Elektronický regulátor otáček minisoustruhu

ostatní motory, vřetena, regulace, snímaní otáček a jiné
Odpovědět
Pavka

15. 6. 2015, 12:47

atlan píše:inak by som asi ten zvezok kablov od tacha k motoru rozmotal a viedol zvlast, predsa len pri malych otackach tam mozu tiec velke prudy tym aj spicky a sposobit rusenie na privodoch od tacha a tym padom rozhodit regulaciu, dalsia vec kto vie ako blizko k vstupom maju aj silove vodice na DPS, Tak ze badaj zistuj kde je pes zakopany.
Nemá vliv, při testech jsem zkoušei i stíněný kabel.
Ale jak jsem psal, pokud bude regulátor a motor provozovám na cca 1800 a výš, tak není problém. V pračkách se ten motor taky netočí 450ot Zbytek je řešen převodem.
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2015, 6:16

Jedinne co sme udelali vyhodili tu LEDku a trosku se to zlepsilo, cekame na otackomer na presne zmereni hranice skubani a taky na dalsi regulator s TDA pro porovnani. Jinak co sem pochopil Pavkovych testu tak problem neni v regulatoru ale v U209B. S timhle to proste pri nizkych otackach skubat bude a nejde s tim nic delat. Uvidime jestli regulator s TDA bude lepsi. Mame uz schema od Jaru, takze se aspon je ceho chytat, ale zatim sme se na to vyprdli, protoze predpokladam ze Pavkuv a Jaruv regulator s U20B budou chodit stejne. Jara slibil ze nam posle i to TDA takze zmerime otacky a provname zda to taky vynechava a v jakych otackach presne. Pak se uvidi co dal.
Jara

15. 6. 2015, 6:34

Jirko,ráno jsem odesílal ten modul s TDA-se zapojením by neměl být problém-je tam i káblík na 230V,popsané vodiče s fastony na přip. k motoru-2xT,2xR,2xS. Jeden R a S je spojen svorkovničkou-pro sériové zapojení motoru. Je tam i připájený poťák na otáčky (lepší jsem nenašel....takový starý drek,který má místo 100k asi 90k)...odzkoušel jsem to před odesláním,fachčí to jak má...
CZJirka1
Kontaktovat uživatele:

15. 6. 2015, 6:56

Perfektni, diky. Pokusime se udelat nejak pekne porovnavaci video teh dvou regulatoru a uvidime co z toho vypadne. Jirka
HonzaCh

15. 6. 2015, 9:45

Zdar,
chlapi, kam chodíte na ty motory?

Se mnou na 2 šroťácích vyběhli (ve vší slušnosti, to se musí nechat), protože tam mají kamery (fakt mají) a prý je hlídají. Kdybych chtěl úchytku či kolečko, tak snad...ale motor, to je moc. (Podělaní zákonodárci :evil: a ještě podělanější bandy zlodějské :twisted:)

Nebo jinak: Neválí se jich někomu zbytečně moc a chtěl by se nějakého rozumně zbavit? (já vím, je to na to spíš jiná sekce)

TIA,
H.
Mex

15. 6. 2015, 11:00

CZJirka1 píše:Uvidime jestli regulator s TDA bude lepsi.
Jestli přijímáš sázky, tak já sázím na to, že regulátor s TDA bude mít v nízkých otáčkách rovnoměrnější chod.
Pavka

15. 6. 2015, 11:47

[*]Elektronika není o sázkách, ale o vědomostech a praktickému přístupu k věci.
Jara

16. 6. 2015, 6:12

HonzaCh píše:Zdar,
chlapi, kam chodíte na ty motory?

