Os y nedrží
Takže ďakujem všetkým za rady. Dnes som vymenil motor a dal nastavenie - rampa 1600 step a dir pulse som dal 5 . Dal som robiť obrázok ktorý som tu zavesil ako prvý ale bez záberu len vo výške a bez motora na Zetovej osi lebo ten som dal na Y os. Os y sa posunula po hodine a pol práce o 1 mm. Možno keď dám rampu menšiu tak to už bude dobré ale chcel som to vyskúšať na pôvodnej rampe na ktorej mi to ušlo predtým. Myslím že to už bude ok a problém bol teda v motore.
A jak jsi z toho prosímtě usoudil, že je problém v motoru? Vyměnil jsi motor, nechal to jezdit ve vzduchu, udělalo to odchylku 1mm a ty to bereš jako vyřešený problém?
Tak zaprvé tam odchylka nesmí být žádná. Že "milimetr žádná míra" možná platí mezi zedníkama, ale v CNC teda fakt ne.
A zadruhé když to jede v luftě (a tedy bez odporu z obrábění), tak jsou podmínky jiné.
Kdybys nevymýšlel kraviny a jako první _výrazně_ snížil rychlost a rampu, tak už jsi dneska dávno věděl co a jak.
No ale dělaj jak myslíš.
Tak zaprvé tam odchylka nesmí být žádná. Že "milimetr žádná míra" možná platí mezi zedníkama, ale v CNC teda fakt ne.
A zadruhé když to jede v luftě (a tedy bez odporu z obrábění), tak jsou podmínky jiné.
Kdybys nevymýšlel kraviny a jako první _výrazně_ snížil rychlost a rampu, tak už jsi dneska dávno věděl co a jak.
No ale dělaj jak myslíš.
Mex píše:A jak jsi z toho prosímtě usoudil, že je problém v motoru? Vyměnil jsi motor, nechal to jezdit ve vzduchu, udělalo to odchylku 1mm a ty to bereš jako vyřešený problém?
No ale dělaj jak myslíš.
Tak keď som to nechal v lufte jazdiť aj predtým s hodnotami ktoré mi tu ľudia diktovali tak os Y bola za každým posunutá o 3 a viac cm ! Čím viac som skrátil rampu tým viac som mal väčšiu odchýlku - neviem ako to je možné ale proste to tak bolo. Vyskúšal som všetky nastavenia čo mi radili a nič nepomohlo až keď som dnes vymenil motor tak sa to razantne zlepšilo. A všetky tie odchýlky boli aj v lufte a nie len v zábere.
Jenom aby nedošlo k nedorozumění, co znamená snížit rampu (jak píšu já) a zkrátit rampu (jak píšeš ty).andrejsk8 píše:Čím viac som skrátil rampu tým viac som mal väčšiu odchýlku
Rampa, nebo raději celou větou "rozběh motoru po rampě" znamená, že se motor neosolí hned při startu na plné otáčky, ale postupně se mu zvyšuje rychlost generovaných kroků. Takže když píšu "snížit rampu", znamená to tam místo třeba 600 mm/s2 dát například 100 mm/s2.
Když ale řekneš "zkrátit rampu", tak to může znamenat zkrátit čas náběhu na plnou rychlost, tedy naopak rampu zvýšit třeba z 600/mm/s2 na 1200 mm/s2.
Takže za mně ještě jedou a naposled: nastav malou max. rychlost, třeba 500 mm/min a nízkou rampu, třeba 100 mm/s2. Délky pulzů i mezer nastav na 10 us a nechej to běžet.
Pokud to ani s takto pomalým nastavením nebude na konci sedět, tak je chyba někde jinde. Pokud to sedět bude, tak pak zase postupně _po jednom_ vracej parametry na vyšší hodnoty, a sleduj, kdy se to zase začne horšit.
Dnes som skúšal dosť nastavení posuv 500 rampa 100 pulzy 10, ďalšie nastavenie posuv 500 rampa 100 pulzy 10, ďalšie posuv 500 rampa 600 pulzy 10 - pri všetkých týchto nastaveniach rovnaká odchýlka 1 mm. Skúšal som veľa ďalších to tu už nejdem rozpisovať a najmenšia odchýlka bola 0.6 mm - merané posuvnicou a nastavenie posuv 1000 rampa 600 a pulzy 8. Skúšal som aj kombinácie s pulzami 12 ,15 atď.
