obrážecí hlava

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
pidi

9. 3. 2016, 7:20

Zdravím,
potřeboval bych poradit, zda tady má někdo zkušenosti s obrážecí hlavou dle přiložených fotek. Dostal jsem jí k frézce, ale nevím jak se na ní namontuje a čím se to pak pohání. Je to na frézku F1-250. Děkuji za odpověď

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
aleshonsa

9. 3. 2016, 7:59

To je hlava k FA3 dle znáčku TOS, ale měla by pasovat (korejská křížová hlava mi na FA3 pasuje). Sundej svislou hlavu, co tam máš na poslední foto nasazenou a první co uděláš je, že zjistíš, jestli tam máš kolem vřetene 3 díry se závitem do hvězdice (2 dole a jedna nahoře). Jestli ne, budeš je tam muset udělat.
Hlava se nasadí na centrovací disk co je kolem vřetene. Nejdříve do ní ale musíš nasadit trn, přijde zasunout do toho drážkování co je vidět uvnitř na http://postimg.org/image/6tz9aw02d/" onclick="window.open(this.href);return false; a druhý konec samozřejmě do vřetene (nevím, jestli je tam Mk4 nebo ISO40). Ten máš nebo ne? Pohání právě tu hlavu. Jak máš v přírubě hlavy ty 3 zářezy tak tam přijdou šrouby, kterými to upneš ke sloupu. Zašroubují se samozřejmě do těch 3 děr ve sloupu, které máš ověřit, že tam jsou (jak výše píšu). Postupným utahováním těch třech šroubů jí na centrovací disk natáhneš až úplně na čelo rybin sloupu. Než to úplně utáhneš tak jí samozřejmě ustav do přesně kolmé polohy.
Jinak buďto budeš potřebovat jeřáb, nebo další dva chlapy (nebo hodně silné holky :) ), protože hlava má odhadem 70kg a jednou rukou to tedy asi sotva přidržíš než to na centrovací disk natáhneš. Ono tedy už vyzvednou 70kg do úrovně vřetene není sranda pro každého.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pidi

9. 3. 2016, 8:44

super,díky za odpověď, zítra na to mrknu. Je tam ISO40 a ten trn nemám, nemáš někde fotku jak to vypadá. Je mi jasné, že potřebuji z jedné strany SK 40 a na druhé musí být protikus do té hlavy, ale pokud by to bylo třeba sehnat nebo vyrobit, bylo by dobré vědět jak to vypadá.
aleshonsa

9. 3. 2016, 9:02

Jestli se dostanu do dílny tak to vyfotím. Bohužel originál trn nemam a sám bych ho potřeboval sehnat. Mam jen nějaký bastl s SK40 koncem.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pidi

9. 3. 2016, 9:22

No tak já asi taky budu muset něco ubastlit, ale je dobré vědět, že někdo to má hotové. Zatím Ti velice děkuji a snad tam budu mít ty díry se závity na ukotvení hlavy.
pidi

10. 3. 2016, 7:53

tak jsem to dal dneska dolů a díry i se závity tam jsou, tak už jen sehnat ten náhon a bude to.
aleshonsa

10. 3. 2016, 11:23

Někde níže se tu v minulosti řešila výroba obdobného trnu pro křížovou hlavu. Ten je hodně podobný. Někdo to vyráběl z vyvrtávací tyče. Na ISO40 by se měly dát sehnat i polotovary.

Kdybys někde narazil na prodejce a měl jich víc tak si na mě prosím vzpomeň.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
pidi

11. 3. 2016, 6:51

Jasně budu pamatovat. Zítra ještě zkusím zavolat chlápkovi, od kterého jsem frézku kupoval, možná ten trn má.
qwer

11. 3. 2016, 9:29

Trochu vám to uľahčím :)
005.JPG
006.JPG
008.JPG
009.JPG
010.JPG
pidi

12. 3. 2016, 12:23

paráda, děkuji mnohokrát, jen prosím ještě o délku trnu. Jinak to je originál, nebo jsi to vyráběl a ještě máš to nějak zušlechtěné nebo jen tak.
qwer

