Děkuju.
Měrky kluci mám ... po létech hraní si se závity to bez nich nejde. Občas vytočím jen Metrické nebo Whitworthy (ty vlastně jen dva rozměry - pro stativy (W 13/8) a k uchycení fotoaparátu (W 1/4)).
V prodejně také zkoušeli proměřit druh závitu matice (viz foto). A .. nic - žádný šroubek do ní pořádně nepasoval. Průměr hlavního upínacího šroubu nožové hlavy je 20 mm (mohl by to být W 3/4 nebo M 20, event. W 7/8 . Dali mi přesto na vyzkoušení matičku M20, ale je moc uzounká. Pak jsme zkusili Whitworth a ten se po druhé otáčce už "zakusoval" a nešel dál. Prostě ani v obchodě mi po opakovaném proměřování řekli (a to se specializují na spojovací materiál), že vůbec neví, zda je závit normovaný.
Tak si říkám - buď se za ta léta prostě "vytáhnul", obrousil - a proto to už nepasuje na nové matice, nebo je to něco atypického.
Podobně jsem dopadl i s upínacími šrouby na nože - průměrem i proměřením M12 (nebo M10, jestli si to dobře pamatuji - každopádně dle měrky metrika). A metrický šroub zprvu šel nádherně, ale ani ne v polovině 3 cm bloku oceli se zadíral, zadíral až dál nešel. Podle mne i tady mohlo dojít k vydření resp. vytažení a původní závit už vůbec neodpovídá normě. I šrouby nožů - jejich čelní zhmoždění - naznačují, že mají už hodně "nakrouceno"

.
Proto musím horní část soustruhu upravit. Možná mi u hlavní matice nožové hlavy nezbyde, než si ji (dnes již asi jako nestandardní) vytočit na druhé mašině. Ale jak to udělat, když to zřejmě je již mimo normované rozteče - nad tím jsem zatím nepřemýšlel....

.
Ještě kouknu do tabulek dalších rozměrů. Ale to je jen okrajová věc.