Soustruh UNIMAX CQ9318

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Zdenek Valter

9. 7. 2009, 8:52

pipa píše:Nechci zakládat nový vlákno, tak to píšu sem. Pořídil sem si tenhle soustruh (CQ9318), a protože mi včéra přišel mikrometr, tak mi to nedalo, a změřil, jesi soustruh dělá kužel - a dělá :( Na 4cm to dělá dělá 3stovky (větší kus sem neměřil, dělám krám na jedno upnutí, tak je furt v univerzále). Je to moc nebo se to ještě dá vydržet ? Vim, že se to tu někde řešilo, ale v jinym tématu ..
A čím posouváš ?

Malým kolem na supportu nebo celým supportem ?
Laco19

9. 7. 2009, 9:28

Zdenek Valter píše:
pipa píše:Nechci zakládat nový vlákno, tak to píšu sem. Pořídil sem si tenhle soustruh (CQ9318), a protože mi včéra přišel mikrometr, tak mi to nedalo, a změřil, jesi soustruh dělá kužel - a dělá :( Na 4cm to dělá dělá 3stovky (větší kus sem neměřil, dělám krám na jedno upnutí, tak je furt v univerzále). Je to moc nebo se to ještě dá vydržet ? Vim, že se to tu někde řešilo, ale v jinym tématu ..
A čím posouváš ?

Ked som sa pozrel na svoje odchylky, priblizne takto to mohlo byt aj u mna pred zaskrabanim vretennika.
Zdenek Valter

9. 7. 2009, 10:50

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:
A čím posouváš ?

Ked som sa pozrel na svoje odchylky, priblizne takto to mohlo byt aj u mna pred zaskrabanim vretennika.
Ještě by asi bylo dobré vědět rozměry materiálu který kolega obrábí.
A jaký je ten kužel je.
Jestli je u univerály menší a rozšiřuje se nebo obráceně.
pipa
Kontaktovat uživatele:

9. 7. 2009, 11:41

Obráběl sem nějakou ocel, těžko říct co to bylo, vzal sem to ve sběrnym dvoře :)
Měl sem to na strojní posuv, takže posuv celym supportem. A kužel se zmenšuje směrem k univerzále.
A ještě otázka, protože ty máš tenhle soustruh taky - řešíš nějak zafixování supportu při čelnim obrábění ? Mě ujíždí, takže to zatim řešim tak, že zcvaknu tu matici na pohybovej šroub, a jak blb držim to velký kolečko kterym se pohybuje supportem, protože má ta matice s pohyb. šroubem vůli, ale stejnak když točim ocel, tak uplně rovnej povrch neudělam, je to takový .. na nic. :(
www.tc-pipa.wz.cz
Zdenek Valter

10. 7. 2009, 3:58

pipa píše:Obráběl sem nějakou ocel, těžko říct co to bylo, vzal sem to ve sběrnym dvoře :)
Měl sem to na strojní posuv, takže posuv celym supportem. A kužel se zmenšuje směrem k univerzále.
A ještě otázka, protože ty máš tenhle soustruh taky - řešíš nějak zafixování supportu při čelnim obrábění ? Mě ujíždí, takže to zatim řešim tak, že zcvaknu tu matici na pohybovej šroub, a jak blb držim to velký kolečko kterym se pohybuje supportem, protože má ta matice s pohyb. šroubem vůli, ale stejnak když točim ocel, tak uplně rovnej povrch neudělam, je to takový .. na nic. :(
No 0,03 není zas tolik aby se dalo říct jestli se si ten matroš neodtláčíš nožem.
Rozhodně se pohybuješ někde na hranici možností tohohle soustruhu.
U oceli jsou ty síly mnohem také větší a také je důležité jak je nabroušený nůž. Já s tím dělám převážně mosaz.
Vzal bych 16 kulatinu a na té bych to zkusil !

JO - tak jsem to taky tak udělal ;-) na 50 mm mám odchylku menší než 0.005 mm.
Ale bral jsem mosaznou kulatinu 16 mm a bral jsem šponu cca 0,05 mm.
Jel jsem ručně s celým suportem.
Suport pokud Ti klouže můžeš přitáhnout aby šel víc ztuha.
Rozhodně si ho rozeber abys eliminoval vůle a příliš volný chod.

