Rada se skolnim projektem

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 11:48

tommyjay píše:O tech sroubech jsem premyslel, a dosel jsem k tomu ze by velka vyhoda byla to ze to asi bez problemu uzvedne velkou vahu, a zustane to v te pozici. Ale nikde jsem nenasel priklady, jak je to rychle. ani jsem nenasel engeneera ktery by se o tom semnou chtel pobavit
Na to nepotřebuješ inženýra, to si spočítáš sám. Řekněme, že šroub (obyčejná závitová tyč z železářství) má stoupání 1.5 mm (tj. na jeden závit) a motor 1500 otáček za minutu. Takže to dělá 1500 otáček krát stoupání 1.5 mm = 2250 mm za minutu. Takže úplně zdola nahoru to vyjede asi za minutu. To není moc. Můžeš to zrychlit použitím speciálního pohybového šroubu (stoupání nejspíš 3, 4 nebo 6 mm). Rychlejší motor nedoporučuji, to by se ta tyč odstředivou silou prohnula a rozkmitala. Ono možná i těch 1500 otáček/min bude moc.
tommyjay píše:Jeste jsem se koukal zpatky do svych poznamek, a vzpomel jsem si ze ten jekl s lozisky ze tri stran jsem vlasne uz nakreslil a premyslel o nem, ale asi z tech vahovych principu jsem o tom prestal premyslet.
Tak jak to protizávaží máš nakreslené je taky ok.
Aleš Procháska
ZDENEK1.DOLEZAL

19. 3. 2016, 12:01

Ahoj

To co jsem ti posílal - rýsovací prkno tak tam na konci opravdu tužka neni :D ty si na konec toho ramene namontuješ střeva z tiskárny.tj tiskovou hlavu s pojezdem. a tiskneš.
Odkaz byl na řízení motoru po usb sběrnici takže ti to bez problémů pojede na MALINĚ.

Jinak u vás na fakultě máte jistě (teda dle prospektu vaší školy) spoustu budoucích skvělích programátorů, tak zajdi vedle do třídy, ať ti pomůže nějaký spolužák.
tommyjay

19. 3. 2016, 12:07

prochaska píše:
tommyjay píše:O tech sroubech jsem premyslel, a dosel jsem k tomu ze by velka vyhoda byla to ze to asi bez problemu uzvedne velkou vahu, a zustane to v te pozici. Ale nikde jsem nenasel priklady, jak je to rychle. ani jsem nenasel engeneera ktery by se o tom semnou chtel pobavit
Na to nepotřebuješ inženýra, to si spočítáš sám. Řekněme, že šroub (obyčejná závitová tyč z železářství) má stoupání 1.5 mm (tj. na jeden závit) a motor 1500 otáček za minutu. Takže to dělá 1500 otáček krát stoupání 1.5 mm = 2250 mm za minutu. Takže úplně zdola nahoru to vyjede asi za minutu. To není moc. Můžeš to zrychlit použitím speciálního pohybového šroubu (stoupání nejspíš 3, 4 nebo 6 mm). Rychlejší motor nedoporučuji, to by se ta tyč odstředivou silou prohnula a rozkmitala. Ono možná i těch 1500 otáček/min bude moc.
Prave bohuzel 2.2m za minutu je pro me hrozne pomaly, idealne bych chtel ty dva metry treba do 5ti vterin... Problem je asi uz v principu toho srouboveho zvedani, jelikoz je delany pro heavy duty veci ktere proste trvat dlouho muzou.

Napada me se jeste zeptat, jake ma vyhody pouzit jekl s 3 lozisky, oproti treba necemu co jezdi po dvou kulatych tycich, nebo jinych principech 'uchyceni'?
tommyjay

