ZDENEK1.DOLEZAL píše:Ahoj stále se asi nechápem.
Obrázek napoví , šel jsem kvůli tobě do dílny
Na ukázku jsem použil stolní lampičku,místo žárovky si představ že je na konci umístěna tisková hlava i s vedením tiskové hlavy tak jak to máš na své fotce.
Možnosti polohování snad budou jasné, do uzlů kloubů dej ta modelářská serva.
Jestli se chapem, tak principielne je to docela podobne
delta axis, kde take hybes dvouma motorama, a jejich kombinaci se dostanu na misto, ktere chci. Nicmene I tak, mi prijde ze bych timpadem misto velkeho plotteru delal ohromnou robotickou ruku, ktera nejen ze by byla nestabilni, ale muselo by se zkombinovat signaly z motoru pozicnich (kde chci byt na x,y) ale i dekodovat a prelozit 'druhou' X axis (pohyb tiskarny po papiru) tak, aby se pohybovala ta 'roboticka ruka'.

Takhle nejak bych si to predstavil. Rozhodne nerikam ze to co ja chci udelat je jednoduche, ale stavim na principech toho, co mi prijede jednodussi, a principech ktere chapu. Napriklad, to jak 'mysli' tiskarna neni az tak slozite (papir se hybe, tisknu radku, posunu papir, tisknu dalsi radku), ale tak tiskarna dela i jine veci, jakoze motorem nejdriv odstrani papir, pak zvetsi kapacitu papiru, pak 'prispendli papir' aby se dal chytit.. cisti se jak motorem, tak sprayovanim z inkjets... A tohle vsechno jsou chovani, do kterych se nechci dostavat, protoze by to vlastne znamenalo softwareove zmenit chovani tovarnich nastaveni, a uz jen to abych vymyslel jak 'oblafnout' paper feed aby dostal signal presne a jenom kdyz ho ocekava, mi dalo dost zabrat. Natoz vymyslet, jak by se tiskarna ve vlasni jedne ose vratila na zacatecni misto. Takoveto principy jsem necekal, ze na ne narazim, kdyz nez jsem tiskarnu rozebral a otevrel, a osobne (v ramci casu, penez) mi prijde lepsi vzit napad pen plotter, a akorat ho zvetsit, postavit ke zdi, a misto marker do nej dat konstrukci kde funguje tiskarna.
Samozrejme nerikam ze to co pises je blbej napad. Cela pointa toho, abych se tady zeptal ve forum bylo, abych dostal napady, nazory, rady, a zkusenosti lidi, kteri ziji v Cesku a maji co k tomu rict. Akorat si myslim ze vsechno co jsem procetl a prostudoval v poslednich tydnech smeruje k tomu, ze je tohle pro me nejlepsi volba.To ze vstanes od pocitace a jdes do dilny abys pro me neco vyfotil, a ukazal realne principy a mechanismus je neco co si ohromne vazim!
robokop píše:Paklize potrebujes desetiny tak treba podeprene a nepodeprene tyce z cnc shopu jsou tak tak
Na setiny milimetru jsou cnc pozadavky a tomu odpovidaji lineary z cncshopu a jiny lepsi komponenty
Nejaky jekly budou spis s presnosti na centimetry
Presnost centrietru mi vyhovuje, ten CNCshop jsem uvedl jako priklad toho, ze existuje hodne ruznych zpusobu, jak muze osa byt pripevnena, a jak se muze pohybovat. Myslim ze I kdyby presnost a princip vyhovoval, tak muzu zkusit najit nebo vyrobit alternativni soucastku; neco co by fungovalo stejne ale bylo levnejsi tim, ze to neni tak presne. Alternativne, kdyby dukazy ukazovaly, ze soucastka z CNCshopu je nejlepsi forma, a nebyl by zpusob jak ji nahradit/vyrobit, tak bych samozrejme zvazil ji koupit. Jak jsem rekl, to ze jeden kus stoji treba 3000kc, a potrebuju 4 kusu, tak bych nebyl uplne rad, ale rozhodne bych to zvazil. Nicmene bych samozrejme byl radci, kdyby existoval zpusob aby to tolik nestalo.