12. 3. 2016, 8:14

Je to asi originál, dlžku nedám, lebo to je na hlavu ktorá sa upína zozadu lištami, a tam je trochu dlhší. Ale drážkovanie pasuje na obe hlavy- som to skúšal, a ak máš hlavu dolu, tak si dĺžku ľahko nameráš.
david.1

13. 3. 2016, 10:47

aleshonsa píše:To je hlava k FA3 dle znáčku TOS, ale měla by pasovat (korejská křížová hlava mi na FA3 pasuje). Sundej svislou hlavu, co tam máš na poslední foto nasazenou a první co uděláš je, že zjistíš, jestli tam máš kolem vřetene 3 díry se závitem do hvězdice (2 dole a jedna nahoře). Jestli ne, budeš je tam muset udělat.
Hlava se nasadí na centrovací disk co je kolem vřetene. Nejdříve do ní ale musíš nasadit trn, přijde zasunout do toho drážkování co je vidět uvnitř na http://postimg.org/image/6tz9aw02d/" onclick="window.open(this.href);return false; a druhý konec samozřejmě do vřetene (nevím, jestli je tam Mk4 nebo ISO40). Ten máš nebo ne? Pohání právě tu hlavu. Jak máš v přírubě hlavy ty 3 zářezy tak tam přijdou šrouby, kterými to upneš ke sloupu. Zašroubují se samozřejmě do těch 3 děr ve sloupu, které máš ověřit, že tam jsou (jak výše píšu). Postupným utahováním těch třech šroubů jí na centrovací disk natáhneš až úplně na čelo rybin sloupu. Než to úplně utáhneš tak jí samozřejmě ustav do přesně kolmé polohy.
Jinak buďto budeš potřebovat jeřáb, nebo další dva chlapy (nebo hodně silné holky :) ), protože hlava má odhadem 70kg a jednou rukou to tedy asi sotva přidržíš než to na centrovací disk natáhneš. Ono tedy už vyzvednou 70kg do úrovně vřetene není sranda pro každého.
Pane inženýre,máme konzolovou frézku,takže to co tady složitě popisujete (čelo rybin sloupu) jde jednoduše nazvat čelo konzole(nebo konzoly,jak kdo chce)..Ta hlava se nemusí montovat tak složitě, my jednodušší typy to děláme tak,že se na stůl,který je sjetý až dolů položí kousek fošny,nebo nějakého jiného měkkého (ale neklouzavého!) materiálu ,na ní se vrhne hlava( tu obvykle jedinec dokáže zvednout ze země a fláknout s ní na stůl,který se právě vlivem té podložky ani moc nezničí) a pak ji naladíme do potřebné pozice,případně se podloží ještě špalkem(to ale už není nezbytně nutný,stačí ji přidržet jednou -levou -rukou) a pak máme na frézce zapínač na posuvy.Tak stačí si vzpomenout kam s ním zakroutit( pravou rukou) a hlava jede do místa určení..Další postup je podobný tomu již dříve popsanému.Vážená komise, mým zlepšovacím návrhem se ušetří jeden nekvalifikovaný hilfák,nebo dvě silné ženy,kteréžto síly se dají použít na zcela jiné úkoly.Na jaké,to už ovšem nůj ZN neřeší,je to otázka politiky zaměstanosti.Pokud by tento návrh měl způsobit výraznější výskyt nezaměstnanosti v kraji kolem frézovacího stroje,prosím pokorně o jeho stornování.
d.1
aleshonsa

13. 3. 2016, 2:34

No nevím, nevím. Sloup je evidentně sloup, svislé rybiny jsou evidentně na něm, a hlavy se evidentně montují na čelo těchto rybin. Takže na čelo rybin sloupu. Alespoň u mé FA3 konzole jezdí po rybinách sloupu. Termín čelo konzole mi nějak uniká - to má jako sundat třeba kliku příčného posuvu a nasadit hlavu tam??? Asi ne, že. Proč používat zavádějící pojmy, když pojem čelo rybin sloupu je jasný.