19. 3. 2016, 12:27

ZDENEK1.DOLEZAL píše:Ahoj

To co jsem ti posílal - rýsovací prkno tak tam na konci opravdu tužka neni :D ty si na konec toho ramene namontuješ střeva z tiskárny.tj tiskovou hlavu s pojezdem. a tiskneš.
Ahoj Zdenku, Jestli na tom neni tuzka/marker, tak to je o to vic zajimave! :) Nicmene vubec si nedokazu predstavit, jak by se preprogramovaly motory te ruky, aby se synchronizovali s pohyby, ktere delaji oba motory na tiskarne. Uz tak, kdyz jsem rozebral tu svoji mam velky problem vyresit chovani paper feed sensor, ktery udava kdy ma tiskarna papir, a modifikovat ho tak, aby tiskarna 'vzdycky mela papir'. Samozrejme nemuze byt jen permanentne zapnuty, musi byt zapnuty v ten pravy okamzik, jinak se tiskarna zblazdni. A predpokladam ze koupit takovouhle vec by stalo desetitisice, a vyrobit by mi trvalo mesice... :?
ZDENEK1.DOLEZAL píše:Jinak u vás na fakultě máte jistě (teda dle prospektu vaší školy) spoustu budoucích skvělích programátorů, tak zajdi vedle do třídy, ať ti pomůže nějaký spolužák.
To mas pravdu, bohuzel stejne jako ja jsou vsichni bez casu protoze se venuji svym vlastnim finalnim projektum. Byl jsem I v CVUT v robotickem departmentu, a mluvil jsem nejen s reditelem oddeleni, tak i se studenty, i temi kteri studium dodelali, a bohuzel nikdo nemel cas, bud protoze byli fulltime zamestani, nebo protoze take meli plne ruce se svymi projekty. Celkem jsem kontaktoval zhruba 60 lidi, kteri by mi mohli pomoct nebo poradit, vetsina kteri odepsali tak odepsali ze nemaji cas. Nicmene jsem nasel skveleho Python programatora v Plzni, ktery mi ochotne pomaha se softwareovou casti. Stale ale je hodne hardwareovych, mechanickych, konstrukcnich prvku, kde bych potreboval poradit.. Kvuli velikosti projektu nemam cas ani panize na to, abych udelal chybu, proto chci od vsech co mi muzou pomoct co nejvic informaci, rad, ktere mi pomuzou udelat to spravne rozhodnuti.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 12:30

Jekl má výhodu, že je tlustý. Řekl bych, že v tomhle případě je nejdůležitější, aby ta "kolejnice" byla co nejstlustší, aby se neprohýbala. Ono se to nezdá, ale při téhle délce se ten kus železa pěkně prohne. Na vlastním mechanismu pojezdu už tolik nesejde.
Aleš Procháska
tommyjay

19. 3. 2016, 12:53

prochaska píše:Jekl má výhodu, že je tlustý. Řekl bych, že v tomhle případě je nejdůležitější, aby ta "kolejnice" byla co nejstlustší, aby se neprohýbala. Ono se to nezdá, ale při téhle délce se ten kus železa pěkně prohne. Na vlastním mechanismu pojezdu už tolik nesejde.
Na tom mechanizmu pojezdu se ptam, protoze mi to prijde jako dost podstatna otazka. Je hodne moznosti... Nenasel jsem nikde zadnou ilustraci, ktera by porovnavala vsechny typy, ale napriklad CNCshop, prezto ze prilis drahy, alespon vidim jake druhy mechanizmu existuji, linearni technika, podeprene tyce, kulickove nebo trapezove srouby...
Nebo kdybych pouzil ty nosne jekly i jako prvky pro pohyb, tak porad je nekolik moznosti, napriklad:
Obrázek

Jen aby mi bylo jasne, myslis si ze nejlepsi kov bude zelezo?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 1:46

Cncshop je jeden z nejlevnejsich
Zkus si zjistit kolik to stoji normalne aby jsi si udelal predstavu o cenach
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
tommyjay

19. 3. 2016, 1:47

robokop píše:Cncshop je jeden z nejlevnejsich
Zkus si zjistit kolik to stoji normalne aby jsi si udelal predstavu o cenach
Priliz drahy na to, co ja potrebuju. Chtel jsem rict ze CNC stroje se delaji aby meli presnost desetiny milimetru, a to ja nepotrebuju.
ZDENEK1.DOLEZAL

19. 3. 2016, 1:49

Ahoj stále se asi nechápem.
Obrázek napoví , šel jsem kvůli tobě do dílny :)

Na ukázku jsem použil stolní lampičku,místo žárovky si představ že je na konci umístěna tisková hlava i s vedením tiskové hlavy tak jak to máš na své fotce.
Možnosti polohování snad budou jasné, do uzlů kloubů dej ta modelářská serva.
Přílohy
DSC04752.JPG
DSC04754.JPG
DSC04753.JPG
uzel.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 1:56

Paklize potrebujes desetiny tak treba podeprene a nepodeprene tyce z cnc shopu jsou tak tak

Na setiny milimetru jsou cnc pozadavky a tomu odpovidaji lineary z cncshopu a jiny lepsi komponenty

Nejaky jekly budou spis s presnosti na centimetry
ZDENEK1.DOLEZAL

19. 3. 2016, 2:01

On nepotřebuje ani milimetry.Jemu stačí cm. :)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 3. 2016, 2:10