Hladký povrch je o noži. :wink: :wink:
Dobrý soustružník je zejména MÁG v broušení nožů ;-)
To já bohužel nejsem. :cry: :cry: :cry:
pipa
Kontaktovat uživatele:

10. 7. 2009, 8:22

No, měřil sem to na ocelový kulatině, průměr 16,5 :twisted: (původní průměr 20mm) Bral sem to ubíracim nožem 1mm z průměru, ale pak sem bral asi menší třísku abych měl pěknej povrch - už si to nepamatuju, takže možná ne. Povrch je až překvapivě pěknej, viz foto
Přílohy
fotky 613.jpg
www.tc-pipa.wz.cz
Zdenek Valter

10. 7. 2009, 8:38

pipa píše:Povrch je až překvapivě pěknej, viz foto
No tak vidíš ;-)

Pokud je tam ta odchylka pak by ses mohl zeptat Laca jak zaškrabával vřeteník.
Laco19

10. 7. 2009, 9:19

Zdenek Valter píše:Pokud je tam ta odchylka pak by ses mohl zeptat Laca jak zaškrabával vřeteník.
Je s tym naozaj dost prace. Ja som k svojmu sustruhu nedostal ziadny meraci protokol tak som si vsetko zmeral sam a porovnal s protokolom k mini sustruhu ktory niekto dal na web. Hodnoty boli uplne mimo a vsetko sa kyvalo tak som sa rozhodol pre zaskrabavanie.
Ak chces zistit ci je os vretena rovnobezna s lozkom treba na to nejaku brusenu tyc s presnym priemerom po celej dlzke, ja som nasiel tyc zo starej ihlickovej tlaciarne. Nemusi byt uplne rovna a mozes ju dat aj do univerzaly, odchylku osi rotacie vypocitas z maximalnej a minimalnej hodnoty uchylkomera. Ked zmeras hodnoty v 2 osiach v niekolkych bodoch po celej dlzke tyce uchylkomerom na suporte uz uvidis ktorym smerom a o kolko je vychylena os rotacie vretena. Pozor na ohyb tyce vlastnou vahou.
Zdenek Valter

11. 7. 2009, 7:29

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Pokud je tam ta odchylka pak by ses mohl zeptat Laca jak zaškrabával vřeteník.
Je s tym naozaj dost prace. Ja som k svojmu sustruhu nedostal ziadny meraci protokol tak som si vsetko zmeral sam a porovnal s protokolom k mini sustruhu ktory niekto dal na web. Hodnoty boli uplne mimo a vsetko sa kyvalo tak som sa rozhodol pre zaskrabavanie.
Ten protokol asi nedostal nikdo ;-)
Laco19 píše:Ak chces zistit ci je os vretena rovnobezna s lozkom treba na to nejaku brusenu tyc s presnym priemerom po celej dlzke, ja som nasiel tyc zo starej ihlickovej tlaciarne. Nemusi byt uplne rovna a mozes ju dat aj do univerzaly, odchylku osi rotacie vypocitas z maximalnej a minimalnej hodnoty uchylkomera. Ked zmeras hodnoty v 2 osiach v niekolkych bodoch po celej dlzke tyce uchylkomerom na suporte uz uvidis ktorym smerom a o kolko je vychylena os rotacie vretena. Pozor na ohyb tyce vlastnou vahou.
Aha už jsem doma já jsem chtěl namítnout, že ani ta univerzála to nemusí chytit rovně. Nejdřív je nutné změřit odchylku od osy rotace.
Tedy úchylkoměr od lože.
A pak kontrolovat suport vůči ose rotace.
Tedy úchylkoměr od suportu.
Je asi nej používat tyč 16 mm ta by se měla do univerzály vejít.
Laco19