Se mnou na 2 šroťácích vyběhli (ve vší slušnosti, to se musí nechat), protože tam mají kamery (fakt mají) a prý je hlídají. Kdybych chtěl úchytku či kolečko, tak snad...ale motor, to je moc. (Podělaní zákonodárci :evil: a ještě podělanější bandy zlodějské :twisted:)

Nebo jinak: Neválí se jich někomu zbytečně moc a chtěl by se nějakého rozumně zbavit? (já vím, je to na to spíš jiná sekce)

TIA,
H.
Nejlépe do nejbližšího kovošrotu,kde motory soustřeďují. Sice zvedli cenu-ale dobrý motor,a vybereš si (mám s sebou kříž. šroubovák-mrknu se na délku aspoň jednoho uhlíku)-koupíš za cenu do 150 Kč. Někdy zírám k jakému motoru se dostanu...nový stojí kolem 4000. A zadaří se že koupíš motor zářící novostí za 100. A nejlépe si tam vymontovat přímo z kleklé pračky-ta je aspoň trochu krytá-i když mnohdy dokřivená jak to shrnou na hromadu buldozerem (obyčejně z těch kontejnerů na motory-motory jsou na dešti,sněhu,dobité hrubým zacházením-ale dá se taky vybrat)....ale motor je obyčejně OK. Vyzkouším si chod ložisek,a mám radost jak malé děcko... Ona před pár roky proběhla jakási kauza,že z těch sběrných dvorů se to vozilo někde do věznice,kde z toho vězni vytloukali měď,a někdo si na tom mastil kapsu. Asi to bude obdobné,ale není z toho kauza. A s některým rozumným správcem dvora se dá domluvit-obyčejně je to pod stříškou-tam kamera nevidí,stejně pračku musíš převrátit na bok,a kamera nevidí jestli si tam bereš ventil,kábl,či motor (stačí 10,či 13 klíč)-dáš mu 50 Kč do kapsy (za tu cenu totiž motor kovošrot vykupuje),a rád Tě uvítá znovu. Je to vždy otázka náhody...ale i tak jako fandovi těchto motorů se mi jich podařilo nashromáždit...odzkoušených,krásně funkčních( Mex může potvrdit)....že mi žena spílá. Klidně poskytnu,ale jsem od Třebíče,a poštou nemá cenu tu váhu kolem 3,5-5kg posílat.
elbarto

16. 6. 2015, 8:57

Sberne dvory jsou ted problem, alespon v Praze. Tam kde prodavali v pohode vse hrozne hroti, vymlouvaji se na represe zamestnavatele, udajne kamery atd. Otazkou je zda skutecne pritvrdilo mesto nebo si personal jede vlastni business.
Pred casem meli v zeleze basicky (paradni Tonacky) na naradi a neprodali, ani kdyz jsem nabizel uz skutecne dost vcetne 13 lete dcery :-) hi,.hi

