malá frézka pro hobíky

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
doncarlos

10. 10. 2016, 5:27

FA2 občas není vůbec, ale zrovna teď je jich na bazoši asi 5, tak v čem je problém ? Ovšem ceny jsou už jinde
než před 20-ti lety, kdy jsem ji kupoval v "zeštíhlované" firmě za 8000.- bez DPH, ale jinde byly tehdy i platy.
Jo a nebral bych Morse
elbarto

10. 10. 2016, 9:47

Pokud nemas problem jiticem je to urcite dobre. Jinak na tomto provedeni neni vubec problem dat motor slabsi. Za idealni povazuju 3kW. Nektere stroje uz je maji menene. Pri hrani si nebudes brat trisku pul centaku a motor 5kW je zbytecne silny a hladovy. Na novejsi velke frezky uz davali i tovarne motory slabsi.
aleshonsa

10. 10. 2016, 12:23

5kW má FA3, FA2 má míň.
Já jsem FA2 občas viděl i za 20 000,-. Tady je ale otázka na bobanbob v jakém stavu stroj očekává. Tj. jestli ho chce mít ve stavu "plug and play" a nebo jestli očekává, že to bude repasovat (rozebrat vyčistit, vyměnit špatná ložiska, ...). Možná by stálo zato se zajímat o toto http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=21432" onclick="window.open(this.href);return false; protože kolega asi na stroji už něco odpracoval a DRO je dost dobrá věc (samozřejmě z důvodů učení to může být na škodu - ono totiž něco jiného je frézovat na stroji bez DRO a s DRO, když se naučíš na stroji s DRO tak bez DRO to pak může být peklo). Navíc od kolegy z fóra se bude lépe nakupovat než od anonyma, ale samozřejmě kolegu neznám.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2016, 12:58

Mno odměřování nepotřebuju a hlavně zastávám názor že koníček nemá být drahý. Všechno co jsem kdy koupil pro utěsnění své úchylky vrtání se o dlouhých zimních večerech ve starých strojích a různé staré veteši. Bylo vždy za babku a já to dávám do relativního provozu schopného stavu. Pořídil jsem starší vyběhaný soustruh pro vás fachmany na vyhození pro mě super pomocník který mě ušetří spoustu běhání za soustružníkem který mě už skoro nesnáší kvůli bejkárnám co jsem po něm chtěl. Na frézku nespěchám rozhodím sítě ve svém okolí ono se časem něco objeví zatím jsem sehnal všechno co jsem kdy potřeboval. Bazoš a podobně zásadně nepoužívám nejlepší jsou hospody stačí jet s kámošema na veterán vandr zajít do hospody sednout k dědkum poslat pár kořalek a půl je hotovo. By jste koukali co už jsem takhle dovez domů věci a to nemluvím o tom že se spojí příjemné s užitečným. Pěkné se nachlastám a ještě dovezu co potřebuju. Abych to shrnul.. Frézku seženu klidně nějakou zbedovanou vymeju vyčistím namažu a uvidíme.
drekk

10. 10. 2016, 3:13

Ono vymyti namazani je to nejmensi.
Tos SM16B, Tos FN20, Tos FA2, Hodinařske soustruhy
capumpor

10. 10. 2016, 3:56

Aha tak to jo. Ale možná sis udělal tamtím inzerátem na frézku za 5000 špatný náhled na věc. To nebyla obvyklá cena za takový stroj. Ale zase pokud budeš nakupovat po krčmách kde dědulové internet neznají, třeba nebude o tolik rozdílná.
Tak snad nedopadneš jak já když jsem chtěl kupovat soustruh. Poté co jsme s baterkami prolezli celou řadu chodbiček a chlívků, pán povídá "tak tady je" a já čuměl na hromadu pilin. Po rozhrnutí jsem objevil něco, co asi bývalo univerzálou. Po dalším hledání jsem našel vřeteník kde chybělo víko a byl plný dřevěných pilin a hoblovaček. Našel jsem i lože, bohužel v něm byly prorezlé dírky jak od červotoče. Kdybych ho vůbec chtěl, muselo by se zbourat půl baráku. Ten stroj tam evidentně byl už v dobách kdy soukromá osoba něco takového doma mít nemohla a tak bylo potřeba ho řádně schovat. Naštěstí stav stroje byl takový, že mi rozhodování dost ulehčil.
Tak to jen tak pro zasmání, protože dědýs myslel, že má doma poklad. :-)
Sběratel strojů :-)
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2016, 5:34

capumpor píše:Aha tak to jo. Ale možná sis udělal tamtím inzerátem na frézku za 5000 špatný náhled na věc. To nebyla obvyklá cena za takový stroj. Ale zase pokud budeš nakupovat po krčmách kde dědulové internet neznají, třeba nebude o tolik rozdílná.
Tak snad nedopadneš jak já když jsem chtěl kupovat soustruh. Poté co jsme s baterkami prolezli celou řadu chodbiček a chlívků, pán povídá "tak tady je" a já čuměl na hromadu pilin. Po rozhrnutí jsem objevil něco, co asi bývalo univerzálou. Po dalším hledání jsem našel vřeteník kde chybělo víko a byl plný dřevěných pilin a hoblovaček. Našel jsem i lože, bohužel v něm byly prorezlé dírky jak od červotoče. Kdybych ho vůbec chtěl, muselo by se zbourat půl baráku. Ten stroj tam evidentně byl už v dobách kdy soukromá osoba něco takového doma mít nemohla a tak bylo potřeba ho řádně schovat. Naštěstí stav stroje byl takový, že mi rozhodování dost ulehčil.
Tak to jen tak pro zasmání, protože dědýs myslel, že má doma poklad. :-)
né to né ....ta cena v inzerátu my přišla jako nesmysl :D já jen že se mi nechce hned dávat 50 tis . nejdřív prubnu okolí.

