CNC z "polymerbetonu"

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
pally

2. 2. 2014, 5:28

No klobouk dolu pane !Nadhera...ja prave resim opacny problem..Vreteno mam uplne nove - HSD ES929 s autom .vymenou nastroju pres pneu.Ma to cca 10kW ! .-)
Ted resim nekoho kdo mi k tomu sestavi router.Chtel jsem to puvodne delat sam..ale nechci riskovat ze neco nedomyslim atd.Mam jednoho borce co by mi to udelal, ale zase se jedna o hlinik a svarenec z jeklu....to co jsem videl u Tebe , je proste parada !Musi to mit uzasnou tuhost jak na AL tak i na ocel .Muzes mi prosim dat na sebe telefonni kontakt, rad bych s Tebou pokecal.Mozna se domluvime a necham si to udelat u Tebe...
Jeste doplnim ze ja bych mel zajem urcite o "vetsiho brasku" - zajima mne moznost obrabeni plochy cca 1000 x 1500 .....Diky moc.
Unix

2. 2. 2014, 10:02

Díky za pochvalu, velikou chybu jsem s ní asi neudělal :D zatím maká u dvou lidí k jejich plné spokojenosti.
Větší bráška určitě bude, ale tak velikej určitě ne. Abych manipuloval s několikatunovýma blokama, tak na to nejsem vybavenej. Jestli potřebuješ obrábět tak obrovskou plochu a do oceli, líbí se ti .....beton ,zkus třeba Trimill, ale tam už budeš cenově jinde.
tel. máš na SZ.
vwq

12. 3. 2014, 7:46

Hodně dobrá práce :o)
Unix

12. 10. 2014, 8:49

Zdravím všechny.
Vzhledem k tomu, že dostávám dost zpráv od lidiček zde z fóra a z nějakého důvodu jim nejde doručit SZ ani email, prosím pište rovnou na georgborg@seznam.cz a pište ze svojí emailovky, nikoliv přes forum.
Díky.
pally

17. 11. 2014, 9:36

Cauec.. no konecne vidim ze zijes.-) Kazdopadne moje poptavka plati, potreboval bych odborně odlít polymerbeton ram se zalitými ocel deskami pro lineary.Dala by se vyuzit Tvoje forma?
Co se tyka elektroniky uz jsem celou problematiku rozchodil na Gravos komponentech.Takze na stole mi vsechno šlape...ted uz jen ten beton. diky za odpoved.
Unix

14. 12. 2014, 6:32

jj, žiju, jen sem tolik nechodím, není moc času :D
Andrew

25. 3. 2016, 5:10

Jelikož popisovat úplně celou záležitost by bylo na několik desítek stran, tak jsem se raději rozhodl to popsat jen v bodech a doplnit o videa a fotky.
Úvodem řeknu jen to, že tento výrobce polymerbetonové frézky vystupující pod přezdívkami Unixi, Techstep či Georgborg (
http://www.bazar-profi.cz/index.phppoci ... kacnc.html" onclick="window.open(this.href);return false;) bydlící kousek od Plzně je lhář a konstrukční diletant.
Vše začalo zde, kdy mě zaujal dle videa jeho frézka z polymerbetonu. Především jeho tvrzení „ Osy vůči sobě běhají do stvoky“ a pak přikyvování vás ostatních přispěvovatelů které byly pochvalné.
Po prohození několika mailů jsme se domluvili na koupi jednoho stroje, který zrovna přes Vánoční svátky dostavěl (začátek roku 2015) a samozřejmě tlačil na pilu, že buď teď a nebo pak třeba za rok či později. Dohoda byla ta, že stroj osobně dopraví a vzhledem ke snížení váhy (vynesení stroje do patra) byl dodán bez namontovaného ocelového stolu osy Y. Toto byla zásadní chyba, jelikož jsem si nemohl nechat předvést stroj v provozu a za jeho přítomnosti vše pořádně proměřit. Očividně na to spoléhal.
Další popis bude již jen heslovitý, jelikož věřím, že videa a fotky dají víc jak tisíc slov.