P.S. Mate typy, kde v Praze jsou jeste normalni a prodavaji ??
Jara

16. 6. 2015, 9:00

Bezpochyb má TDA jemnější chod. Aniž bych si to nějak uvědomoval-strojků,a strojů na tyto motory mám asi 8 (a stále mne to inspiruje-vždyť na ten tenký,plochý, drážkovaný řemen s malými řemeničkami se dají honit třeba i 2 hřídele,či víc, klíňák potřebuje aspoň 5 cm průměr řemenice,u tohoto plochého stačí 2,5 cm)...a u některých mám regulaci s TDA,někde zas s U209B. (samozřejmě v krabičce od řízků-můj bastl na univerzálu) Zhruba, kde mám unášecí hlavu,či kotouč,či-válec např. pásové brusky přímo na hřídel motoru,používám TDA. A kde používám hnací plochý řemen,a řemenice,používám U209B. Např. u minisoustruhu na kov,kde mám plochý řemen a převod řemenic 1:2 asi,tento převod,a pružný plochý řemen spolehlivě odstraní nějaké nepravidelnosti spínání triaku u U209B-takže i kov mohu soustružit v malých otáčkách plynule. Myslel jsem že U209B je dokonalejší-okamžitá reakce na poťák,obrovský rozsah otáček,nic nehřeje...a správný šťoura Jirka (neurážej se Jirko,naschvál přeháním,chválím Tě) upozornil na tyto chyby U209B. A např. u té kopírky u soustruhu na dřevo (s tím dělám nejčastěji a nejdéle),kde unášecí hlavu mám na hřídeli motoru, tam mám TDA-asi nějak že jedu hlavně citem,mi tam vyhovuje lépe (původně jsem tam měl U209,ale asi mi to v malých točkách fakt nepravidelně blblo-domníval jsem se že mi odchází regulátor-prostě jsem tam napíchl jinou krabičku od řízků-a to s TDA)-mám už tam nastavené otáčky přesně na druh dřeva,zapnu...a musím počkat než regulátor dojede na správné točky-asi 5-7 sekund-TDA reaguje se spožděním,a krásně si dělám. Ale zas po čase trochu s obavami sahám na krabičku-totiž ten srážecí odpor-5W 5k6(6k8)pěkně fest hřeje. (u U209,kde je srážecí odpor 18k/2W-ten taky hřeje,ale to je nic vůči 5W u TDA) Nikdy se nic nestalo,ale... No a zas takový magor elektrikář nejsem abych LED diodu zapojoval na obvod gate triaku. Mám to zapojené za diodou obvodu,před srážecím odporem-(jak u TDA,tak i u U209),přes R 100k/1,LED dioda k výstupu z triaku. Nemělo by to nic ovlivňovat....
Jara

16. 6. 2015, 10:55

elbarto píše:Sberne dvory jsou ted problem, alespon v Praze. Tam kde prodavali v pohode vse hrozne hroti, vymlouvaji se na represe zamestnavatele, udajne kamery atd. Otazkou je zda skutecne pritvrdilo mesto nebo si personal jede vlastni business.
Pred casem meli v zeleze basicky (paradni Tonacky) na naradi a neprodali, ani kdyz jsem nabizel uz skutecne dost vcetne 13 lete dcery :-) hi,.hi

P.S. Mate typy, kde v Praze jsou jeste normalni a prodavaji ??
Elbarto...kdyby manželku,ale dceru? Styď se...Ale dovětek tedy,než zmizím za kytkama do Novohradských hor na pár dní. Jsem velmi vděčný Mexovi,že mne navštívil. Že se utrhl. Vím jak je vytížený...kolikrát mi odpovídal na SZ i ve tři v noci,kdy ještě stále na něčem makal. Přesvědčil se že ty strojky krásně chodí,že je tam dost nápadů,a viděl i chyby regulací...Nabídl odbornou pomoc,i že mi něco ukáže,naučí. Ač se to nezdá jsem rád za každou odbornou pomoc-i Pavkovi (a já si myslel,že aspoň na ty blbý cigára si vydělám ku.wa),(Mex,který asi kuřáky nesnáší mi řekl-když jsem mu sdělil že hulím od 14ti-už sis nadkouřil dost....)i všem co zde radou se snaží dotáhnout tu regulaci do co nejlepší efektivity. Můj zájem o elektroniku prudce stoupl asi před dvěma roky-když jsem svůj první usmolený bastl připojil na motor,a ten se krásně,tiše dal do pohybu v nízkých točkách. Ale nesahám po kotníky klukům kteří se v tom pohybují celý život,a zvlášť když je to jejich koníček. A nyní pomalu v 60 to nedoženu. Mám například asi 5 rozdílných modulů z praček s TDA...každý se chová krapet rozdílně,jiný rozsah otáček,jiný skluz,jiný práh kdy začnou otáčky regulovat přesně na pohyb poťáku. A některé i dost rozdílné od zapojení datasheetu. Láká mne to koumat dál,ale vždy to bude trochu pokus-omyl. Do těch obvodů nevidím na rozdíl od některých zde. Vím Mex je už na dovolené,ale chci mu vyjádřit vděčnost za něco,kde cena ztrácí smysl...dík za obnovenou důvěru v lidskou vstřícnost a dobrotu....
Miltech
Sponzor fora