Příspěvek od drekk » 10 říj 2016, 16:13

Ono vymyti namazani je to nejmensi.

mno to mi je taky jasný :D výměny ložisek se nebojím a když bude nejhůř zatáhnu poníženě ocas a dojedu za jedním starým pánem co má taky rád rum a zaplat pánbu i trochu mně a hlavně rozumí převodům a vřetenům. ale to je až posledí možnost protože ty řeči at už se na to vyseru a nešáhám na to čemu uplně nerozumím se dají poslouchat jen chvýli :D
slezak77

10. 10. 2016, 6:09

Zdravím
Byla by možnost tohoto stroje.
mas.jpg
je funkční, dalo by se i odzkoušet, jen je uložena na jedné firmě, je tam možnost naložení, prakticky nic o tom stroji nevím, ani jsem nenašel na něm nějaký štítek. Cena je 25t, ale asi by se dalo jít s cenou dolů. Pokud by byl nějaký zájem mohu popřípadě nafotit více fotek.
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

10. 10. 2016, 6:14

děkuju za ochotu opravdu moc si toho vážím, ale nejdřív prubnu své okolí :oops:
coroner

10. 10. 2016, 10:04

slezak77 píše:Zdravím
Byla by možnost tohoto stroje.
mas.jpg
je funkční, dalo by se i odzkoušet, jen je uložena na jedné firmě, je tam možnost naložení, prakticky nic o tom stroji nevím, ani jsem nenašel na něm nějaký štítek. Cena je 25t, ale asi by se dalo jít s cenou dolů. Pokud by byl nějaký zájem mohu popřípadě nafotit více fotek.
Tuhle MASku mám na dílně. Dobrá mašinka - na fotce s vertikální hlavou zrychlovací 1:2 (bohužel nemá-li strmý kužel, bude mít kužel Me32 na což se hůř shánějí nástroje). Jinak to má natáčecí stůl, strojní posuvy ve všech osách, rychloposuv. Vše na jeden motor včetně čerpadla chladicí kapaliny s mechanickým náhonem.
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2016, 1:32

Tomáš S. píše:
bobanbob píše:díky za rady ale zatím mě nic neoslovylo :D něco menšího pro začátečníka není?? :)
Když jsou pro tebe frézky moc velké tak co třeba šeping? Co bys dělal na frézce s drahými nástroji vyrobíš na šepingu s radecem nabroušeným na obyčejné kotoučové brusce. Na doma a pro kusovou výrobu, kde nehoníš produktivitu ideální. Nevýhoda je, že na takových strojích už moc lidí neumí dělat, tak bys to musel nastudovat sám, třeba zde:
DSCF4525 – kopie.JPG
mno tak jsem pokoukal na netu jak a co se na šepingu dělá a musím uznat že tvůj nápad není vůbec špatný :D budu shánět šeping a do budoucná frézku moc dík za nasměrování :D
RaS

12. 10. 2016, 1:43

myslíš, že ti šeping nahradí frézku? tak jedině co se týká frézování/hoblování rovnejch ploch.. co když budeš budeš potřebovat nějaké osazení, ofrézovat něco do pravého úhlu, vyvrtat díru, vyfrézovat kapsu na pero atd atd.. podle mě když šeping tak až po frézce.. :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
aleshonsa

12. 10. 2016, 2:04

Já si taky myslím, že šeping frézku nenahradí. Šeping zvládá věci, kde se přejíždí obrobek po celé délce. Jak píše RaS nezvládne kapsu, nezvládne uzavřenou drážku, nezvládne slepou díru, nezvládne uzavřené osazení, atd. Díru ti sice udělá a i klidně hranatou, ale nejprve to musíš někde předvrtat, a musí to být průchozí díra.
Ano jsou věci, které šeping umí lépe. Jako třeba udělat rádius (což jsi možná i na nějakém video viděl). Ale musíš mít na to přípravek, který nevím jestli se dá sehnat. Další věc je, že šeping má dobré geometrické vlastnosti (za předpokladu, že není oježděné kluzné vedení, samozřejmě). Rovnou plochu dokáže udělat přesněji než frézka. Já jsem třeba uvažoval o šepingu pro výrobu krátkých rybinových a vůbec prizmatických vedení, protože ve směru řezu je povrch hladší než po frézování. Třeba stoly frézek a kluzná vedení strojů se dělají na hoblovkách, což je co do podstaty odběru třísky stejný stroj (u šepingu se pohybuje nůž, u hoblovky obrobek).
Pak jsou samozřejmě obrážečky podstatné pro kusovou výrobu drážkování v náboji. Nicméně to jsou svislé obrážečky, nebo se to dá dělat obrážecí hlavou na frézce.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
aleshonsa

12. 10. 2016, 2:44

Pak ještě počítej, že obrážečky začínají hmotnostně spíš u hmotnosti FA3 a více. Jedinou výjimkou je malá TOS MS200 a pak ještě TOS HM 45 co má 1,2t a několik polských.
S pozdravem
Ing. Aleš Honsa
bobanbob
Kontaktovat uživatele:

12. 10. 2016, 4:42

tak asi koupím místo strojů sadů pilníku :D svěrák mám dobrej :D
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“