Tak jestli to nemusi navazovat tak je to ok
Pak postaci nejaky jekly silonovy kolecka nebo ruzny nuzkovy mechanizmy aby to bylo zajimave nebo paralelogramy
tommyjay

19. 3. 2016, 2:59

ZDENEK1.DOLEZAL píše:Ahoj stále se asi nechápem.
Obrázek napoví , šel jsem kvůli tobě do dílny :)

Na ukázku jsem použil stolní lampičku,místo žárovky si představ že je na konci umístěna tisková hlava i s vedením tiskové hlavy tak jak to máš na své fotce.
Možnosti polohování snad budou jasné, do uzlů kloubů dej ta modelářská serva.
Jestli se chapem, tak principielne je to docela podobne delta axis, kde take hybes dvouma motorama, a jejich kombinaci se dostanu na misto, ktere chci. Nicmene I tak, mi prijde ze bych timpadem misto velkeho plotteru delal ohromnou robotickou ruku, ktera nejen ze by byla nestabilni, ale muselo by se zkombinovat signaly z motoru pozicnich (kde chci byt na x,y) ale i dekodovat a prelozit 'druhou' X axis (pohyb tiskarny po papiru) tak, aby se pohybovala ta 'roboticka ruka'.
Obrázek Takhle nejak bych si to predstavil. Rozhodne nerikam ze to co ja chci udelat je jednoduche, ale stavim na principech toho, co mi prijede jednodussi, a principech ktere chapu. Napriklad, to jak 'mysli' tiskarna neni az tak slozite (papir se hybe, tisknu radku, posunu papir, tisknu dalsi radku), ale tak tiskarna dela i jine veci, jakoze motorem nejdriv odstrani papir, pak zvetsi kapacitu papiru, pak 'prispendli papir' aby se dal chytit.. cisti se jak motorem, tak sprayovanim z inkjets... A tohle vsechno jsou chovani, do kterych se nechci dostavat, protoze by to vlastne znamenalo softwareove zmenit chovani tovarnich nastaveni, a uz jen to abych vymyslel jak 'oblafnout' paper feed aby dostal signal presne a jenom kdyz ho ocekava, mi dalo dost zabrat. Natoz vymyslet, jak by se tiskarna ve vlasni jedne ose vratila na zacatecni misto. Takoveto principy jsem necekal, ze na ne narazim, kdyz nez jsem tiskarnu rozebral a otevrel, a osobne (v ramci casu, penez) mi prijde lepsi vzit napad pen plotter, a akorat ho zvetsit, postavit ke zdi, a misto marker do nej dat konstrukci kde funguje tiskarna.

Samozrejme nerikam ze to co pises je blbej napad. Cela pointa toho, abych se tady zeptal ve forum bylo, abych dostal napady, nazory, rady, a zkusenosti lidi, kteri ziji v Cesku a maji co k tomu rict. Akorat si myslim ze vsechno co jsem procetl a prostudoval v poslednich tydnech smeruje k tomu, ze je tohle pro me nejlepsi volba.To ze vstanes od pocitace a jdes do dilny abys pro me neco vyfotil, a ukazal realne principy a mechanismus je neco co si ohromne vazim!
robokop píše:Paklize potrebujes desetiny tak treba podeprene a nepodeprene tyce z cnc shopu jsou tak tak

Na setiny milimetru jsou cnc pozadavky a tomu odpovidaji lineary z cncshopu a jiny lepsi komponenty

Nejaky jekly budou spis s presnosti na centimetry
Presnost centrietru mi vyhovuje, ten CNCshop jsem uvedl jako priklad toho, ze existuje hodne ruznych zpusobu, jak muze osa byt pripevnena, a jak se muze pohybovat. Myslim ze I kdyby presnost a princip vyhovoval, tak muzu zkusit najit nebo vyrobit alternativni soucastku; neco co by fungovalo stejne ale bylo levnejsi tim, ze to neni tak presne. Alternativne, kdyby dukazy ukazovaly, ze soucastka z CNCshopu je nejlepsi forma, a nebyl by zpusob jak ji nahradit/vyrobit, tak bych samozrejme zvazil ji koupit. Jak jsem rekl, to ze jeden kus stoji treba 3000kc, a potrebuju 4 kusu, tak bych nebyl uplne rad, ale rozhodne bych to zvazil. Nicmene bych samozrejme byl radci, kdyby existoval zpusob aby to tolik nestalo.
ZDENEK1.DOLEZAL

