almac píše:tak nožovka je nožovka... počítej ale s tím, že pokud tam máš 20mm pro nůž nyní, tak nožovka má spodní část vysokou kolem 15mm, takže pokud bys chtěl používat nože 20mm, tak musíš odebrat těch 15mm z nožového suportu-tolik materiálu tam přeci jen nebude. Nebo samozřejmě kompromis, mít nožovku jen na malé nože. I 12x12 nožem lze dobře soustružit, na takhle starý stroj to bude dostatečné. (Ale i tak bys musel frézovat) A.
Ano , to je právě to, co nějak zatím neumím sám v sobě vyřešit. Já jsem z práce zvyklej na MN80 a nějakou čínu(proma) a tam nožovky samozřejmě jsou, tak nevím, jestli z toho nebudu zpruzelej...holt uvidím...druhá věc je, že mám opravdu hromadu nožů různejch tvarů i velikostí...hlavně držáků na plátky a ty mám ve velikostech 20, 16, 10, a ještě menší asi 8x8 nebo 6x6 , ale to nevím přesně, nejsem u nich...rád bych používal všechny, ale samozřejmě chápu, že jsem limitovanej tělem nožovýho suportu a osy....právě proto mě napadlo, sehnat nožovku a spodní plochu, zfrézovat na nějakou ještě únosnou výšku...ale otázka je, zda se nebude nožovka utažením nože rozevírat, jestli prostě neztratí pevnost a pokud ano, kde je hranice...nemám v plánu brát špony jak vývrtky na víno, bude to spíš jen takové to "domácí šmrdlání" ale i tak bych rád zachoval nějakou využitelnost...asi to dopadne tak, že to asi udělám a když budu vědět, že budu zatěžovat soustruh víc, budu používat třmen a když budu šudlat dural, dám si tam nožovku. On ani suport nemá aretaci pro nožovku, sice není pro takové využití nějak extra potřebná, ale dělat se mi ji tam nechce...také by bylo dobré zjistit, jak píšeš, kolik si můžu dovolit sebrat z výšky suportu, aby zbylo ještě dost masa, ale moc nadějí si nedělám, je to dost plochej odlitek...no, uvidím...zase by se krásně ta plocha srovnala...spíš jen přemýšlím do klávesnice, klidně mě korigujte, rád se poučím od zkušenějších;-)
Jo a jeden dotaz...čtvercová plocha na nožovým suportu má rozměr 106 x 106mm a průměr dříku šroubu je 20mm. Je to standartní rozměr nožovky, pro soustruhy této velikosti? Nebo jsou nějaké normalizované rozměry? předpokládám, že pokud bych nějakou sháněl, potřebuju rozměr kolem 110mm, je to tak? a ten průměr šroubu nožovky bývá běžně v tomto rozměru těch 20mm? nebo je to různé? doufám že to nepíšu moc nesrozumitelně...