Ta mašina by si zasloužila nějaké podepřené tyče, mám obavu že i nepodepřené tyče jsou lepší volba než drylin. Pokud tam dáš drylin, bude tě to stát spoustu peněz a výsledek tomu rozhodně neodpovídá. Za stejné peníze se to dá udělat daleko lépe. Pokud chci na Tronovi dělat něco fakt přesně, musím jezdit pomalu. Do duralu bych se na něm bál šáhnout nějak rozumně. Plasty a jiné měkké materiály v pohodě, ale to zvádne kde co. Pak jen smutně koukáš, když tady čteš, jak někdo obrábí rychlostí v metrech/min to co ty musíš v desítkách milimetrů, protože vedení víc nedovolí. Na naučení je to dobrá mašina. Jen bych na ní po zkušenostech prostě pár věcí předělal a vyhnul se jim. Ušetřil bych si spoustu hodin času a nakonec jsem to stejně předělal. Jako další věc bych se vyhnul použití závitových tyčí na přidělání motoru. Je tam uvnitř strašně málo místa a pokud budeš potřebovat sundat motor, tak tím strávíš nejedno krásné odpoledne. Nedostaneš se k tomu rozumně ani z jedné strany. Přitom pokud místo těch tyčí použiješ imbusy, je to práce na 20 minut. Když jsem sundával motory, tak jsem po několika hodinách ty závitové tyče vzteky prostě uřezal :twisted:
Ale abych tě jen nestrašil, konstrukce je to fakt dobrá, jen ti to prostě časem přestane stačit, ale to je asi úděl každé mašiny. Pokud bych na ni nepoužil dryliny, tak jsem prostě daleko spokojenější. A proto teď kreslím jinou mašinu :D
Chcem sa este opytat, ked si robil trona, bol si spokojny s vyslednou tuhostou? alebo si tam este nieco dorabal aby to fungovalo poriadne?
ten drylin system mi je jasny,ale mam na mysli skor konstrukciu celkovo....
Mex

11. 5. 2014, 3:18

m786 píše:Ale tak ci tak by som asi presvihol prudovy limit obvodu TA8435,nie?Resp. nie je mi celkom jasne ako to myslis.Cipov mam dost, vyroba pcb nie je problem.
No právě že ne. Pokud bys zapojil pro každý motor 2 kusy TA8435 a použil paralelní zapojení (kdy každý TA8435 bude budit svou půlku vinutí), tak by to i při těch 24V celkem mohlo švihat. A pokud každý z těch TA8435 bude dávat trvale povolených 1.5A, tak to bude celkem 3A na každou fázi. A s napájením krokáču 24V/3A to už pojede slušně.
Nakonec motory máš, drivery už možná taky, není nic jednoduššího než to pomocí jednoho motoru a dvou driverů vyzkoušet.
m786
Kontaktovat uživatele:

13. 5. 2014, 5:43

Tak som sa rozhodol ze nahradim drylin system linearnim vedenim.Rozhodol som sa ze zacnem s osou Y, tak bude aj referencna pre ostatne osi.
Doma mam sice mozno trosku prilis masivne vedenie THK SSR 30, ale dlzkou mi tam presne sadne.
Povodne vedenie malo vysku 35 mm, linearne ma aj domcami 40mm.Takze budem musiet aj spravit nejaku podlozku pod domec matice trapezoveho srobu.
Spodnu hranu portalu, ktora je najrovnejsia som si zvolil ako referencnu. Od nej budem usadzat hodinkami linearne vedenie a tiez kontrolovat kolmost ostatnych os a celej frezy.Nebude sice usadene na hranu,tak ako by sa malo lin. vedenie osadzat,Ale po osadeni by to malo byt aj tak presnejsie ako drylin.
DSC03607.JPG
DSC03605.JPG
DSC03603.JPG
DSC03602.JPG
m786
Kontaktovat uživatele:

14. 5. 2014, 7:52

Dnes som osadzoval lin. vedenie na Y osi.
Nemam tam hranu ani valceky ktore by vedeli dostavit odchylky. Subeh vedeni sa mi podarilo nastavit do 0.02mm.
Srob som zaistoval perovou podlozkou a pridal som 2 poistne matice. Hadam sa to v buducnosti neposunie :P
DSC03608.JPG
DSC03610.JPG
DSC03611.JPG
DSC03613.JPG
nexus06

15. 5. 2014, 1:23

gratuluji a zavidim, taky bych chtel mit doma jen tak nahodou THK SSR 30 :)
m786
Kontaktovat uživatele:

16. 5. 2014, 5:07

nexus06 píše:gratuluji a zavidim, taky bych chtel mit doma jen tak nahodou THK SSR 30 :)

