Pomoc s výrobou složitějších návrhů

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Alesij

7. 9. 2014, 7:37

Zdravím zdejší osazenstvo,
sháním k sobě člověka, co bude schopný mi vypomoci (samozřejmě to nechci zadarmo) při výrobě stylingovych doplnku do meho automobilu.

Ušil jsem si an sebe takovou boudu a v rámci stavby mého automobilu jsem oprášil své znalosti strojařiny a začal vymýšlet, že co nejvíce plastových komponent předělám do kovu, ideálně asi nerezová ocel, ale to teď není podstatné. Po nějaké době studia co vlastně zvládnou CNC stroje a co je a co není možné jsem dospěl k názoru, že vyrobit některé tvary, které vyrobit chci je téměř nemožné nebo velice složité, ale nemám žádné reálné zkušenosti s frézováním a soustružením, takže si ještě nejsem úplně jist, jaké z mých představ budou vůbec realizovatelné v nějaké rozumné cenové relaci.

Sem píšu, protože sháním člověka co by mě dokázal provést (třeba na facebook chatu nebo na skypu) úskalím CNC výroby a dokázal by mi vysvětlit jak vlastně musí moje návrhy vypadat aby bylo reálné je vyrobit (tedy technologické omezení), umím v autocadu, mám dva nebo tři návrhy, které bych rád probral.

Samozřejmě bych se dál nebránil, kdybyste mi pomohli s finálním návrhem/výkresem a jeho případnou výrobou (u sebe nebo třeba doporučení na firmy co to zvládnou).

Nic z toho nechci zadarmo, rád vám od hodiny zaplatím, že se mnou ztrácíte čas a pokud by byla spolupráce bezproblémová a byl z vaší strany zájem, měl bych podobných zakázek na návrh + výrobu podle mého předchozího modelu v autocadu do budoucna určitě víc.

Pište mi SZ, ozvu se zpět vždy jak budu mít čas ;)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2014, 7:51

no hadam ze to dost casto budou obecne tvarove plochy
takze mnoho hodin na stroji
pocitej tak 6-800kc/h praci na cnc

takze to bude stat ve finale to same co nove auto :lol:
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Alesij

7. 9. 2014, 8:00

I kdybych mel skoncit u nazoru, ze na to kaslu a delat to nebudu, rad bych o tom nejdriv vedel co nejvic nez se sam rozhodnu, takze nabidka dale trva

jedna se o veci jako je treba tohle (svuj navrh rucky jeste nemam, ale byl by velice podobnej)
http://www.ebay.com/itm/NRG-Innovations ... 1566410678" onclick="window.open(this.href);return false;

ale radici paka a rucka je vlastne jen uplnej zacatek
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

7. 9. 2014, 8:04

tak tohle je uplne jednoduchej tvar

vemes li ale tvar originalu a budes ho chtit v kovu budes muset sakra pritlacit
Alesij

7. 9. 2014, 8:08

V pohodě, že to nebude levné vím, určitě jsem nepočítal že to udělám za dva litříky komplet, nicméně abych se dostal k tomu co je a není možné a kolik a kde to bude stát, musím o tom nejdřív co nejvíc vědět, takže jak říkám, finanční stránka věci je teď vlastně až to poslední co potřebuji vědět

nutně nemusí být vše v originálních tvarech, pokud to bude možné, můžu návrh přizpůsobit aby do interiéru sednul ale byl levnější na výrobu apod. to je právě to proč potřebuji mluvit s někým kdo tomu rozumí, ja v tom zatim pomerne tapu, prave kvuli chybejici praxi primo se stroji
piskoteek
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2014, 9:27

Vyrobit jde uplne vsechno,bojim se,ze to neutahnes financne,5ose stroje za 600-800kc/hod urcite nedelaji.Dukaz co lze vse na cnc udelat.
Přílohy
page_kontrolni_pripravky1.jpg
Výrobní ředitel, co nadělal poctivě hodně vagónů špon do hutí.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2014, 10:49