Předložený ZN je sice fajn pro nasazení/sundání obrážecí hlavy, ale vyjma jiného je tu menší detail co bude dělat se svislou hlavou, která má už skoro 90kg (je fakt, že to jsem ani nějak nezmínil). Pak co bude dělat třeba s děličkou DU250, s kterou už jen tak fláknout na stůl nemůže. Co bude dělat s 250mm svěrákem (když si ho třeba pořídí), co má skoro 100kg. Co bude dělat s 400mm otočákem (když si ho třeba pořídí), který má taky odhadem 100kg. Co bude dělat, když bude chtít třeba něco frézovat do 100kg polotovaru. A neposlední řadě si ani netroufám spekulovat, jelikož jsem pana kolegu nikdy neviděl, jestli třeba tu hlavu alespoň přizvedne (nechci nikoho podceňovat), jestli jí vůbec může přizvednout, nebo jestli se mu s tím vůbec bude chtít tahat - to už si bude muset posoudit sám.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

13. 3. 2016, 4:38

Já k tomu měl tento trn - viz foto. Jednak někdo upravil unášecí drážky, protože SK špatně pasuje ISO. Dále, drážkování někdo vtipně nahradil 4 těsnými pery (to jde o to jak je to pak v náboji volné a jestli tam nevznikají nějaké rázy). Navíc konec s drážkami pro pera je nějak do části s kuželem zaražen. Na fotce to není vidět, ale je vidět že na to někdo tepelně sahal. Potřebuju sehnat originál.
Přílohy
IMAGE_685.jpg
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
david.1

16. 3. 2016, 7:34

aleshonsa píše:No nevím, nevím. Sloup je evidentně sloup, svislé rybiny jsou evidentně na něm, a hlavy se evidentně montují na čelo těchto rybin. Takže na čelo rybin sloupu. Alespoň u mé FA3 konzole jezdí po rybinách sloupu. Termín čelo konzole mi nějak uniká - to má jako sundat třeba kliku příčného posuvu a nasadit hlavu tam??? Asi ne, že. Proč používat zavádějící pojmy, když pojem čelo rybin sloupu je jasný.

Předložený ZN je sice fajn pro nasazení/sundání obrážecí hlavy, ale vyjma jiného je tu menší detail co bude dělat se svislou hlavou, která má už skoro 90kg (je fakt, že to jsem ani nějak nezmínil). Pak co bude dělat třeba s děličkou DU250, s kterou už jen tak fláknout na stůl nemůže. Co bude dělat s 250mm svěrákem (když si ho třeba pořídí), co má skoro 100kg. Co bude dělat s 400mm otočákem (když si ho třeba pořídí), který má taky odhadem 100kg. Co bude dělat, když bude chtít třeba něco frézovat do 100kg polotovaru. A neposlední řadě si ani netroufám spekulovat, jelikož jsem pana kolegu nikdy neviděl, jestli třeba tu hlavu alespoň přizvedne (nechci nikoho podceňovat), jestli jí vůbec může přizvednout, nebo jestli se mu s tím vůbec bude chtít tahat - to už si bude muset posoudit sám.
Anoanoano,
tedy co se týká názvosloví,bude dobře,když místo nosočistopleny použijeme prostý kapesník,názvy jistě budou přesněji než námi definovány někým s delším titulem podepsaným pod čsn.
A co se týká mého ZN, ten se týká hlavy,ne toho,když si někdo z frézky dělá regál a má ji ověšenou jak vánoční strom.Ad svislá hlava-ta se sundavá podobně,jako jsem popisoval montáž obrážecí hlavy,jen v opačném pořadí.
Pokud je někdo chabrusák,tak si logicky pořídí menší stroj, ideálně nějakou Acieru f1.Tu dva silnější jedinci odnesou do obýváku i s komplet výbavou.Jinak si dovoluji upozornit,že k FA3 se dělal i odklápěcí pant na sv. hlavu,což je dobrá vychytávka.Byl sice poněkud mastnej,ale pro línější lidi,jako jsem já je to ideál.Funguje to tak,že se zahodí víko převodovky a na jeho místo se nabastlí víko s nálitkem na takový dvojitý pant. Druhá část pantu je potom z boku přiskrutkovaná ke svislé hlavě a jakmile se demontují klíny,hlava se na tom pantu odklopí do strany na víko převodovky.Následně se můžou páchat další nemravnosti.
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“