Důvodem, proč vznikl celý tento problém byly výsledky měření:
https://www.youtube.com/watch?v=QcHRN31mujo" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.youtube.com/watch?v=CzEA6D7XTek" onclick="window.open(this.href);return false;
házení šroubu osy Z: https://www.youtube.com/watch?v=f-bxzMXZuVY" onclick="window.open(this.href);return false;
Měření osy Z : https://www.youtube.com/watch?v=B-r03ga3yZ4" onclick="window.open(this.href);return false;
Po těchto měřeních jsem od výrobce požadoval vysvětlení. Jediné co mi neustále tvrdil bylo to, že jsem musel se strojem do něčeho napálit a nebo že jsem ho přetěžoval a že on vše měřil před dodáním a bylo to v pořádku. Ani jedno se z mé strany nestalo. Na stroj jsem dal vřeteno 2,2kW abych měl kleštiny do 10mm a ne jen do 6mm, jelikož mám například rybinové nástroje, co by pak nešli použít z důvodu větší stopky. On pak neustále tvrdil, že takhle silné vřeteno tam nemá co dělat. To že stroj byl totálně mimo už z výroby a nebylo tedy možné něco rozhodit uvidíte dále v textu.
Po dlouhém telefonátu jsme se domluvili, ať tedy stroj na moje vlastní náklady k němu dopravím a že ho znovu seřídí na své náklady, přičemž poškozené věci prý budu hradit. V té době jsem neměl čas a ani náladu na nějaké vlastní ladění a tak jsem nakonec souhlasil. Navíc jsem očekával, že se k tomu výrobce postaví čelem, což byla největší chyba lávky.
Po doručení stroje (respektive po 14 dnech nicnedělání) mi napsal, že jsem si rozmlátil vozík na ose Z a že ke stroji jsem se choval jako prase a že v nejbližší budoucnosti nemá zájem provádět opravu. Až se časem uklidní tak to možná začne opravovat a že nový vozík přijde na 300euro a vzhledem k tomu, že sem si to způsobil sám tak opravu budu hradit a že to odhaduje na 80-100h práce. Jen pro informaci, zmíněný vozík jsem nakonec přímo kupoval a katalogová cena byla 1030Kč přičemž od subdodavatele to vyšlo celkem na 1600Kč , což oproti 300euro (cca. 8 000Kč) je nepatrný rozdíl. Rozebrání nutné části stroje a výměnu vozíku jsem měl za cca. 2h a to jen proto, že jsem musel dodělat konstrukční úpravy pro jednoduchou demontáž, jelikož originál je to konstrukční prasečina.
Vše se chvilku tahalo přes právníky s tím, že to skončilo tak, že jsem si pro stroj musel osobně přijet přičemž ho výrobce nechal ležet pod plachtou venku ( bylo to v průběhu zimy). To že některé části stroje chytly lišku a elektronice se to také moc nelíbilo není nutné hovořit.
Stroj mi předával tak, že předtím oddělil portál od základny a sundal lineáry na ose X ještě před tím, než jsem mu řekl, že vzhledem k okolnostem chci stroj co nejdříve dostat od něj ať na něm nic nedělá. Stroj měl být připravený na přepravu, což ale rozhodně nebyl, jelikož pravděpodobně úmyslně nedotáhnul šrouby držící portál k základně a 3 ze 4 šroubu byly jiné než originál (kratší) . Toto určitě přispělo i k tomu (tedy kromě stupidního návrhu konstrukce):
https://www.youtube.com/watch?v=SLHVSEc8azI" onclick="window.open(this.href);return false;
Samotný stav základny a portálu je vidět zde, přičemž se doporučuji zaměřit na skvrny barvy, která se dostala na místa, kde nedocházelo k dotyku portálu se základnou, čemuž rozhodně přispěli stavěcí šrouby (červíky) kterým portál pravděpodobně vyrovnával, aby opravil výrobní nepřesnosti jelikož některé šrouby byly vyšroubované výrazně výše nad úroveň materiálu: https://www.youtube.com/watch?v=dtUJV6v7AoY" onclick="window.open(this.href);return false;
To že nedokonalé plošné spojení portálu se základnou má vliv na tuhost a přesnost stroje také není nutné rozebírat.
Samotný portál ani nemělo moc cenu nějak zachraňovat, jelikož pokus výrobce o něco jako referenční hranu pro lineární vedení dopadl takto: (Takže vedení drželi jen šrouby)
https://www.youtube.com/watch?v=SY2DhfYe-Q0" onclick="window.open(this.href);return false;
a co je důležitější odchylka, která je vidět na prvních videích z měření byla způsobena tímto:
https://www.youtube.com/watch?v=ITgKySKYi8s" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapuštěný ocelový podklad pro uložení lineárů byl sfrézovaný do oblouku, takže o nějaké přesnosti po usazení nemohla být řeč. Toto mi přímo i potvrdil výrobce při předávání ještě před mým měřením, kdy na moji otázku proč sundával portál od základny a lineární vedení mi odpověděl, že to bylo nutné, aby změřil portál. Když jsem se ho tedy dotázal jaký byl výsledek měření tak jen zavrčel – co je ti do toho (zmíněnou diskuzi mám na videozáznamu z předávání).
Pokusy o navrtávání děr do lineárního vedení jsem také moc nepochopil, ale jistě tam mají svůj účel:
CIMG0887.JPG