Neviděl bych to tak zle, už to není tak vzácný, dneska už má pětiosu každej trouba, já sám mám dvě.
Aleš Procháska
RaS

9. 9. 2014, 11:18

a jakou máš hodinovou sazbu?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2014, 11:49

Občas někomu něco udělám zadarmo, ale jinak zakázky zvenku v současné době nebereme :-)
Aleš Procháska
martasg1
Sponzor fora

9. 9. 2014, 1:09

prochaska píše:Občas někomu něco udělám zadarmo, ale jinak zakázky zvenku v současné době nebereme :-)
Aha a to je to co se mi tady na foru strašně "líbí" - vždycky se tady někdo ozve, kdo řekne: to je sranda... tohle ti udělá každej "zadarmo"... ale pak nikdo nemá čas a nikdo to nevezme... prostě jen kecy kecy kecy a zas jen kecy... prostě když to nevezmete a nebo někoho konkrétně nedoporučíte tak raději nic nepište, zbytečně tím matete...

Jak jsem ti psal SZ, až dodělám současnou zakázku tj. cca za měsíc, můžeš se na mne obrátit a zkusím co zvládnu vyrobit z tvých dílů na soustruhu a tří-ose. Dělám cca za 250 - 350 Kč na hodinu. Kontakt máš.

Vždycky přemejšlej nad tím zda jde daný obrobek jednoduše upnout, jestli je poměr šířka a hloubka tvarové drážky v mezích vyrobitelnosti běžnými frézami, zda máš frézované plochy dostupné z kolmého směru apod. a pak se budeš držet v "lidových" cenách. Cenu můžou zvyšovat požadavky na přesnost výrobku a kvalitu povrchu. Kusová výroba je samozřejmě dražší než sériová, ale také záleží na náročnosti přípravy obrábění. Zda je potřeba nějaký nestandardní upínací přípravek nebo zda se dá použít konvenční. Abys tohle vše sám posoudil musel bys toho mnoho nastudovat o obrábění, nástrojích, upínačích a materiálech. Dle mého bys měl nejprve zadat poptávku na návrh technologie výroby + výkresu nebo modelu daných výrobků a pak až hledat výrobce. Cena se ti rozdělí do dvou menších částek rozumně vynaložených a možná ušetříš (v případě že by tě někdo chtěl natáhnout - zcela běžná praxe ve firmách, mám teď jednu zkušenost z jedné nejmenované firmy :) ). Rozumný konstruktér nebo technolog ti poradí jaký materiál vybrat, jaký druh výroby zvolit a jak upravit tvar a rozměr. Nabídky konstruktérů jsem tu na foru viděl. Navíc kontruktér nebo technolog by ti odhadl zhruba výrobní cenu. A už bys hledal přesně co chceš, ale takhle nevíš vlastně ani co přesně za výrobce hledáš a jak vidím rozumně ti nikdo konkrétně neporadí (zadarmo). Nebo že by přece se někdo našel? ...uvidíme.
Ferda mravenec a někdy brouk Pytlík :)
RaS

