stavba hobby cnc
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no ja se s nim setkal krom vlaken zarovek a elektrod v elektronkach predevsim u TIGu a rozhodne je to tvrde dost mi to pripomina treba slinute karbidy i to brousim na diamantu rozhodne si nedovedu predstavit ze bych to soustruzil
trosku z wiki:
Tvrdost 7.5 tedy mezi kremenem a topazem
Díky vysoké pevnosti a tvrdosti slouží jako materiál tzv. penetračních projektilů (penetrátorů). Ty jsou používány již od 2. světové války pro prorážení pancíře nepřátelských tanků, stěn bunkrů a opevnění.
trosku z wiki:
Tvrdost 7.5 tedy mezi kremenem a topazem
Díky vysoké pevnosti a tvrdosti slouží jako materiál tzv. penetračních projektilů (penetrátorů). Ty jsou používány již od 2. světové války pro prorážení pancíře nepřátelských tanků, stěn bunkrů a opevnění.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Schválně jsem teď dal do soustruhu kousek "zelené" elektrody a jde to. Plátek SK H10, negativní úhel, 500 otáček, špona jen aby se neřeklo. Povrch nic moc.
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
Jo zelená to je čistý Wolfram.prochaska píše:Schválně jsem teď dal do soustruhu kousek "zelené" elektrody a jde to. Plátek SK H10, negativní úhel, 500 otáček, špona jen aby se neřeklo. Povrch nic moc.
Jen trochu mimo - kolik váží ta 6 mm elektroda ?
Respektive jaké jsou její rozměry ?
- Zdenek Valter
Určitě brousitrobokop píše:wolfram se da soustruzit?

- Zdenek Valter
A ještě dotaz na wolframovou elektrodu - mela by být křehká - jak ji rozdrtit na prach ?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Hustota by měla být kolem 18 g/cm3 (tj. o trochu méně než čistý wolfram).Zdenek Valter píše:Jo zelená to je čistý Wolfram.prochaska píše:Schválně jsem teď dal do soustruhu kousek "zelené" elektrody a jde to. Plátek SK H10, negativní úhel, 500 otáček, špona jen aby se neřeklo. Povrch nic moc.
Aleš Procháska
- Zdenek Valter
Jo je to asi nejtěžší dostupný materiál v poměru cena/váha.prochaska píše:Hustota by měla být kolem 18 g/cm3 (tj. o trochu méně než čistý wolfram).Zdenek Valter píše:Jo zelená to je čistý Wolfram.prochaska píše:Schválně jsem teď dal do soustruhu kousek "zelené" elektrody a jde to. Plátek SK H10, negativní úhel, 500 otáček, špona jen aby se neřeklo. Povrch nic moc.
Zlato, platina, iridium by vyšli mnohem dráž

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To mi připomíná kohosi, kdo tady má v podpisu citát ve smyslu že když něco nejde, tak se vždy najde iniciativní b...c, který to prubneprochaska píše:Schválně jsem teď dal do soustruhu kousek "zelené" elektrody a jde to. Plátek SK H10, negativní úhel, 500 otáček, špona jen aby se neřeklo. Povrch nic moc.

- Zdenek Valter
Než ten Wolfram ?prochaska píše:Podstatně levnější je ochuzený uran a má dokonce větší hustotu (19 g/cm3). Bohužel prý podléhá jakémusi povolení.
Jo a teda hustotu ochuzeného uranu jsem nikde nenašel.
Podle tabulek však čistý wolfram má hustotu nepatrně větší tedy 19,25 a ne 18

-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ten wolfram co se používá na všemožné elektrody se dělá slinováním z prášku, lisováním za tepla, rotačním kováním a tažením, nicméně i potom je porézní, proto ta hustota nižší než u čistého kovu.
Hustoty a další vlastnosti prvků nejlépe viz http://webelements.com/, pro exoty kteří nutně potřebují vědět třeba jakou tepelnou kapacitu má plynný wolfram při 8000 stupních a tlaku 200 kPa tady http://webbook.nist.gov/chemistry/form-ser.html.
Hustoty a další vlastnosti prvků nejlépe viz http://webelements.com/, pro exoty kteří nutně potřebují vědět třeba jakou tepelnou kapacitu má plynný wolfram při 8000 stupních a tlaku 200 kPa tady http://webbook.nist.gov/chemistry/form-ser.html.
Aleš Procháska
Asi dá... mrkněte se sem...robokop píše:wolfram se da soustruzit?

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
pri preklady techto poradu delaji pekne chyby
klidne ti poslu kus volframu muzes do toho zkusit vytocit treba zavit
ja jsem rad ze jsem poridil na brouseni volframu diamantovej kotouc
klidne ti poslu kus volframu muzes do toho zkusit vytocit treba zavit

ja jsem rad ze jsem poridil na brouseni volframu diamantovej kotouc
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
Na ty šipky se nepoužívá čistej Wolfram, ale jakási slitina - Wolframnikl, nebo tak nějak se to jmenuje. Měl jsem tu čest to neúspěšně shánět, když mladej blbnul se šipkama, nakonec si je koupil, i když jedna stále ale 800 Kč, na výsledcích se to stejně neprojevilo, ty byly stejný jako s těma mosaznejma, co jsem utočil na soustruhu.