přiznám se že nejsem strojař, takže obrábění jde úplně mimo mě, takže bych rád znal názory a rady odborníků.
Uvažuji nad stavbou jednoúčelového automatu, který by frézoval díru do plastového výlisku (materiál s obsahem cca 40% skla). Momentálně mám k dispozici mizerné, pomalé a nevyhovující řešení pomocí starého rozhrkaného CNC které bych velice rád nahradil. Moje představa: zakládací přípravek do kterého se výlisek založí (čímž budu mít jistotu že je na správné pozici), výlisek se zajistí pomocí nějakých pneumatických upínek aby držel na místě, zespodu by se vysunulo vřeteno s frézkou průměr 16mm, odebralo by cca 2,5mm do hloubky a zase by se uklidilo dolů. Zároveň by k tomu byl připojený vysavač aby to odfrézovaný plast vysálo.
S tou automatizací bych si poradil, ale ohledně toho obrábění nevím.
No a mé dotazy:
- bylo by to vůbec proveditelné?
- nebude frézování zespodu problém? (mám možnost pouze zespodu nebo ze strany)
- dalo by se s kvalitnějším (=použití lepších komponent a ne toho nejlevnějšího z PRC) "domácím" strojem dosáhnout na přesnost alespoň 0,1mm?
- jak řešit posuv vřetene do záběru? Bude stačit nějaký pneumatický válec, nebo radši lineární vedení a hýbat s tím servomotorem?
- případně nápady co na to použít
- případně nápady jak to udělat lépe a radostněji?

Předem díky za případné rady
T.