9. 9. 2014, 1:29

promiň, ale obrat se nechá přece jen hlupák, alespoň já když někam jdu chci vědět cenu dopředu alespoň orientačně.. a pak se nemůžu divit.. iritujou mě firmy kteří mi řeknou Xset na hodinu a nejsou schopni mi říct jak dlouho to budou dělat nebo jaká bude max cena tak tam prostě nejdu.. každá firma musí mít nějakou představu o tom za jak dlouho to udělá a pokud ne tak k takové firmě nejdu, když ustřelí prodělá, ale přece tě nikdo nemůže nutit si vzít výrobek za nesmyslnou cenu jen proto že si tam napíšou Xdesítek hodin.. to samé z druhé strany, někdo po mě něco chce tak řeknu svoji představu o ceně že to bude za 2000třeba a tomu zákazníkovi může bejt uplně jedno jestli to dělám hodinu nebo tejden buď je pro něj cena přijatelná nebo jde jinam, nebo sníží požadavky.. ale když ustřelím a dělám to 3x tak dlouho tak mu přece neřeknu 6000... občas se stane že vymyslím cenu třeba 2000 a v průběhu výroby zjistím že to nejde tak jak jsem si představoval, tak zavolám a řeknu hele za tuhle cenu to neumím představoval jsem si to že to půjde jinak na tohe by se musel udělat přípravek na upnutí třeba za dalších 1500 a bude to ve finále za 3500 a nebo nechceš dej to jinam a neplatí nic.. mě to stálo čas a peníze za materiál.. ale přece to nenechám zaplatit zákazníka..
podle mě je daleko rozumnější takovejhle výrobek nastavit jinak.. mám představu že chci vyrábět tohle dám nákres klidně na kusu papíru a mám představu že se jich bude dělat X a chtěl bych aby se vešel do ceny Y a on se vždycky někdo najde kdo to někam usměrní.. a nebo nenajde a vím že jsem uplně mimo.. obecně není problém vyrobit cokoliv, problém je vždycky to zaplatit..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
martasg1
Sponzor fora

9. 9. 2014, 1:53

Ano souhlasím s tebou, můj případ byl trochu o tom, že jsem měl nadstandardní velikost obrobku a bohužel byly v dosahu pouze dvě firmy se strojem té velikosti aby splnily požadavek na jedno upnutí. A určitě si dovedeš představit jejich zájem řešit kusovku :) Takže jedna firma hned odmítla pro nedostatek času na stroji, u druhé firmy jsem musel čekat měsíc a a půl na termín. Když jsem se dostal na řadu tak natáhli upínání o hodinu a půl... upínání si nechali zaplatit jako práci na stroji (astronomická částka za hodinu pro obyčejného člověka). Nevím jak je běžná praxe účtování ceny za upínání stejně jako za obrábění? No nic naplat těžko se s nimi budu přít zda upínání na magnetech může trvat dvě hodiny a zda upínání magnetů na stroj musí platit zákazník. Sám bych to zvládl upnout do hodiny s prstem v nose a bez magnetů s normálníma upínkama (magnety jsem zatím viděl jen na brusce, na frézovacím centru poprvé, ale asi jsem toho viděl ještě málo). Nezbývalo než zaplatit pokud jsem chtěl mít obrobeno a nechtěl se táhnout s obrobkem do jiného kraje a shánět znovu firmy s tak velkým strojem. Jsou prostě okamžiky kdy nemáš na výběr.
RaS

9. 9. 2014, 2:14

i upínáním obrobku na stroji přece zaměstnáváš stroj a nemůže pracovat tedy platíš hodinovou sazbu stroje.. to jestli to je či není fér není důležité, nebyl jsem u tvé dohody a nemůžu soudit, chápu že s cenovkou třeba 1-2000kč na hodinu to pak docela skáče, ale právě proto se dohodnu o nějaké maximální ceně..
martasg1
Sponzor fora

9. 9. 2014, 4:32

Ta první firma co neměla čas má zase upínání a přípravu levnější taxu (třetinovou) než práci na stroji. I když stroj stojí. A přijde mi to více fér, protože když stroj jede tak se spotřebovává energie a tupí velmi drahé frézy. Když se jedná o přípravu a upínání tak tyto náklady nejsou. A samozřejmě záleží jak k tomu firma přistupuje a jak se chová fér k zákazníkovi, protože ten tohle může vědět :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

9. 9. 2014, 8:42

upinani a dalsi pripravne prace taky stoji naklady
napr ve mzde lidi kteri se podileji na tom aby firma bezela
a taky se do toho musi pocitat to ze treba mohli delat vyzivnejsi zakazku na nejake forme kde je pomer mezi pripravou vyroby a samotnou vyrobou v daleko lepsim pomeru treba
hodinka ku 20ti hodinam obrabeni
narozdil od hodinky ku 3 minutam kvuli nejakemu preliznuti

nakonec to ma kazdej trosku jinak nakalkulovane treba to nepocita a zakalkuluje to do hodinovky a pak uz je ta debata uplne bezpredmetna
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“