3D tisk pece

Požadavky na výrobu dílů - poptávkové fórum
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2016, 9:55

Zdravím přítomné tiskaře
Uvažujeme o 3D tisku ale chtěli bychom nejdříve ověřit zda výsledek odpovídá představám
Chtěl bych poprosit zda by byl někdo ochotný vytisknout nám jeden vzorek.
Způsob úhrady je možný buď faktura nebo v naturáliích (slivovice + filamenty do tiskárny) :D

K dispozici mám stp, určitě bude potřeba si s ním pohrát aby to tiskárna "sežrala" a model se dal tisknout
Výsledek by měl být co možná nejlepší jaký se povede dosáhnout.
Barva plastu neutrální nebo libovolná (jen ne černá). Materiál nerozhoduje.
Rozměr dle možností tiskárny (co největší, minimum délka 120mm)
pec_ITS.png
stp zašlu případným zájemcům.
Ideálně v rámci urychlení komunikace na email satek@itsbrno.cz

Díky
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
reta

14. 9. 2016, 11:07

3D tiskárnu mám. Je potřeba jen zapřemýšlet nad těma jak já říkám převisama. V čem máš nakreslený originál. Vytisknout to najednou jako jeden kus to asi nepůjde. Pokud by se tisklo od základů domečku pak třeba zábradlí na střeše bude dost problém. Tiskárna sice umí jakési vylamovací, pomocné podpěry ale nevím, nevím.
Třeba někdo poradí jak to vytisknout najednou, pak bych ti to mohl udělat.
edit: Tak mne napadá a to má být tří barevně?
Permonik
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2016, 11:18

Jak bych to tisknul po častech a slepil dohromady vteřinákem. A to zabradli bych zkusil pohledát třeba mezi modeláři, teda pokud nede zaležet přesně na jeho vzhledu...
Tisknout naráz je navíc nevhodne z duvodu velké masy materiálu, cca 360cm2. Po častech by to mohlo být i jen 30-40 procent ze 360.....(hrubý odhad, nebrat doslovně).
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
echt

14. 9. 2016, 12:22

ps. malá poznámka - (podíval bych se do normy jak má vypadat spodní zakončení žebříku - podle mě to máš moc nízko nad zemí)
Mex

14. 9. 2016, 2:26

Jsem docela zvědavý jak dopadneš a jak s tím budeš spokojený.
Mám kamaráda, je to profesionální modelář a živí se výrobou modelů strojů (nejčastěji obráběcích, ale i jiných).
Opakovaně jsem se ho pokoušel přesvědčit, že mu postavím 3D tiskárnu, ať to začne používat. Ale nikdy nechtěl, protože povrch z toho 3D tisku je natolik hnusný, že by finishem strávil víc času, než když to slepí z deskového materiálu (já mu na to frézuju plastové díly).
Je s tím dost úspěšný, na každém veletrhu je na stánku různých strojírenských firem několik jeho modelů, modely jsou i v nějakých muzejích atd.

Pokud dopadneš dobře, tak ho třeba taky přesvědčím, že 3D tisk už může být použitelný.
fmodel
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2016, 2:44

jj znám jednoho z Pardubic a jediný co používá je 2,5d frézování.
http://www.rm-reznicek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
reta

14. 9. 2016, 3:22

Má-li ten model sloužit jako prezentace na prodej výrobku za miliony, pak rozhodně 3D tisk není tím pravým ořechovým.
Pokud chaloupka bude sloužit pro tvoje interní ověření něčeho, pak snad ano.
Když 3D tisk, tak jak píše Permonik. Po částech ty povrchově upravit a lepit.
Kratus

14. 9. 2016, 3:26

S tou strukturou povrchu asi cjuz počítá. Modely se většinou frézujou z pvc a dalších plastů.

Já jsem pracoval např na tomto https://i.gyazo.com/d80e772f2dba68e03c7 ... dbcbbf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; https://i.gyazo.com/48c7e5876bd4cec88f5 ... 6dd25d.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Vše je frézované 2 nebo 2,5D z pvc a plexi desek.

