Badina's CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
Kvako1
Sponzor fora

11. 2. 2016, 7:38

to si dělaš prdel, to je tak půl litru ne ? dělaš rychlovarnou konvici ?? :lol: :lol:
jak je to velké ?
Pepson

11. 2. 2016, 8:09

Ano, v systému bude cca pul litru vody. Podle hrubých výpočtů by se to v kombinaci s chladičem mělo bez problému uchladit.
RaS

11. 2. 2016, 8:52

a nebylo by jednodušší to vypustit? prostě jen chladící obvod s průběžným čerpadlem a chladičem? ten půllitr navíc to asi nevytrhne..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Kvako1
Sponzor fora

11. 2. 2016, 9:27

nevím jak se tyhle vřetena hřejí, ale co jsem viděl u znamejch tak mají nadržky cca 10 litru.
půl litru mi přijde strašně málo.
pak bacha na to plexi. pokud tam bude destilka tak ok, jakonahle tam dáš ale nějaké chladivo tak ti plexi časem popraska a rosype se.
i to chlazení bude problematické. pokud to dáš do nějaké plechové pixle tak ti bude trochu odvadět teplo i ta pixla.
třeba hranatá plechovka od ředidla a podobně... stačí do ni říznout díru na čerpadlo a maš hotovo..
badina

25. 2. 2016, 4:54

Furt je co dodělávat... A protože se tu řešilo zahřívání vřetena a protože Pepson dodělal vodní chlazení tak se mrkněte na některé detaily :) Malý bonus je osvětlení pracovní plochy pod vřetenem a teploměr chladiva v chladicím okruhu.
chlazení rozvod.JPG
vstup a výstup chladícího okruhu do vřetena
chlazení back.JPG
pohled na dvouventilátorový chladič a skrytou vyrovnávací nádržku s čerpadlem
chlazení teploměr.JPG
teplota média 32.8°C po hodinovém frézování dvojkou frézou
osvětlení detail.JPG
osvětlovací kroužek v detailu a ve stavu rozsvíceno
osvětlení.jpg
Světlo na konci tunelu může být blížící se vlak.
Kvako1
Sponzor fora

25. 2. 2016, 5:27

tak to je parada, máš to hezký.
nějaké videjko z obrábění nemáš ??
badina

25. 2. 2016, 5:45

RaS píše:a nebylo by jednodušší to vypustit? prostě jen chladící obvod s průběžným čerpadlem a chladičem? ten půllitr navíc to asi nevytrhne..
Tak ono to víceméně průběžné chlazení je. Ta půllitrová nádržka je vlastně držák čerpadla v jehož útrobách se nějaké to minimum vody schovalo.
Kvako1 píše:tak to je parada, máš to hezký.
nějaké videjko z obrábění nemáš ??
Oooo, pochvala, čte se to dobře. :) Hezký je to zejména díky Pepsonovi. Má tu skvělou vlastnost vše dotáhnout se všemi drobnými detaily do konce a k úplné dokonalosti... A dělá si to pro sebe. Video.... zatím máme jen nějaké útržky z testování. Nějaké budem muset spáchat, ale na nějakém větším, zajímavějším dílu. Aby tam bylo vidět nějak komplexně vše. Ještě nejsou dodělaný rotační snímače na Y a X, tak asi pak...
RaS

25. 2. 2016, 6:17

já si myslím že by jsi měl dotáhnout do konce spíš krytování, takovéhle kravinky v praxi vůbec neoceníš.. jestli má okruh 25,7 nebo 32,3 ti může být uplně jedno a to světlo nad vřetenem bude hodně rychle zasraný, že bude k ničemu, daleko efektnější je mít světlo bokem, ale krytování to je potřeba..
to jen tak abys neměl samou chválu ale i něco na zamyšlení :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
badina

25. 2. 2016, 6:28

Na krytování se pracuje :)

EDIT: Vyfoceno znovu asi 3x ale prostě ten obrázek tady nezobrazím, ještě před chvílí to šlo, tak jindy :) Aaaa už to vidím. Nelze zjistit rozměry obrázku - došlo místo. To už tu bylo.

Edit2: Ani dnes sem nevložím obrázek, ačkoliv mi přijde, že jsem dnes příspěvky s vloženou fotkou viděl.
Naposledy upravil(a) badina dne 26. 2. 2016, 4:57, celkem upraveno 2 x.
RKal
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2016, 9:50

Jestli to čte nějaký admin tak hlásím stejnej problem nedají se uploudovat obrázky, mne to hodilo úplně stejnou hlášku
twiister

26. 2. 2016, 5:36

Chlazeni pekne. Hlavne to ucpani "pruduchu" temi trubickami-s tesnenim-zavitem.
Ale na druhou stranu, rikal jsem si, ze by mozna bylo lepsi udelat vnejsi chlazeni - na plochy ze predu a z boku. Tenka stena s prepazkama a izolovanim ven. Bez nejakych peltieru.

"Ale", neni mi jasne, proc vozit sebou ten "vyparnikovy"chladic a nadobku ?
badina

26. 2. 2016, 5:51

twiister píše:"Ale", neni mi jasne, proc vozit sebou ten "vyparnikovy"chladic a nadobku ?
Pokud celý portál váží cca 50kg a v testu ho nerozhodilo ani 80kg živý váhy (to jako já) tak nějaký kilogram navíc v podobě chladiče a nádržky........ Nemá cenu řešit.

PS: Vněší chlazení generuje složitější díly, tohle vtipné řešení je levné, fungující, rozebíratelné, dostatečně účinné....
pavlaxy

26. 2. 2016, 6:49

2twiister : portál se přece pohybuje ...
auto také a současný pohyb se strojem napomáhá chlazení náporem vzduchu
a to se vyplatí 8)
:D :P
Přínos vidím ve zkrácení hadic a nemusí složitě procházet společně s elektrickými kabely v řetězech ...
DMG Maho to má obdobně pokud mne zrak neklame ---
Naposledy upravil(a) pavlaxy dne 26. 2. 2016, 8:09, celkem upraveno 1 x.
Thomeeque

26. 2. 2016, 8:02

pavlaxy píše:
DECKEL MAHO GILDEMEISTER DMU50-70.pdf
Smaž to, je to poškozený (asi se to sem nevešlo celý), počítám, že je to todle: http://www.lechmann.info/int/pdf/DMU50.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
pavlaxy

26. 2. 2016, 8:10

Ano díky ,
dnes to blbne nešlo sem dát jen ten jeden obrázek ...
:(
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“