TR10x2 LH Levý závit nožem

mechanika k motorům
Ferda

29. 8. 2009, 4:55

Bob píše:Ferdo, ale pořád jsi nám neřekl, jakou tloušt'ku měla první tříska a jakou měla poslední, já třeba na cnc MASTURN 32 nastavuji třeba při vnitřním závitu M 12x1 tloušt'ku první třísky 0,05mm a poslední 0,01mm a závit je hladký jako sklo :wink: Rosta.
Ahoj,
Tohle jsem zatím nijak neřešil. Na těch Masturnech mám radši ŘS Siemens. Heidenhain mne nebere. A tak to necháváme na tom systému co má přednastaveno. Bereme rovnoměrně takže 1.3/80 přísuv levý i pravý bok hrubování. Ale kdyby byl nějaký problém třeba s vibracema nebo produktivitou tak mu to milerád nějak pošteluji. :wink: Opravdu to ale nebylo potřeba. Zásada, když něco funguje a vyhovuje to, tak do toho nelezu!
Práce fšeho druhu (hlavně závity)
Jsme ČEŠI, musíme si pomáhat!
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 8:54

To je hezke rezat od sklicidla , ale uznejte sami ze se to dolicovava pekne blbe.
Mate pravdu v tom ze je jedno jak se to vyrabi, ovsem zpusoby jake mne naucili na ucnaku proste povazuju za spravne.

Frezoval jem tak zavity do ruznych dilu, max Delka byla u Tr14 do 20 mm.
Nastroje byly vlastni , nikdo mi nebyl schopny nabidnout na tenke stopce co by se tam vlezla takovy profil.
Hrubovalo se to pro to, ze rezat to rucne byla opravdu pakarna pro silne a mene inteligentni jedince.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Bob
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 9:14

Tím,že tě něco naučili na učnáku a ty to pokládáš za správné, tak to ti nikdo nebere, ale aspon' neříkej, že to tvoje je jediné správné a ti co to tak nedělají, tak to jsou vyjímky, kteří to vlastně vůbec neumí. Rosta.
kiko01
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 10:11

ako samouk mi nikdo nehovoril ako mam spravit lavy zavit a ked prisiel sused s oskou z cirkularky ze treba pretocit zavit tak prve riesenie ma napadlo ist od univerzalky a nic ine som nevymyslal :) asi to bude tym ze nemam pridavny nozovy drziak...
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 10:14

:D Chlapi nechte toho :D
Nikoho jsem tady nezkoušel ,jen to tak dělám častějc než od hlavy.
Důvod je ten co tady zmínil radek a to je to,že když tam nemůžu zkoušet ten šroub co tam do tý matice patří tak ji holt na několikrát vytáhnu a potom se do toho závitu zas potřebuju trefit , no a když začínám od koníka tak na ten levý závit vidím a vidím i samozřejmě břit toho nože.
čmrknu to toho modrou fixkou,dám malý točky a levou přisouvám a pravou posunuju až ho líznu a jsem v něm.Když to budu dělat od hlavy tak jsem docela v prdeli páč tam prostě neuvidím. :wink:

Jinak samože na pravý vnitřní mám pravý vnitřní nůž a na levý vnitřní zase levý vnitřní nůž.Ten pravej tady někdo popisoval jako klasickej závitovej :lol:
A stejnak když ten "klasickej závitovej" otočíš obráceně a budeš s ním řezat od koníka tak uděláš zase jenom pravej závit :wink:

A tak jak to popisuje prochazka od hlavy s tím zadním držákem tak když bude mít pravej nůž tak udělá levej závit a když chce ten pravej tak musí mít stejnak levý nůž a točky normálně :wink:
Bob
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 12:05

Tumlíku trochu se mýlíš, pokud ten závitový nůž na venkovní závity otočíš plátkem dolů - ted' může být trochu problém s výškovým nastavení nože v nožové hlavě, a dáš opačné otáčky tak směrem soustružení závitu od koníku k univerzálce vyřízneš venkovní levý závit, pokud se ti to nezda tak si zajdi k soustruhu a podívej se na to :wink: Rosta
kiko01
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 12:10

