Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Zdenek Valter

30. 5. 2015, 5:10

CZJirka1 píše:Ten otackomer se mi taky zamlouva. Regulator uz mam takze jak to dame do kupy podelim se o zkusenosti. Ty otacky bych ale potreboval nejak merit a az na vretenu. Funguvala by varianta, snimac na vreteno, signal z neho do vstupu oddelovaci desky a v machu bych videl otacky....? nemam s timhle zkusennost tak nevim zda by to tak chodilo, ale zacinam pomalu vymyslet ovladaci panel frezky tak bud ten otackomer co je na odkazu a displej na panel a nebo bych to mel v machu na monitoru.
Pavkou nabízený otáčkoměr je nezávislý modul. Je na Tobě kam dát snímač - dáš-li si ho na vřeteno pak měříš jeho otáčky.
Co se týče výstupu pro Mach je to dotaz přímo na Pavku.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Pavka

30. 5. 2015, 5:15

Měřit otáčky přímo na vřeteni můžeš, stačí nalepit odrazovou plošku (černá lepící páska).
Ty impulsy ze snímače můžeš pustit do Machu, ale Mach budeš zbytečně zaměstnávat. Otáčkoměr si dej na panel.
Budeto i přehlednější.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 7:12

No s tim zamestnanim machu otackama to je pravda, to sem si nejak neuvedomil, on ten muj pocitac se s tim pere uz ted, takze to vypada ze volba padne na otackomer. Dalsi vec co budu muset vyresit je, ze ja tam nebudu mit porad tady to vreteno, jedinne ovladani je zapnout a vypnout, to mi staci, mam stejne jen jeden nastroj, menit otacky programem nepotrebuju. Ale pouzivam zatim kresse a nebo tady to prackoidni vreteno..ve vystavbe :D takze si budu muset panel udela tak, abych prepinal vystup bud jen spinany vystup bez regulace(kress, nejaka vrtacka apod..)a nebo vystup do regulatoru a z regulatoru teprve do motoru. vse se bude muset jeste vhodne propojit, budu potrebovat minimalne sest dratu, sedum se zemi ktere mi povednou z vreteniku do regulatoru, tam budu muset najit vhodne zastrcky a zasuvky, plus signal z otackomeru.

V pripade pouziti kresse bude regulator a otackomer mimo provoz, bez napeti, pri prepnuti na regulator dojde k odpojeni zasuvky 230V pro pripojeni kresse, napeti pujde na napajeni regulator a z nej uz jen pripojeni motor, soucasne by doslo k zapnuti napajeni otackomeru.....tak nejak je moje hruba predstava.

Takze asi si nebudu komplikovat zivot s merenim otacek v machu, navic mi to sebere dalsi vstup kterych moc nemam.

Jeste otazka, ten prackovy motor musi byt stale pripojen k regulatoru, Stalo by se neco kdyby doslo k zapnuti regulatoru s odpojenym motorem? Ptam se z duvodu moznosti lidske chyby prepnout regulator a nemit pripojen motor.
Jara

30. 5. 2015, 7:35

Jirko,nestalo by se nic...pouze svítí LED dioda napájení...
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

30. 5. 2015, 8:47

Tak to je dobry, nebudu muset aspon resit neco co znemozni zapnuti regulatoru v pripade ze bude odpojen motor
Jim112

1. 6. 2015, 12:59

Dobrý den přeji. Dal jsem konečně do kupy regulátor, podle schematu a plošáku Fahrada. Nakonec jsem si ho vyrobil sám. Po zapojení se bohužel nekonalo nic, z motoru se ozývalo bzučení, při otáčení hřídelí na obě strany nebyl cítit žádný odpor. Při otáčení potenciometrem na jednu stranu se bručení zesilovalo, ale na hřídeli nebylo zase nic cítit. Reakce na nastavování trimrů žádná. Poprosil bych o radu, kde může být chyba, nebo jak bych měl postupovat při odstraňování závady. Případná měřící místa a hodnoty napětí. Díky.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

1. 6. 2015, 1:14

jak mas zapojene vinuti motoru?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Zdenek Valter