19. 3. 2016, 6:31

Ahoj

No zrovna nedávno jsem musel domlouvat své foto tiskárně Epson s dodělávanými externími zásobníky na 0.5l.Nějakej čip řekl ovladači, že jsem natiskl moc a že je čas jít papa.No to je něco na kutila.Rozborka mi trvala skoro celí den, jen abych se dostal k houbičce kam si tiskárna odstřikuje ingoust při čištění.No do rána jsem to složil, sice mi pár šroubků zbylo ,ale tiskne to normálně dál. :D Celkem chápu so tě čeká za problémi, zamezit při tisku tomu aby ovladač tiskárny zrovna nechtěl čistit hlavu a ty neměl na stěně místo textu barevné cákance.to snad šlo
Oblbnout ovladač na detekci papíru nevím ,tam mě nic nenapadá lumpové mají fotočidlo na hlavě tiskárny asi jak která.

MYSLEL JSEM ŽE POUŽIJEŠ TISKOVOU HLAVU FORMÁTU A4 tj hlava má šířku 210mm, pak při tisku nemusiš hýbat ramenem , remeno najede na pozici ,tiskárna vytiskne text a rameno se posouvá v případě požadavku na další pozici.

to rameno může být velice subtilní klidně i dřevěné
podle mě by jsi se vešel za mech. ramena do 3000kč

http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=CN463A" onclick="window.open(this.href);return false;
tommyjay

19. 3. 2016, 6:58

ZDENEK1.DOLEZAL píše:Ahoj

No zrovna nedávno jsem musel domlouvat své foto tiskárně Epson s dodělávanými externími zásobníky na 0.5l.Nějakej čip řekl ovladači, že jsem natiskl moc a že je čas jít papa.No to je něco na kutila.Rozborka mi trvala skoro celí den, jen abych se dostal k houbičce kam si tiskárna odstřikuje ingoust při čištění.No do rána jsem to složil, sice mi pár šroubků zbylo ,ale tiskne to normálně dál. :D Celkem chápu so tě čeká za problémi, zamezit při tisku tomu aby ovladač tiskárny zrovna nechtěl čistit hlavu a ty neměl na stěně místo textu barevné cákance.to snad šlo
Oblbnout ovladač na detekci papíru nevím ,tam mě nic nenapadá lumpové mají fotočidlo na hlavě tiskárny asi jak která.

MYSLEL JSEM ŽE POUŽIJEŠ TISKOVOU HLAVU FORMÁTU A4 tj hlava má šířku 210mm, pak při tisku nemusiš hýbat ramenem , remeno najede na pozici ,tiskárna vytiskne text a rameno se posouvá v případě požadavku na další pozici.

to rameno může být velice subtilní klidně i dřevěné
podle mě by jsi se vešel za mech. ramena do 3000kč

http://www.hpmarket.cz/productOpt.asp?konfId=CN463A" onclick="window.open(this.href);return false;
Ahoj Zdenku,

Tady jsem popsal, jak jsem tiskarnu rozebral, a vyzkousel ruzne veci, vcetne mych zjisteni a experimentu (v anglictine). Nejsem si jisty jestli uplne rozumim co znamena v cestine tiskova hlava, ale asi jsem spatne vysvetlil stou rozebranou tiskarnou. Tech par zasadnich komponentu, ktere ta moje specificka tiskarna potrebuje k zivotu (konkretne paper feed sensor, inkjet cartridges, motor a listu/osu na cartridges, motor a sensor pohybu papiru), jsem vyndal, a pripojil na stavebnici. To jsem udelal jenom jako proof of concept, samozrejme to chci predelat na nejen aestetictejsi, ale hlavne solidnejsi konstrukci. Kvuli jednoduchosti celku (jinymi slovi tohle mozna bude komlikovanejsi jednotlive, ale v celku (big picture) mi to ulehci projekt) jsem se rozhodl ze mechanicky bude tiskarna a vertikalni stavba dvou os zvlast. Duvod proto je ze se tiskarna chova jednim zpusobem, a nechci to komplikovat tema dvouma (o zed postavenymy) osy. Takze to co jsem popsal jako prototyp chci udelat jako jednu vec, uplne v jednoduchosti vlastne chci vytvorit tohle. Tuhle independant vec potom chci dat na zed, a zvetsit pole, po kterem muze tisknout, coz jsem prave chtel udelat tim 'vertical plotter'.
Ale I tak, kdybych celou tu cast konstrukce, ktera tiskne A4 dal na tu tvou navrhovanou 'ruku', tak at pouziju ocel nebo hlinik, to stejne bude mit par kil, plus pridanou 'vahu' toho, kdyz se tiskne (jak jsem rekl, pri tisknu se tiskarna docela nasilne trese, a je dulezite, aby zustala co nejvic stabilni).
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“