Dakujem, ale stale som este len na zaciatku.A tiez dakujem za dobre rady,ze coho sa vyvarovat.Nahodou ho tam nemam :P Mal som to urcene na masinu na kovy, ale vsak zozeniem ine.Nechcelo sa mi rezat z ineho vedenia....
m786
Kontaktovat uživatele:

28. 5. 2014, 6:08

tak uz dorazila aj doska optickeho oddelenia LPT.
Dali sme ich vyrobit v cine. Na tejto stranke : https://www.seeedstudio.com/service/ind ... pcbService" onclick="window.open(this.href);return false;
Cena bola sokujuca, ani som nedufal ze to dojde.Cena za jednu pcb vratane dopravy bola 6eur.A to aj vratane potlace.
Na Slovensku by to stalo minimalne 10 eur za kus + predlohy + doprava...
DSC03629.JPG
Mex

28. 5. 2014, 7:54

m786 píše:tak uz dorazila aj doska optickeho oddelenia LPT.
Dali sme ich vyrobit v cine. Na tejto stranke : https://www.seeedstudio.com/service/ind ... pcbService" onclick="window.open(this.href);return false;
Cena bola sokujuca, ani som nedufal ze to dojde.Cena za jednu pcb vratane dopravy bola 6eur.A to aj vratane potlace.
Na Slovensku by to stalo minimalne 10 eur za kus + predlohy + doprava...
To je nějaké drahé, ne?
Vypadá to, že se ten tišťák vejde do rozměru 10x10cm, a cena za 10ks takových PCB bývá kolem 20-25 USD+10USD doprava, takže za 1 desku by to mělo vyjít pod 3 Euro.
m786
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2014, 5:16

To je nějaké drahé, ne?
Vypadá to, že se ten tišťák vejde do rozměru 10x10cm, a cena za 10ks takových PCB bývá kolem 20-25 USD+10USD doprava, takže za 1 desku by to mělo vyjít pod 3 Euro.[/quote]

Ja to porovnavam s cenami na Slovensku.Tu by sa clovek nedoplatil.Tu vsade uctuju aj za predlohy, cinanci to vobec nepotrebuju...
Inac ten plosak je obojstranny, prekovene otvory a je tam aj potlac.
Stephen

30. 5. 2014, 10:22

Ta deska , to je nádhera, když si vezmu že mi A4 předlohu na fotoplotru nabízeli za 3 eura. Neni v tom práce, plošňák, nic... Jak dlouho trvá než to z číny dorazí sem? Tak samozřejmě dělam předlohy na laserovce, ale kvalita neni taková.
m786
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2014, 10:49

Stephen píše:Ta deska , to je nádhera, když si vezmu že mi A4 předlohu na fotoplotru nabízeli za 3 eura. Neni v tom práce, plošňák, nic... Jak dlouho trvá než to z číny dorazí sem? Tak samozřejmě dělam předlohy na laserovce, ale kvalita neni taková.
Priblizne 3 tyzdne trvalo dodanie na Slovensko.Keby som bol vedel pred tym, tak aj tie PCB na drivery dam vyrobit u nich.Vyrobili sme ich 15 ks, a bolo to dost roboty.Z ciny by mi prisli bez namahy, a za zlomok mojich nakladov...
m786
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2014, 12:00

Tak som zase troska pokrocil. Mam obrobene trapezove sroby a tiez som namontoval srob na Y .Kedze linearne vedenie je vyssie ako drylin, tak som musel spravit podlozku z 6mm plechu medzi maticou trapezoveho srobu a Z osou.Postupne som ju brusil az kym to nebolo uplne v rovine.
DSC03647.JPG
DSC03645.JPG
m786
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2014, 10:23

Tak som zase troska pokrocil. Na Z osi som namiesto drylin duralovych tyci pouzil kalene ocelove tyce.Na X osi som nechal drylin, kedze som ho uz mal kupene tak zatial tam bude a mozno casom to vymenim...
Bordel okolo si nevsimajte :D .V garazi som nemal dost miesta, potrebuje to uz celkom velky stol tak som frezu zatial presunul no nevyuzivanej casti pristavby.
4.jpg
3.jpg
2.jpg
1.jpg
sagat

27. 11. 2014, 8:55

Můžete mi někdo poslat zbytek těch výkresů s ALU díly pro opracování: Od autora mám jen Trapezmuttergehäuse_X_L1.dwg, Trapezmuttergehäuse_Y_L3.dwg a Trapezmuttergehäuse_Z_L4.dwg , ale kde je zbytek například pro uchycení vřetene, domečky na serva atd... Psal jsem mu ale zatím bez odpovědi. děkuji za každou radu.
matware

27. 11. 2014, 5:26

SZ
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“