Elektronika je set h5 controllerrobokop píše:Vyfot stroj a elektroniku
http://www.cnc1.eu/sk/h5controllersada.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Alebo máš na mysli to vyfotiť z vnútra alebo čo konkrétne? Fotky sú staré je to od polystyrénu ale inak to čistím a vyfúkavam pravidelne.
Pokud to při výrazně pomalejším běhu a pokud stroj není mechanicky přetížený (zadrhávající vedení nebo šroub), tak se ti zřejmě někde ztrácí kroky ještě než to dojde k motorům. Nemáš problém s kabely mezi PC a drivery? A nedělá bordel samotné PC? Nemá Mach nějaký diagnostický nástroj na měření vlastností PC, něco jako je Latency Test na LinuxCNC? V nejhorším si můžeš stáhnout DVD s LinuxCNC a bez instalace to jen nabootovat z toho DVD, a tam pustit Latency Test.
Určitě bych teď přehodil komplet osy X a Y. Jenom přenastavit čísla pinů v konfiguraci. Tím to bude obrázek dělat otočený o 90 stupňů, to ale nevadí, stejně jedeš v luftě. A hned uvidíš, která osa bude blbě, jestli se to přesune na druhou osu (pak je problém v driveru nebo dál) nebo to zůstane na stejné ose (pak je problém někde na PC).
Určitě bych teď přehodil komplet osy X a Y. Jenom přenastavit čísla pinů v konfiguraci. Tím to bude obrázek dělat otočený o 90 stupňů, to ale nevadí, stejně jedeš v luftě. A hned uvidíš, která osa bude blbě, jestli se to přesune na druhou osu (pak je problém v driveru nebo dál) nebo to zůstane na stejné ose (pak je problém někde na PC).
Môj dnešný pokus: zamenil som čísla pinov v konfigurácii s osou Z a vymenil som káble na vstupoch - odchýlka stále 1 mm. Chcel som aj skúsiť to čo si písal prehodiť osi X Y ale sa mi to nepodarilo lebo os X má dva motory. Skúšal som to všeliako kombinovať ale som z toho úplne tupý. Y už chodila ako X ale pôvodnú X sa mi nepodarilo nastaviť ako Y.To sa asi nastavuje inde aby šli oba motory na jednu osMex píše:Pokud to při výrazně pomalejším běhu a pokud stroj není mechanicky přetížený (zadrhávající vedení nebo šroub), tak se ti zřejmě někde ztrácí kroky ještě než to dojde k motorům. Nemáš problém s kabely mezi PC a drivery? A nedělá bordel samotné PC? Nemá Mach nějaký diagnostický nástroj na měření vlastností PC, něco jako je Latency Test na LinuxCNC? V nejhorším si můžeš stáhnout DVD s LinuxCNC a bez instalace to jen nabootovat z toho DVD, a tam pustit Latency Test.
Ještě bych Ti poradil stroj zapnout v luftu a nahrát video na Youtube, se zvukem pochopitelně, možná by podle toho někdo znalý poznal jestli jsou nějaké ruchy s PC. Osobně si myslím, že to tam někde bude v tom Hardware. Natočit motory trochu z blízka atd. Většinou ten rozdíl slyšet je, pokud se někde něco děje.
Netvrdím, že to poznám já,ale jsou zde na fóru uši i oči které to mají v merku.
Totiež môžem skúsiť. Keď nahrám tak tu hodím odkaz.slezak77 píše:Ještě bych Ti poradil stroj zapnout v luftu a nahrát video na Youtube, se zvukem pochopitelně, možná by podle toho někdo znalý poznal jestli jsou nějaké ruchy s PC. Osobně si myslím, že to tam někde bude v tom Hardware. Natočit motory trochu z blízka atd. Většinou ten rozdíl slyšet je, pokud se někde něco děje.
Nevím, ale pokud to dělá i osa x přehozená jako Y, tak to mechanika nebude. Tam potom opravdu někde jdou špatné pulsy, vycházím s toho, že Y má dva motory, po přehození má Y jen jeden motor, a tedy odpadá sříčení pohybových matic, kde by odpadal jen jeden motor nebo šroub.
Možná jsem to celé nepobral a kecám nesmysly, tak mne opravte.
Možná jsem to celé nepobral a kecám nesmysly, tak mne opravte.