Teď přidám něco pro fajnšmekry, kteří holdují stojařským prasárnám. Toto video jsem udělal poté, co jsem sundal osu Z, jelikož se neustále kousala:
https://www.youtube.com/watch?v=cwk5WUYg-S4" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta osa na to má samozřejmě právo, jelikož pokud zmíněný výrobce si myslí, že ideální způsob pevného uchycení kuličkového šroubu je ten, že ho uchytí do domku pouze jen přes axiální ložiska a že všichni ostatní to dělají špatně, když raději volí kuželíkové ložisko, tak to samozřejmě nemůže dopadnou jinak. Takto jsou provedeny všechny 3 osy nejen osa Z.
CIMG1071.JPG
CIMG1067.JPG
Přídavkem u osy Z byl ještě výrobní um, a nebo že by to byl záměr udělat na jedné straně osazení pro ložisko o 1mm větší, to už raději nebudu posuzovat:
https://www.youtube.com/watch?v=uUyU5XWcm8I" onclick="window.open(this.href);return false;

Další úžasně „chytré“ řešení je na krabici pro elektroinstalaci. Očividně měl brilantní nápad udělat výstup pro proudění vzduchu na jejím dně. To že přímo na toto místo lítá emulze a třísky mu očividně vůbec nevadilo a elektronika se s přívalem tohoto všeho jistě sama poradí. Je to sice detail, ale dokresluje to celou mozaiku jeho konstrukčních neotřelých řešení.

Aby celý příspěvek nebyl jenom depresivní ukázkou, jak se to fakt nemá dělat. Tak na závěr přidávám dvě videa nového portálu, který mi dle mého návrhu vyrobil BATMAN zde z fóra (zdravím a děkuji). Výsledek jeho práce můžete vidět zde:

https://youtu.be/hYx5bcbggrs" onclick="window.open(this.href);return false;

https://youtu.be/n_ODDWJpcw0" onclick="window.open(this.href);return false;

Obě kolejnice mají referenční hranu naproti sobě, takže při montáži stačilo jen lineární vedení přimáčknul k hraně a dotáhnout momentovým klíčem. Poté jsem vše sestavil a osa jezdila absolutně plynule se zmíněným výsledkem měření bez nutnosti dalšího dolaďování. Navíc jsem udělal nový domek s použitím kuželíkových ložisek.

Závěrem můžu jen říct ať se obloukem vyhnete zmíněnému výrobců, pokud tedy nejste sadomasochista. Mě to stálo dost peněz, ale hlavně kýbl nervů a času.
Ponaučení pro mě je jasné. Vždy požadovat předváděčku stroje a pořádné proměření. To že stroj nebude jezdit do stovky, jak zde uvádí jsem čekal, ale že to bude takto šílená fušeřina pod pěkným kabátkem, tak to ani v nejhorším snu ne.

Pro ty, kdo by se chtěli podívat na jeho „práci“ tak ten portál mám stále hozený ve skladu.

P.S. Dost jsem toho vynechal, jelikož je to už tak dost dlouhé, ale jednu perlu si neodpustím. Tvrdil mi, že měřit osu po celé délce , tak jak to měřím já, je absolutní nesmysl a že on to měří zásadně jen tak, že změří hodnoty v krajních polohách a pokud je hodnota stejná, tak je ose v pořádku. Spoustu dalších perel co vykládal vás raději ušetřím.
Naposledy upravil(a) Andrew dne 29. 3. 2016, 5:33, celkem upraveno 1 x.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

25. 3. 2016, 5:45

nojo stroj dnes může dělat každej,tohle je pěkný zvěrstvo .Takhle to dopadá když nejsou výrobní podmínky a musíš to ošidit ,a i dobrá technologie se dá sprasit .Kolik za to chtěl v základu??
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
RaS

