16. 6. 2015, 9:00
Bezpochyb má TDA jemnější chod. Aniž bych si to nějak uvědomoval-strojků,a strojů na tyto motory mám asi 8 (a stále mne to inspiruje-vždyť na ten tenký,plochý, drážkovaný řemen s malými řemeničkami se dají honit třeba i 2 hřídele,či víc, klíňák potřebuje aspoň 5 cm průměr řemenice,u tohoto plochého stačí 2,5 cm)...a u některých mám regulaci s TDA,někde zas s U209B. (samozřejmě v krabičce od řízků-můj bastl na univerzálu) Zhruba, kde mám unášecí hlavu,či kotouč,či-válec např. pásové brusky přímo na hřídel motoru,používám TDA. A kde používám hnací plochý řemen,a řemenice,používám U209B. Např. u minisoustruhu na kov,kde mám plochý řemen a převod řemenic 1:2 asi,tento převod,a pružný plochý řemen spolehlivě odstraní nějaké nepravidelnosti spínání triaku u U209B-takže i kov mohu soustružit v malých otáčkách plynule. Myslel jsem že U209B je dokonalejší-okamžitá reakce na poťák,obrovský rozsah otáček,nic nehřeje...a správný šťoura Jirka (neurážej se Jirko,naschvál přeháním,chválím Tě) upozornil na tyto chyby U209B. A např. u té kopírky u soustruhu na dřevo (s tím dělám nejčastěji a nejdéle),kde unášecí hlavu mám na hřídeli motoru, tam mám TDA-asi nějak že jedu hlavně citem,mi tam vyhovuje lépe (původně jsem tam měl U209,ale asi mi to v malých točkách fakt nepravidelně blblo-domníval jsem se že mi odchází regulátor-prostě jsem tam napíchl jinou krabičku od řízků-a to s TDA)-mám už tam nastavené otáčky přesně na druh dřeva,zapnu...a musím počkat než regulátor dojede na správné točky-asi 5-7 sekund-TDA reaguje se spožděním,a krásně si dělám. Ale zas po čase trochu s obavami sahám na krabičku-totiž ten srážecí odpor-5W 5k6(6k8)pěkně fest hřeje. (u U209,kde je srážecí odpor 18k/2W-ten taky hřeje,ale to je nic vůči 5W u TDA) Nikdy se nic nestalo,ale... No a zas takový magor elektrikář nejsem abych LED diodu zapojoval na obvod gate triaku. Mám to zapojené za diodou obvodu,před srážecím odporem-(jak u TDA,tak i u U209),přes R 100k/1,LED dioda k výstupu z triaku. Nemělo by to nic ovlivňovat....