Pokud se ti neozve nikdo na 3D tisk tak napiš sz, možná se domluvíme :) .
Mex

14. 9. 2016, 3:33

Kratus píše:Já jsem pracoval např na tomto https://i.gyazo.com/d80e772f2dba68e03c7 ... dbcbbf.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; https://i.gyazo.com/48c7e5876bd4cec88f5 ... 6dd25d.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Vše je frézované 2 nebo 2,5D z pvc a plexi desek.
Pěkné.
To zůstane v této barvě nebo na to přijde ještě nějaká povrchovka?
Docela jsi mě překvapil s tím výběrem materiálu - PVC a plexi. Ten kámoš všechno co jde staví z polystyrénu. Dobře se to obrábí, dobře se to lepí a dobře na tom drží barvy. Třeba z toho plexi se dělá (podle mě) výrazně hůř a dost blbě se lepí. Samozřejmě když je třeba udělat okna, tak pak jasně (i když dělá se i transparentní polystyrén).
Kratus

14. 9. 2016, 3:42

Z plexi je toho málo - hlavně okna, ploty, prosvětlená patra apod. Většina je z pvc desek. Průhledný polystyren se moc nepoužívá neboť nejde leštit a není úplně transparentní. Desky z lisovaného polystyrenu se použít dají, ale nejsou tak pevné jako pvc.

Barevné to nebude, v bílé lépe vyniknou detaily. Já osobně moc rád barevné modely nemám :) .
reta

14. 9. 2016, 5:10

Kratus: pěkný
:)
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2016, 6:49

Díky za reakci všem
Cílem je vytvořit modely částí technologie při projektování. Tím se dá mnohem lépe prodiskutovat finální návrh rozmístění technologických celků i u zákazníka.
Ono ať je to nakreslené jak chce, vždy je lepší mít celou technologii tak trochu "naživo"
Prezentace na veletrh určitě ne, myslím že na toto 3D tisk není.
Ale nechci to tisknout s krokem zdvihu 0,25mm, to by byl asi paskvil (čím méně tím lépe)

Model máme v Solid Edge, je možné exportovat i jednotlivé části a ty pak slepit.
Myslím že zrovna zábradlí není tak zásadní (i když si myslím dá vytisknout solo a pak nalepit), takže třeba pro začátek bych to viděl bez něj.
Nejspíše kdyby se smazalo zábradlí a ty kryty udělali samostatně snad by to šlo - je to už jen krabice.

Barevné určitě ne, jedna barva - ne černá (ideálně šedá, bílá).

pro reta:
jestli se ti do toho chce, byl bych vděčný.
dej vědět a domluvíme se blíže
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
havelaircraft

14. 9. 2016, 7:58

3D tisk není problém. klidně ti to vytisknu
Obrázek
tisknu poměrně velké věci. z bílého PLA.
Na fotce jsou 4 motory. největší má 260mm průměr ten je ze dvou dílů. jinak ten menší má 190mm a je celý jen z jednoho dílu.
Je to to tisknuté po vrstvě 0,2mm,ale jde tisknout i 0,05mm vrstva
https://www.facebook.com/Havelaircraft/ ... =3&theater
https://www.facebook.com/Havelaircraft/ v odkazu je toho více
Přílohy
motory.jpg
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

14. 9. 2016, 8:49

havelaircraft: to vypadá moc pěkně, ani bych neřekl že to je po 0,2mm.
přece jenom musím zapůsobit, aby tiskárna prošla, takže bych šel radši do 0,1mm, (0,05 je už asi nesmysl)
Zítra pošlu model, ten napoví víc.

Díky
reta

14. 9. 2016, 8:58

To co prezentuje havelaircraft nemá chybu. Zřejmě se vyzná.
Cjuz skus se dohodnou s ním když ti to taky nabízí. Pravděpodobně má i větší tiskárnu 260 mm já jen 190 mm.
Pokud by jednání sním nedopadlo jsem k dispozici. Ta jeho práce je opravdu top. A hlavně ví jak na velké věci nožná i v jednom kuse, to z fotek nepoznám. Jinak za tvoji důvěru ve mne děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Potřebuji vyrobit - vypomoc pri vyrobe“