25. 3. 2016, 6:11

a já si kdysi říkal kde je ten háček.. 120kg konstrukce za 12000,- přesné do stovky atd.. Miller nebo jak se ten němec jmenuje to má někde kolem 70000 nebo kolik...

jako ta kvalita je samozřejmě k nasrání, ale za tu cenu se to asi dalo i čekat a obdivné názory lidí z fóra, kteří to neviděli jsou k ničemu.. já taky koupil Pupákovu mašinu, o které tady lidi říkali jaký je to skvost.. a taky to byla strojařská tragédie, takže ti celkem rozumím..
a jak se k tomu postavil pan prodejce?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Pepa z depa

25. 3. 2016, 6:38

... tak to je mazec, kámoš chtěl jít právě touhle cestou a měl vybraného stejného prodejce, zachránil jsi mu spoustu peněz ... DĚKUJEME moc za varování, ale věřím, že to dělal s nejlepším úmyslem a myslel si, že je vše super vyrobené, njn. to jsou ti "strojaři" samouci .. díky
Naposledy upravil(a) Pepa z depa dne 26. 3. 2016, 4:37, celkem upraveno 1 x.
Žiju abych tvořil, tvořím abych žil. www.PePeSysel.cz
máša: vřeteno voda 1,5kW, měnič Delta, 2Nm 3f 60V krokáče, Yako drivery, lineáry a kuličkáče Hiwin,
vynikající Gravos GVE-64 na 125kHz, rám 8mm ocel vylita plastbetonem, vše na masivním litinovém stole.
Josef
Sponzor fora

25. 3. 2016, 11:45

Tak to je "manták", že to svět neviděl. Ty stykové plochy se obrábí a ještě lépe po ustavení podlévají dvousložkovou podlévací hmotou a pak to sedí. Taky se musí počítat se změnou rozměru PB při tuhnutí a zrání, pak ten oblouk. A ta kolmost té Zetky je už do nebe bijící šlendrián. Tomu by měli na ty jeho pracky preventivně "nasadit botičky"...
echt

26. 3. 2016, 9:39

*dobrej bastl

ps. z velký části si za to ale můžeš sám ... stačilo si přeci zjistit, jaké má týpek technologické možnosti, strojní vybavení, měřidla ... + pořádně vyprecizovat zadání
ps2. jinak jaký má týpek vztah ke strojařině je vidět, už jen tím uskladněním "stroje" venku pod plachtou ... to může udělat jen totální idiot
Naposledy upravil(a) echt dne 26. 3. 2016, 9:44, celkem upraveno 1 x.
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2016, 9:42

Má to mouchy, ale napohled to je pěkný :)
fmodel
Kontaktovat uživatele:

26. 3. 2016, 10:03

QNX píše:Má to mouchy, ale napohled to je pěkný :)
no spíš masařky :D
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
twiister

26. 3. 2016, 10:34

Andrew píše: ...
P.S. Dost jsem toho vynechal, jelikož je to už tak dost dlouhé, ale jednu perlu si neodpustím. Tvrdil mi, že měřit osu po celé délce , tak jak to měřím já, je absolutní nesmysl a že on to měří zásadně jen tak, že změří hodnoty v krajních polohách a pokud je hodnota stejná, tak je ose v pořádku. Spoustu dalších perel co vykládal vás raději ušetřím.
Velmi dekuji ze tuto recenzi.
Usetrila mi dost penez, na to jaky to je bazmek. A to jsem si sam rikal, ze to vypada pekne... ze do toho (technologie) investoval kupu penez, tak to bude muset rozjet, aby se mu to vratilo.
Az mi bylo lito, ze to zamrzlo. "Zamrzl" i Oliver, ale samotne "foto z jeho stavby" da vic, nez tady clovek nekoupil (pry) hotove dilo.

Narazil jsem na nekolik videi, kde to jak v prubehu stavby, tak i pri mereni vypada jakoby skarede, ale veskera mereni jsou v poradku. Nesazi na obal.

P.S. Vyhlasil bych sbirku na ... nebo radeji ne. Co cloveka vytoci asi nejvic neni to, ze to neumi NA DEKLAROVANE UROVNI, ale ze to prohlasuje za OK a argumenty nevnima - neuznava metrologii. Ono to muze pochopit, uznat, ale pak rekne, ze na vybaveni nema nebo ten extra cas a technologie mu to prodrazi na tolik, ze to neproda, tak to proste takhle zkousi...

P.S.S. Neni nad to foto ze stavby... tam by dost lidem doslo o co go.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“