16. 6. 2015, 11:51

Nevím, jestli s těma regulátorama neobjevujeme Ameriku. Mě by docela stačil regulátor, který používá u svých soustruhů a frézek firma Wabeco. Max tady před časem dal foto desky, ale chtělo by to schema zapojení. Na desce je kromě TDA 1085C ještě napěťový komparátor LM 339N, grécák a nějaká tlumivka a pár dalších součástek. S tímto regulátorem firma uvádí na průměru ocelové kulatiny 50 mm, úběr až 5 mm. To je tříska 2,5 mm. Je pravda, že používají motory o výkonu 1,4 kW, což je 3x víc, než ty naše pračkové. Pokud bych 3x zmenšil úběr, tak by to mělo být schopné brát 0,8 mm třísku na průměru 50 mm. To už by mě stačilo, ale k tomu se zatím nikdo nepřiblížil, nehledě na problémy v malých otáčkách. Regulátor je potřeba testovat až v konkrétním stroji, nejlépe soustruhu a to v záběru. Aby to chodilo od nuly, je potřeba po zapnutí spínače, kdy je potenciometr na začátku odporové dráhy , bylo na pinu 5 u TDA asi 80 milivolt. Je možno si to ověřit výměnou 100 k potenciometru za 250 k. To není řešení, protože odpor už je tak velký a regulace otáček pak není dostatečně citlivá, ale funguje to. Jinak si myslím, že Pavka se dopracoval k závěrům se kterými se dá souhlasit a sice, že jedním z řešení bude převod na řemenicích, podobně jako u pračky a to do té doby, než se tady objeví schema od firmy Wabeco.
Max
Kontaktovat uživatele:

16. 6. 2015, 12:30

.
Naposledy upravil(a) Max dne 3. 3. 2019, 7:30, celkem upraveno 3 x.
Zdenek Valter

16. 6. 2015, 12:45

Miltech píše:Nevím, jestli s těma regulátorama neobjevujeme Ameriku. Mě by docela stačil regulátor, který používá u svých soustruhů a frézek firma Wabeco. Max tady před časem dal foto desky, ale chtělo by to schema zapojení. Na desce je kromě TDA 1085C ještě napěťový komparátor LM 339N, grécák a nějaká tlumivka a pár dalších součástek. S tímto regulátorem firma uvádí na průměru ocelové kulatiny 50 mm, úběr až 5 mm. To je tříska 2,5 mm. Je pravda, že používají motory o výkonu 1,4 kW, což je 3x víc, než ty naše pračkové. Pokud bych 3x zmenšil úběr, tak by to mělo být schopné brát 0,8 mm třísku na průměru 50 mm. To už by mě stačilo, ale k tomu se zatím nikdo nepřiblížil, nehledě na problémy v malých otáčkách. Regulátor je potřeba testovat až v konkrétním stroji, nejlépe soustruhu a to v záběru. Aby to chodilo od nuly, je potřeba po zapnutí spínače, kdy je potenciometr na začátku odporové dráhy , bylo na pinu 5 u TDA asi 80 milivolt. Je možno si to ověřit výměnou 100 k potenciometru za 250 k. To není řešení, protože odpor už je tak velký a regulace otáček pak není dostatečně citlivá, ale funguje to. Jinak si myslím, že Pavka se dopracoval k závěrům se kterými se dá souhlasit a sice, že jedním z řešení bude převod na řemenicích, podobně jako u pračky a to do té doby, než se tady objeví schema od firmy Wabeco.
Je tu vše, s tím, že by to schema měl někdo doplnit o konkrétní součástky z fotek.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
HonzaCh

16. 6. 2015, 2:40

Járo, dík za tipy i nabídku. Nehoří, tak bych s posíláním zatím počkal. Zkusím to u konkurence nebo najít nějaký zastrčený dvorek. Ale tu kameru tam fakt maj'. Tipl bych, že to právě bude ochrana, ať si na tom nepřivydělávají bokem sběrnodvoraři či jejich kamarádi a matroš zůstane městu (zpracovateli)...
H.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektromotory“