NPS - mazlík z Aukra

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Prot

10. 8. 2014, 5:15

Pekne to dela zavity :wink: Chce to najizdet vic pred kus , jak uz nekdo rekl, ale to vychytas :D
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

10. 8. 2014, 5:32

Metrika mě nebere :D , ale když si představím kolik speciálních závitů jsem už potkal tak ten potenciál je prostě boží!
Třeba takovej závit na objektivu zrcadlovky se snad ani jinak udělat nedá.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Thomeeque

10. 8. 2014, 10:37

Hades píše:To Thomeeque
tleskám...
Díky :)
amater píše:Ok nebylo to míněno nějak zle jinak děkuji za tvůj výklad mile si mě potěšil jinak si mě trošek zaskočil myslel jsem že si použil silnější motůrky
Těch 0.5Nm je tady trochu na hraně, asi by nebylo od věci trochu víc - při rychlostech, kterými si troufám obrábět, to zatim mělo síly vždycky dost, nicméně při rychloposuvu na maximální rychlosti to jde už celkem snadno přetlačit, což je trochu nebezpečný (já tam ale velký motory cpát nechci, budu to spíš řešit tak, že při serióznějšim obrábění půjdu s maximální rychlostí trochu níž.. móžná zkusim přidát i trochu na proudu, uvidíme).
Prot píše:Pekne to dela zavity :wink: Chce to najizdet vic pred kus , jak uz nekdo rekl, ale to vychytas :D
Dík, jj, dám na to bacha.
Cjuz píše:Metrika mě nebere :D , ale když si představím kolik speciálních závitů jsem už potkal tak ten potenciál je prostě boží!
Na ebayi určitě prodávaj i zrcadlovkovej závitník :mrgreen:

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Hades

11. 8. 2014, 8:41

Cjuz píše:Metrika mě nebere :D , ale když si představím kolik speciálních závitů jsem už potkal tak ten potenciál je prostě boží!
tě napadlo to samý co mne....
No alespoň víme, kdo nám to vyrobí :LOL:
Thomeeque

12. 8. 2014, 10:37

Hehe, zatim nemám na jemný závity nožík, ale to bude jen otázka účasti na dalším pražském srazu, tam já tydle věci standardně nakupuju :mrgreen:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Zdenek Valter

13. 8. 2014, 9:27

Thomeeque píše:Hehe, zatim nemám na jemný závity nožík, ale to bude jen otázka účasti na dalším pražském srazu, tam já tydle věci standardně nakupuju :mrgreen:
No ale pozor závity (myslím typy) se nemusí lišit jen počtem na stoupání, ale i úhlem. Proto ten nožík bude třeba jen pro metriku.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Thomeeque

13. 8. 2014, 10:23

Zdenek Valter píše:
Thomeeque píše:Hehe, zatim nemám na jemný závity nožík, ale to bude jen otázka účasti na dalším pražském srazu, tam já tydle věci standardně nakupuju :mrgreen:
No ale pozor závity (myslím typy) se nemusí lišit jen počtem na stoupání, ale i úhlem. Proto ten nožík bude třeba jen pro metriku.
Aha, no jo, vlastně.. hmm.. asi budou muset kluci zajít přecijen za někym jinym.. a nebo za mnou, ale i s nožíkem (a s podepsanym reverzem, že berou na vědomí, že vůbec za nic neručim) :D
amater

13. 8. 2014, 6:03

Zdravím ještě bych měl malej dotaž. Ta máš frekvenční měnič spojen s řídícim softem aby soft držel(konstantní otáčky) nebo řídící soft vychází pouze ze snímače na vřeteníku (měnič nastavuješ manuálně) a upravuje jen posuv nožovky. Protože v řezu určo budou mírně klesat otáčky aby byl dodržen poměr stoupání na otáčku.
Hades

13. 8. 2014, 7:33

Thomeeque píše: Aha, no jo, vlastně.. hmm.. asi budou muset kluci zajít přecijen za někym jinym.. a nebo za mnou, ale i s nožíkem (a s podepsanym reverzem, že berou na vědomí, že vůbec za nic neručim) :D
jen se neboj, pokud bych něco takového potřeboval, tak dodám i mustr jako protikus :D
Thomeeque

13. 8. 2014, 8:36

amater píše:Zdravím ještě bych měl malej dotaž. Ta máš frekvenční měnič spojen s řídícim softem aby soft držel(konstantní otáčky) nebo řídící soft vychází pouze ze snímače na vřeteníku (měnič nastavuješ manuálně) a upravuje jen posuv nožovky. Protože v řezu určo budou mírně klesat otáčky aby byl dodržen poměr stoupání na otáčku.
Video bylo natočeno ještě za stavu, kdy jsem invertor řídil manuálně, řídící systém (LinuxCNC) pouze sledoval enkodér. S poslední elektronikou už i řídí invertor.

Btw. tady mě překvapilo, že LinuxCNC se chová u G76 trochu "hloupě" (i když chápu, že to neni žádná prča) a to v tom smyslu, že nijak neřeší situaci, kdy je stoupání a otáčky tak veliký, že by měl při podélnym posuvu jet rychleji, než kolik má podélný posuv maximum. Místo aby vyhlásil nějakou poruchu či se pokusil otáčky snížit, rozjede posuv nějak nespecifikovaně, rychlost během pohybu náhodně kolísá, při každym běhu rozjede novej závit, čili výsledek je minimálně zničenej obrobek a mohlo by to dopadnout i hůř.

T.
amater

13. 8. 2014, 9:28

A co to dělat selskym rozumem... vřetenu definovat cca 100 otáček manuálně a softu nechat jen at si hlídá nožovku(posun podle závitového poměru) uznávám nejni to moc velkej pokrok ale zase bude slušnej závit a nemohlo by dojít třeba ke ztrátě kroků při podélném posuvu. Jen se chci zeptat elektroniku na enkoder si dal dohromady sám nebo si z ničeho sosal. jednoduché a funkční
Thomeeque

13. 8. 2014, 10:34

No jasně, když to máš promyšlený a nenastane žádná nepředloženost, tak samozřejmě neni problém, ale sem tam se člověk splete nebo něco nezafunguje, jak je plánováno a dojde k průseru, kterej by ten soft teoreticky měl snadno ohlídat (posuv přepočítává tak jako tak imrvére podle signálu z encodéru, stačilo by jen, aby nějak smyslupně zareagoval, když mu vyjde hodnota, která je nad limit, nejjednodušeji zastavenim a chybovou hláškou podobně jako třeba při najetí do limitu..).

Elektroniku enkodéru jsem dal dohromady plus mínus sám, žádná velká věda to nebyla (obzlášť s googlem po ruce, hehe :))

T.
Prot

14. 8. 2014, 2:11

Me by se to hodilo, jestli by to tedy slo, aby na klasice vzdycky zastavila univerzala s nulovym pastorkem nahore. To by usetrilo driny :D
amater

14. 8. 2014, 8:21

A motor co máš na drakslu je dostatečný tedka tam máš 350w jestli si dobře pamatuji nebo by to chtělo silnější??
Thomeeque

15. 8. 2014, 1:28

Mám tam 250W motor, na malých otáčkách ja slabej (třeba na ocel větších průměrů), ale spíš bych řek, že to chce silnější převod než motor - asi si budu muset do stolu zabudovat ještě osu s převodovou multi-řemenicí :roll:
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“