1. 6. 2015, 2:00

Jim112 píše:Dobrý den přeji. Dal jsem konečně do kupy regulátor, podle schematu a plošáku Fahrada. Nakonec jsem si ho vyrobil sám. Po zapojení se bohužel nekonalo nic, z motoru se ozývalo bzučení, při otáčení hřídelí na obě strany nebyl cítit žádný odpor. Při otáčení potenciometrem na jednu stranu se bručení zesilovalo, ale na hřídeli nebylo zase nic cítit. Reakce na nastavování trimrů žádná. Poprosil bych o radu, kde může být chyba, nebo jak bych měl postupovat při odstraňování závady. Případná měřící místa a hodnoty napětí. Díky.
No a když připojíš motor na přímo do 230V roztočí se?
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Pavka

1. 6. 2015, 2:48

Motor musí být zapojen v sérii. To znamená, jeden konec rotoru ( uhlík) k výstupu regulátoru.
Druhý konec rotoru (druhý uhlík) spojit s jedním vývodem statorového vinutím a druhý konec statorového vinutí na druhý výstup regulátoru.
http://www.iautomatizace.cz/motory/seriovy-motor" onclick="window.open(this.href);return false;
Jim112

1. 6. 2015, 3:01

Ano, mám ho zapojený jako sériový, při připojení přímo na síť normálně funguje.
Pavka

1. 6. 2015, 3:20

A tacho máš zapojené?
Mex

1. 6. 2015, 4:33

Připoj si tam místo motoru žárovku.

Možností, co je blbě, je docela dost. Buď ti mohla zafungovat nějaká ochrana (nadproud nebo ochrana proti nepřipojenému/nefunkčnímu tachu), nebo prostě máš něco blbě zapojené nebo je nějaká součástka vadná.

Napřed si zkontrolu napájení na pinech 9 a 10 (musí být kolem 15V).
Zkus napřed vyloučit ochrany - na pinu 12 musí být míň než 5V, na pinu 3 musí být kladné napětí.
Pak se podívej, jestli ti s otáčením potenciometru cvičí napětí na pinu 5, a pak se podívej, co to dělá na pinu 4.
Rukou nebo vrtačkou roztoč motor a podívej se, jestli ti (při měření na střídavém rozsahu voltmetru) cvičí napětí na pinu 12.
Jo a ještě předtím se zamysli, jestli je to TDA1085 funkční.

Asi nemusím dodávat, že je třeba při měření připojit celé zařízení tak, abys fázový vodič měl připojený na ten velký srážecí odpor 6K8 a vodič N měl připojený na zem zařízení. To proto, abys při pokusech pak nevykřikoval sprostá slova ;-)
Jim112

1. 6. 2015, 6:56

Tacho mám připojené.
K radám od Mexe, především děkuji moc za obsáhlou odpověď. Vytiskl jsem si to a budu postupovat popořádku. Chtěl bych podotknout, že součástky jsem objednával a jsou nové, nicméně některá by mohla být vadná i když to nepředpokládám. Co se týče TDA, koupil jsem je od jednoho člověka, který je deklaroval jako produkt dodaný z Číny-asi stejný zdroj, jak je zde v předchozích příspěvcích. Koupil jsem 2 kousky. Jeden je mrtvý, nezpůsobí ani to vrnění a druhý reaguje tak, jak jsem napsal. Ještě teď jsem to byl zkoušet a motor se po zapnutí začal pomalu otáčet, při regulaci potenciometrem se zastavil a už se nerozjel ani po pobídkách rukou. Zítra vyzkouším ještě jiné motory, mám 3, nebo čtyři. Ještě bych se rád optal, jak se má chovat žárovka, kterou připojím místo motoru. Nejspíš by měla reagovat na potenciometr změnou jasu. Musí být zapojeno tacho při tomto pokusu, nebo to nemá na to vliv? Díky.
atlan

1. 6. 2015, 8:37

DAj tu fotku plosaku z hora a z dola, predpokladam ze hodnoty odporov si skontroloval
Jim112

1. 6. 2015, 9:55

No, z toho mám právě strach, tedy hlavně foto ze strany spojů. Je to pájený trafopáječkou a podle toho to taky vypadá. Ale zítra po zkouškách se žárovkou a jiným motorem, pokud to neoživím, tak bych to nafotil s vědomím, že budu terčem kritiky.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“