CNC s GRBL+Candle, Vse je mensi cca o 0.5mm
Zdravim, presel jsem z mach3 na GRBL+Candle a kdyz ted neco frezuju tak je vse o cca 0.5mm mensi, jak vnejsi tak vnitrni strany, na rozmerech nezalezi, zmenseni je vzdy stejne takze jsem vyloucil spatne nastavene kroky a ted premyslim kde jinde by mohl byt problem, napada nekoho neco ?
Deska je arduino uno a cnc shield v3
Pouzivam HSMWorks
Zde je .nc soubor,
Vnejsi rozmery maji byt 80x30
Prumer Otvoru 20 a 6.5
Freza 2mm
https://uloz.to/file/jq2BkmTpmhRO/2d-contour2-tap-nc
Deska je arduino uno a cnc shield v3
Pouzivam HSMWorks
Zde je .nc soubor,
Vnejsi rozmery maji byt 80x30
Prumer Otvoru 20 a 6.5
Freza 2mm
https://uloz.to/file/jq2BkmTpmhRO/2d-contour2-tap-nc
V ekonomice se tomu říká "haléřové vyrovnání". V průmyslu pak "optimalizace výrobních nákladů".
Prostě za stejnou cenu uděláš menší výrobek. A ekologisti tě ještě pochválí, že šetříš přírodní zdroje.
Je to dneska trend, třeba spousta jídla, které mělo dřív 1/4 kila má dnes například jen 220 gramů.
Tipoval bych to na nějakou kompenzaci průměru nástroje.
Asi to chce vzít per partes.
Namaluj si v tom CAD/CAMu čtvereček třeba 10x10mm a podívej se na g-kód.
Pokud bude OK, tak zkus zadat ručně do GRBL příkaz G1 X10 a pak G1 Y10 a změř, o kolik osy popojely.
EDIT: Než jsem to dopsal, tak jsi do původního postu přidal ten g-kód. Ale louskat se mi to teď nechce.
Prostě za stejnou cenu uděláš menší výrobek. A ekologisti tě ještě pochválí, že šetříš přírodní zdroje.
Je to dneska trend, třeba spousta jídla, které mělo dřív 1/4 kila má dnes například jen 220 gramů.

Tipoval bych to na nějakou kompenzaci průměru nástroje.
Asi to chce vzít per partes.
Namaluj si v tom CAD/CAMu čtvereček třeba 10x10mm a podívej se na g-kód.
Pokud bude OK, tak zkus zadat ručně do GRBL příkaz G1 X10 a pak G1 Y10 a změř, o kolik osy popojely.
EDIT: Než jsem to dopsal, tak jsi do původního postu přidal ten g-kód. Ale louskat se mi to teď nechce.
Kdyz dam v Candle popoject o 10mm tak popojede presne o 10mm, problem by mel byt tedy nejspis ve vygenerovanem kodu ale co ho zpusobuje 
edit
Tady je kratkej kod s obdelnikem 20x10
https://uloz.to/file/aA8kGXV8wFAy/2d-contour1-tap-nc

edit
Tady je kratkej kod s obdelnikem 20x10
https://uloz.to/file/aA8kGXV8wFAy/2d-contour1-tap-nc
proboha, priloz ten soubor sem, mysliz se ma kazdej chut onanovat na ulozto ?
a dela ti to proto, ze nemas vypnutej pridavek
a dela ti to proto, ze nemas vypnutej pridavek
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
Ten HSMWorks opravdu neumí udělat hranatý obdélník? Bez zaoblených rohů?
V simulátoru to jezdí dobře, fréza jede po souřadnicích +-6 a +-11mm, což je dobře.
Tak jestli to GRBL nemá nějaký duševní problém s obloukama pomocí G3. Proto bych pro pokus udělal obdélník jenom hranatý.
Co máš za verzi GRBL?
V simulátoru to jezdí dobře, fréza jede po souřadnicích +-6 a +-11mm, což je dobře.
Tak jestli to GRBL nemá nějaký duševní problém s obloukama pomocí G3. Proto bych pro pokus udělal obdélník jenom hranatý.
Co máš za verzi GRBL?
Mimochodem přijde vám rozumné to záhlaví programu?
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
G28 G91 Z0.
G90
Já teda nejsem žádný velký znalec G-kódu, protože podle hesla "Práci strojům!" tohle láskyplně nechávám na CAMu.
Ale třeba G90 a G91 jsou podle mě vylučující-se nastavení. G90 zapne absolutní režim, G91 relativní.
Takže ten CAM v hlavičce cvičně několikrát přepne ty režimy tam a zpátky.
Asi aby to rozhýbal, jako když člověk rozevírá třeba zatuhlé kleště.
Nebo to chápu blbě?
G90 G94 G91.1 G40 G49 G17
G21
G28 G91 Z0.
G90
Já teda nejsem žádný velký znalec G-kódu, protože podle hesla "Práci strojům!" tohle láskyplně nechávám na CAMu.
Ale třeba G90 a G91 jsou podle mě vylučující-se nastavení. G90 zapne absolutní režim, G91 relativní.
Takže ten CAM v hlavičce cvičně několikrát přepne ty režimy tam a zpátky.
Asi aby to rozhýbal, jako když člověk rozevírá třeba zatuhlé kleště.
Nebo to chápu blbě?
zajimavy je, jak naucil glbr vymenu nastroje z atc, nejdriv by to chtelo postprocesor pro grbl a pak resit, ze to nechodi jak ma
je to hranatej obdelnik, freza jede z vnejsi strany
tohle je postproces pro mach3, predtim byl primo pro grbl, testoval jsem jestli neni problem nekde tam protoze s machem jela frez jak ma, nasel jsem i stejnej dil co jsem driv frezoval prez mach a jsou proste o cca 0.5mm rozdilne, zkousel jsem i misto candle grbl controller a stejne
tohle je postproces pro mach3, predtim byl primo pro grbl, testoval jsem jestli neni problem nekde tam protoze s machem jela frez jak ma, nasel jsem i stejnej dil co jsem driv frezoval prez mach a jsou proste o cca 0.5mm rozdilne, zkousel jsem i misto candle grbl controller a stejne
tak jsem udelal jeste jeden pokus, nakreslil jsem 4 obdelniky, celkova vzdalenost 150mm, ta sedi naprosto presne, vsechny obdelniky maj mit 20mm delku a dva maj byt od sebe 20mm pak ty ve stredu 30 a zas 20, vysledek je ze jsou od sebe 19 29 a 19, a obdelniky maj 20.5mm WTF ? jakto ze ta celkova delka presne sedi 
opet prikladam soubor a foto nakresu

opet prikladam soubor a foto nakresu
problem je v postprocesoru