Začatečník s EMC

Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 11. 2018, 6:57

Místo modulu pro reálný LPT tam máš jen simulátor.

K editoru ve Windows: poznámkový blok je úžasný editor, starý přes 20 let, přičemž už před těmi 20 roky stál za prd.
Použij aspoň Wordpad, ten je myslím na Windows všude a zdarma.
A hlavně si nainstaluj nějaký normální textový editor na úrovní roku 2018. Například Geany je skvělý, je free a je pro Windows i Linux.
Igi
Příspěvky: 11
Registrován: 25. 10. 2018, 9:31

9. 11. 2018, 7:17

Díky, textový editor jsem dodnes nepotřeboval, Wordpad funguje, nenapadlo mě to zkusit.
Předpokládám, že jsou to tyto řádky:
loadrt sim_parport names=parport.0
source sim_hardware.hal
addf sim-hardware.update servo-thread

Můžeš mi prosím poradit, jak to mám opravit?
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 11. 2018, 7:47

Igi píše:
9. 11. 2018, 7:17
Díky, textový editor jsem dodnes nepotřeboval, Wordpad funguje, nenapadlo mě to zkusit.
Předpokládám, že jsou to tyto řádky:
loadrt sim_parport names=parport.0
source sim_hardware.hal
addf sim-hardware.update servo-thread

Můžeš mi prosím poradit, jak to mám opravit?
Nějak takhle (samozřejmě adresa LPT bude podle toho, kde ji skutečně máš).
loadrt hal_parport cfg=0x378
a vyhodíš ty řádky se "sim".

Ale nejlíp uděláš když si vygeneruješ komplet novou konfiguraci a důsledně tam zadáš správné parametry.

Pokud jsi dodnes nepotřeboval rozumný textový editor, tak je něco špatně. To si třeba ani nezkontroluješ (nebo rovnou nepíšeš) nějaký G-kód?
Nebo to děláš v té hrůze Notepadu/Wordpadu (pokud to teda neděláš na Linuxu)?
Igi
Příspěvky: 11
Registrován: 25. 10. 2018, 9:31

9. 11. 2018, 8:23

Díky, zkusím obě varianty.
jinak jsem úplný začátečník.
G kody jsem kontroloval v Gedit v linuxu, moc jsem jich zatím neudělal, těch co z nich byl fyzický kus (co jsem "naprogramoval" v sheet camu a ohlodal na mém hejbátku) bylo celkem 5 :) . Hejbátko jsem měl postavený z 12 kulatin a motorků z tiskáren, abych zjistil, jestli to vůbec dokáži rozchodit.
Teď jsem si pořídil motorky 2Nm a nabastlil jsem je na vyvrtávací hlavy Narex.
(Měl jsem pouze torza bez šroubů) a chci to nabastlit na homemade soustruh.
Takže ještě jednou díky a jdu to vyzkoušet.
Igi
Příspěvky: 11
Registrován: 25. 10. 2018, 9:31

9. 11. 2018, 9:50

Nějak takhle (samozřejmě adresa LPT bude podle toho, kde ji skutečně máš).
loadrt hal_parport cfg=0x378
a vyhodíš ty řádky se "sim".

Ale nejlíp uděláš když si vygeneruješ komplet novou konfiguraci a důsledně tam zadáš správné parametry.
Velké díky Mexi (taky za trpělivost),
fungovali obě varianty, k té první není co dodat a u té druhé to bylo docela malé zatržítkoObrázek a ještě foto
123.jpg
.
Dal bych i video jak to jezdí 2m/min. ale to zatím nevím jak, PC mi nadává, že je příliš velké
Přílohy
Stepconf.GIF
Mex
Příspěvky: 4615
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

9. 11. 2018, 10:49

Fajn, že to dopadlo. :-)
Ať se daří.
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“