11. 7. 2009, 10:08

Zdenek Valter píše:Aha už jsem doma já jsem chtěl namítnout, že ani ta univerzála to nemusí chytit rovně. Nejdřív je nutné změřit odchylku od osy rotace.
Tedy úchylkoměr od lože.
No bolo by vhodne najprv zistit ci je rovne lozko ale pri takom mnozstve merani vsetkehomozneho by sa pri krivom lozku mali objavit nejake nelogicke nelinearity. Nehovorim ze som nekontroloval rovinu ale bolo to len orientacne meranie (posuvom suportu s uchylkomerom, bod merania na lozku cca 200mm od suportu, aj nakriz, na obidve strany). Jediny vazny problem mojho lozka je ze spodok nie je rovnobezny s opracovanim vrchnej casti, pri spravnom nastaveni potom suport niekde drhne a niekde ma volu (nie je to vela, podla webu je to casty problem, este to prebrusim).
Aby si zistil odchylku osi rotacie od rovin lozka naozaj nie je dolezite aby meracia tyc bola rovna a bola presne vycentrovana v sklucovadle, limitom je len rozsah uchylkomera aby si ho velkou odchylkou na konci tyce neprekrocil. Naozaj staci merat len od suportu (suport sa nesmie na lozku kyvat aby bol stale v rovnakej polohe voci lozku). Ide tu o os rotacie a nie o os tyce, tyc musi mat len presny rotacny tvar a maximalne konstantny priemer po celej dlzke.
Ja mam take tyce 2, cca 7 a 14mm ale pred vyhodenim budem rozoberat vsetky tlaciarne co sa mi dostanu do ruk :wink: .
Zdenek Valter

14. 7. 2009, 8:47

Laco19 píše:
Zdenek Valter píše:Aha už jsem doma já jsem chtěl namítnout, že ani ta univerzála to nemusí chytit rovně. Nejdřív je nutné změřit odchylku od osy rotace.
Tedy úchylkoměr od lože.
No bolo by vhodne najprv zistit ci je rovne lozko ale pri takom mnozstve merani vsetkehomozneho by sa pri krivom lozku mali objavit nejake nelogicke nelinearity. Nehovorim ze som nekontroloval rovinu ale bolo to len orientacne meranie (posuvom suportu s uchylkomerom, bod merania na lozku cca 200mm od suportu, aj nakriz, na obidve strany). Jediny vazny problem mojho lozka je ze spodok nie je rovnobezny s opracovanim vrchnej casti, pri spravnom nastaveni potom suport niekde drhne a niekde ma volu (nie je to vela, podla webu je to casty problem, este to prebrusim).
Aby si zistil odchylku osi rotacie od rovin lozka naozaj nie je dolezite aby meracia tyc bola rovna a bola presne vycentrovana v sklucovadle, limitom je len rozsah uchylkomera aby si ho velkou odchylkou na konci tyce neprekrocil. Naozaj staci merat len od suportu (suport sa nesmie na lozku kyvat aby bol stale v rovnakej polohe voci lozku). Ide tu o os rotacie a nie o os tyce, tyc musi mat len presny rotacny tvar a maximalne konstantny priemer po celej dlzke.
Ja mam take tyce 2, cca 7 a 14mm ale pred vyhodenim budem rozoberat vsetky tlaciarne co sa mi dostanu do ruk :wink: .
Jak přesná je tažená hliníková kulatina ?
Jde mi o to, když nemám broušenou ;-)
Nebo jí stačí oměřit na průměru na několika místech ?
Laco19

14. 7. 2009, 9:41

Zdenek Valter píše:Jak přesná je tažená hliníková kulatina ?
Jde mi o to, když nemám broušenou ;-)
Nebo jí stačí oměřit na průměru na několika místech ?
Urcite ma niekto z rodiny alebo znamych staru inlickovu alebo atramentovu tlaciaren na vyhodenie, tie maju voziky ulozene v "meracich" tyciach - mozno ti este uvaria kavu za likvidaciu odpadu. Cim starsia tlaciaren tym lepsie, priemer tyce je priamo umerny veku.
Skus tahany material vycentrovat na 0 odchylku, ak sa to podari je aspon na tomto mieste presne kruhovy tvar. To je dolezite, ten rovnaky priemer ani nie, mozes merat aj na kuzeli ale skomplikujes si to o dalsiu odchylku ktoru musis odpocitavat.
Radek
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2009, 10:30

