Po dlouhém studování tohoto fóra jsem navrhl CNC frézku (má nahradit tu první 8 let starou). Rozjezdy jsou 1100 x 400 x 260. Krokové motory 2.2 Nm s drivery Leadshine ME742 napájené 68 V. Kuličkové šrouby 16/5, 20/5(osa x). Na ose x rotační matice s převodem 1:1 (v případě nouze připraveno 1:2). Na ose Z lineární vedení IKO. Osa Y tyče 30 mm. Osa X podepřené tyče 20 mm. Celá konstrukce je z duralu (desky 12 mm). Zatím mám hotovou osu Z a Y (foto bude později - foťák nespolupracuje). Dily jsou vyřezány vodním paprskem. Bohužel jsem zjistil, že pro vodní paprsek 0.5 mm - žádná míra a řez není kolmý (na 12mm je úchylka cca 0,3 mm). Také AL deska AW2017 není rovná a ni všude stejně silná. Takže mojepředstavy o pohém sešroubování se ihned rozplynuly. Takže zatím úplně všechno je zafrézované (lin.vedení, vozíky, domky šroubů, matice, linearsety i jednotlivé duralové díly. A teď jsem zato i rád. Původně jsem myslel, že bude nutné nějaké to vypodkládání. Hlavně osa Z je dost náročná na přesnost. Ale nakonec se vše obešlo bez jediné podložky - za což jsem rád. Je mi úplně jasný, že by na osy y a x bylo mnohem lepší linární vedení, ale můj finanční rozpočet to nedovoluje. Původně jsem to sem ani nechtěl dávat (asi mám strach z kritiky), ale te´d je to tu a můžete se do mě pustit