Dobrý den.Protože jsem byl jedním kolegou zde požádán jak na to s kleštinovým upínáním na MN80 pokusil jsem se nafotografovat tento postup a napadlo mne,že by i někteří jiní o to mohli mít zájem.Pokud by to zde vadilo, tak to smažte.A jinak prosím profíky nesmějte se tomu a pokud tam něco bude scházet tak to doplňte.
Do zadní části vřetene -
vložíme ložiskové válečky, potřené vazelinou - (aby se jakoby přilepily do drážek)
z druhé strany narazíme "pouzdro" předem očištěné, do očištěného vnitřku kuželové dutiny vřetene -
sestava "pouzdra" s kleštinou
umístění v soustruhu
z druhé strany nasadíme upínací trubku
stahujeme trubku šroubováním s kleštinou proti sobě - jakmile se minimalizuje vůle vložíme do kleštiny materiál nebo nástroj
a stahneme tak, aby šel ještě s minimální vůlí vyndat
po překlopení páky musí být upnut, pokud ne, ještě o malý kousek trubku přitahneme
obdobně postupujeme i u stromečkových kleštin, kde je ale jiné "pouzdro" a musí se použít redukční matka, která se našroubuje do upínací trubky viz. další obrázek - sestava
a takto to vypadá na soustruhu
No a jedna blbinka nakonec z jiné misky - když sundavám planetovou převodovku abych mohl točit W závity a podobně - tj nahrazuji ji ozubeným kolem
tak potom při demontáži zpět je vždy dolování pera jako bonbonek - takže jednoduchá úprava - vytahovák,nebo chceteli vytlačovák (závit M2) postupně tak předělávám i jiné velikosti