Přesně tak, stará počítačová technika je docela rozumný zdroj docela rovných tyček. Ještě lepší zdroj než tiskárna je starý skener a o plotru vůbec nemluvě.
Jinak abych přidal ještě jednu praktickou zkušenost s malými mašinami - pokud chci vymezit vůle aby to nedostávalo "chatter" - nevím jak to přeložit - třes ? prostě to nevibrovalo, tak musí být rybiny seřízeny na minimální vůli. Jenže pak s tím nejde pořádně pohybovat, pohyb je škubavý. Běžný univerzální olej s tím moc nesvede, a když jsem sháněl olej do převodovky v pásové pile, tak jsem narazil na oleje.cz. Prolezl jsem jim web a naklikal si krabici litrovek všech možných olejů a také jsem od nich koupil speciální olej na kluzná vedení - Paramáckou KV 68 (http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=375). Stojí to za to, s mazáním univerzálním olejem se to nedá porovnávat. Zda zrovna 68ku či jinou viskozitu, nemůžu porovnávat, sám jsem vycházel z doporučeného Mobil Vactra Oil No.2, který už dneska mají taky. (I když amíci tvrdí že to už není ono, že původní byl lepší,...). Jinak mají i řezné oleje,...
Jak je vidět, nejlepší reklama je spokojený zákazník, alespoň já je mohu s klidným srdcem doporučit, o litru speciálního oleje se moc firem nechce bavit.
Laco19

14. 7. 2009, 11:17

Radek píše:Přesně tak, stará počítačová technika je docela rozumný zdroj docela rovných tyček. Ještě lepší zdroj než tiskárna je starý skener a o plotru vůbec nemluvě.
Jinak abych přidal ještě jednu praktickou zkušenost s malými mašinami - pokud chci vymezit vůle aby to nedostávalo "chatter" - nevím jak to přeložit - třes ? prostě to nevibrovalo, tak musí být rybiny seřízeny na minimální vůli. Jenže pak s tím nejde pořádně pohybovat, pohyb je škubavý. Běžný univerzální olej s tím moc nesvede, a když jsem sháněl olej do převodovky v pásové pile, tak jsem narazil na oleje.cz. Prolezl jsem jim web a naklikal si krabici litrovek všech možných olejů a také jsem od nich koupil speciální olej na kluzná vedení - Paramáckou KV 68 (http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=375). Stojí to za to, s mazáním univerzálním olejem se to nedá porovnávat. Zda zrovna 68ku či jinou viskozitu, nemůžu porovnávat, sám jsem vycházel z doporučeného Mobil Vactra Oil No.2, který už dneska mají taky. (I když amíci tvrdí že to už není ono, že původní byl lepší,...). Jinak mají i řezné oleje,...
Jak je vidět, nejlepší reklama je spokojený zákazník, alespoň já je mohu s klidným srdcem doporučit, o litru speciálního oleje se moc firem nechce bavit.
S tymi rybinami je to na mini sustruhoch celkom problem. Vo volne drhnucom ulozeni vodiacich skrutiek sa strati minimalne polovica sily potrebnej na tocenie klukou a potom sa rybiny velmi utiahnut nedaju aby nebol na tocenie potrebny hasak. Na to uz mam pripravene gulickove loziska (nafotim ked to bude hotove).
Neviem ako je to s metrickym zavitom na vodiacich skrutkach, ten je samosvorny ale nemam dost praktickych skusenosti o kolko by to slo lahsie ak by bol pouzity trapezovy zavit.
Listy v rybinach su vraj povacsine krive (info z for, aj moja jedna bola kriva) a treba ich vylestit, posun pojde lahsie. Teraz som kupil nove mosadzne, vraj by mali byt lepsie - vyskusam.
Skrutky 3 x M4 na rybinach by myslim mali byt mat hroty (oprete o listu, lista bez predvrtanych jamok) ale povodne skrutky su ploche oprete do vrtackou vyvrtanej jamky - to by chcelo vidiet ako to maju riesene ozajstne sustruhy ak to niekto viete, popiste to.
Mazem motorovym olejom, je dostupny ale "vonia" (nam motoristom prijemne). Rybiny idu podstatne lahsie ako po premazani olejom na sijacie stroje.
Radek
Kontaktovat uživatele:

14. 7. 2009, 11:59

Laco19 píše:Mazem motorovym olejom, je dostupny ale "vonia" (nam motoristom prijemne). Rybiny idu podstatne lahsie ako po premazani olejom na sijacie stroje.
S motorovym olejem bych byl dost opatrny, nektere druhy se nesnasi s mosazi. V garazi mam litr specialniho prevodovkoveho, o viskozite tak akorat do te vyse zminovane pily, do ni koupeneho, ale nikdy nenaliteho...
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“