Umístění příčného supportu
Tak na rozdíl od holky, tohle mě něco užitečného naučíFifík píše:Tak na to se myslím všichni moc těšíme. Doufejme ale, že si nenajdeš holku do tý doby, než to dokončíš. Pak bys asi mohl zjistit, ža se dá čas trávit smysluplněji.TrustJawa píše:Tak uvidím no jak to dopadne potom dám fotku a video jak to fungujepacka píše:když má 1cm tak ji taky musíš prohřát aby svárdržel , no asi to nemá smysl , koukám že to tady s tebou už pár lidí vzdalo ,. taky končím

Zanoř se do odborné literatury viz tumlikovo nebo shlédni you tube pod heslem homemade lathe a přečti si články na tomto fóru.Je zde k vidění spoustu zdařilých návrhů a realizací homemade soustruhů.Když toto nastuduješ uvidíš jak se změní tvůj pohled na konstrukci soustruhu.Předejdeš tak zklamání z neúspěchu.Také se poptej na ceny v nějaké brusírně kam bys musel dát obrousit ofrézované lože ,suporty a koník. Zde na fóru se již několikrát řešilo zda se vůbec finančně vyplatí konstruovat malý soustruh.
Naposledy upravil(a) Jan163 dne 15. 11. 2015, 9:24, celkem upraveno 1 x.
Mazlíka jsem koupil, materiál hřidele tipuju na automatovou ocel, ale klidně se můžu plést, nejsem žádnej znalec (znalec by si mazlíka asi nekoupilTrustJawa píše:U toho tvého mazlíka jak se tak dívám, tak co si tam použil za ložiska do vřetene ? Já tam dal kuličková s kosoúhlým stykem. A materiál na hřídel si použil jaký ?

mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ten je takový ťuťu ňuňu :3Thomeeque píše:Mazlíka jsem koupil, materiál hřidele tipuju na automatovou ocel, ale klidně se můžu plést, nejsem žádnej znalec (znalec by si mazlíka asi nekoupilTrustJawa píše:U toho tvého mazlíka jak se tak dívám, tak co si tam použil za ložiska do vřetene ? Já tam dal kuličková s kosoúhlým stykem. A materiál na hřídel si použil jaký ?), ložiska viz. tady, poslední obrázek. Točí se to krásně a rukou tam žádnou vůli necítim.

- Francotirador
To jsou objímky toho válcovýho vřeteníku?TrustJawa píše:takhle bych to navařil asi
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
- Francotirador
TrustJawa píše:...Bude to v oleji tak by se to mohlo tím chladit ne ?
- Jak u takového vřeteníku máš vůbec vymyšlené to průtokové chlazení olejem?
- Nechceš se podělit o výkres vřeteníku (by mě zajímalo, jak jsou v něm vůbec ty kosoúhlá ložiska uložená)?
- Jak budeš vyndávat gufera?
- Vřeteno máš v plánu provrtat až na vlastním soustruhu?
Z toho popisu stejně vůbec nechápu, jak to uložení vlastně dělal. Přední i zadní na jedno upnutí - dlouhým vnitřním zapichovákem?TrustJawa píše:Ne prvně osoustružil vnější stranu z jedné strany pak to otočil a zdruhé strany a až měl udělanou vnější plochu za kterou to může chytnout tak teprve dělal to uložení.testone píše:...jestli ti ho někdo točil stylem jeden konec - otočit - druhý konec, ...
TrustJawa: Četls vůbec ten časopis "UROB SI SÁM" (z toho odkazu)???
Je tam dost věcí popsáno.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
- Francotirador
A já myslel, že se ten časopis jmenuje UDĚLEJ SI SÁMHabešan píše:TrustJawa: Četls vůbec ten časopis "UROB SI SÁM" (z toho odkazu)???

Kromě tohoto jsou zde na fóru ještě další 2 návody s výkresy (jeden je tuším z časopisu Radioamatér a druhý je kniha Egalizační soustruh).
jak se dělá takovýhle domeček tu popsal před časem Tumlík
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Francotirador Redakce byla v Bratislavě, uváděli obě varianty s lomítkem.
Pak ještě:
Gingery
a Vávra (také v USS)
Nechtěl jsem ho mást více možnostmi.
Pak ještě:
Gingery
a Vávra (také v USS)
Nechtěl jsem ho mást více možnostmi.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
Absolutně nechápu v čem je problém to dělat na dvě upnutí ? Hřídel se točí krásně tak nevím, co se řeší ?Francotirador píše:TrustJawa píše:...Bude to v oleji tak by se to mohlo tím chladit ne ?
- Jak u takového vřeteníku máš vůbec vymyšlené to průtokové chlazení olejem?
- Nechceš se podělit o výkres vřeteníku (by mě zajímalo, jak jsou v něm vůbec ty kosoúhlá ložiska uložená)?
- Jak budeš vyndávat gufera?
- Vřeteno máš v plánu provrtat až na vlastním soustruhu?
Z toho popisu stejně vůbec nechápu, jak to uložení vlastně dělal. Přední i zadní na jedno upnutí - dlouhým vnitřním zapichovákem?TrustJawa píše:Ne prvně osoustružil vnější stranu z jedné strany pak to otočil a zdruhé strany a až měl udělanou vnější plochu za kterou to může chytnout tak teprve dělal to uložení.testone píše:...jestli ti ho někdo točil stylem jeden konec - otočit - druhý konec, ...