BOBe, ale on cely cas toci o vnutornych zavitoch, preto nechape ani moj prispepvok tak ako som ho myslel,ale to je jedno,tiez nechcem vyvolavat nepohodu, o tom toto forum nieje....
jasne ze obyc. vonkajsi noz 12x20mm ked otocim britom dole tak ho do osi nedam lebo nozova hlava nieje dost vysoka.... stacilo by z tela ofrezovat a bolo by, ale ked to clovek pouziva raz za rok tak sa zaobide aj bez toho...
Bob
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 2:08

kiko01 podívej se na to tak, Ferda jasně napsal, že ten vnitřní TR závit,soustružil od univerzálky ke koníku. No a že se to tady někomu nezdá tak z toho si těžkou hlavu nedělám, prostě určité věci děláme tak, jak jsme zvyklí a jaké máme k tomu prostředky( technologii) a pro výrobu jednoho kusu si nebudu pořizovat nářadí, které už nemusím nikdy potřebovat, ty jsi taky vyrobil levý závit a nic špéci k tomu nepotřebovals, stačil ti pouze soustruh, závitový nůž a nic víc, a o tom to je :D Rosta
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 3:35

tumlik píše:A tak jak to popisuje prochazka od hlavy s tím zadním držákem tak když bude mít pravej nůž tak udělá levej závit a když chce ten pravej tak musí mít stejnak levý nůž a točky normálně :wink:
Levej nůž a točky obráceně :-)
Aleš Procháska
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 4:56

:lol: jo sorry máš pravdu ,ty točky normálně jsem napsal blbě :lol:

Už nediskutuju :D všechno co se tady napsalo,je principielně dobře ,akorát se taháme za slovíčka a každej je stejně zvyklej na něco jiného ,podstatný je že se člověk dobere ke správnýmu výsledku po svém

:lol: :lol: a stejně si pár lidí vzalo do ruky matici a nůž a točilo s ní :lol: :lol:

good luck 8)
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 6:47

Bob píše:Tím,že tě něco naučili na učnáku a ty to pokládáš za správné, tak to ti nikdo nebere, ale aspon' neříkej, že to tvoje je jediné správné a ti co to tak nedělají, tak to jsou vyjímky, kteří to vlastně vůbec neumí. Rosta.
Jsou veci a postupy , ktere je pri praci proste dobre dodrzovat a kazdy ten postup ma svoje opodstatneni a vyznam. V odpovedi kterou jsem dal , jsem nenapsal ze to jedine je správné ale ze je to tak správně. A to pro to ze kdyz uz teda rezes zavit na klasice a delas kusovku, tak to potrebujes porad skouset jestli uz to tam nejde. Ja lidi strojarinu a veci kolem ni taky uz nejaky patek ucim a skolim obsluhy velkych CNC-cek takze neboj ze nevim o cem mluvim.(teke nerikam ze vim vsechno !! nedela mi problem nasypat si popel na hlavu)

Pokud se tech vyroku ze levy zavit rezeme od vretene chyti nekdo dalsi kdo zacina a neumi to a pri tom ma moznost postupovat tou druhou cestou, tak to osobne povazuju za chybu ktere se dalo zabranit, proto sem i pisu.

Take druha vec je, kdyz je potreba neco vyrobit , tak rezat ten zavit zleva mi take nedela potize a nebo kdyz se mi neco nevleze na masinu, tak s toho stroje co stal nekolik mega klidne odsrubuju treba dvere.

Prosim jak uz tu nekdo psal , neslovickar, nikdy to knicemu dobremu nevede.

R
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Bob
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 7:49

Nevím proč mě prosíš, abych tady neslovíčkařil, že už to o mě někdo tady psal, tak tě ted' prosím zase já, přečti si znovu celé vlákno, a to slovíčkaření se odehrává mezi Tumlíkem a Alešem, tak mě to prosím nepřisuzuj. A že jsi zatím neviděl to soustružení levého závitu od univerzálky ke koníku, tak hned nedělej kategorické soudy o tom, že kdo to tak dělá tak je výjimka - a těch výjimek jak vidím tak je tady dost. Mě tento způsob soustružení taky učili, a kdybych měl učebnici technologie soustružení z té doby, tak bys to tam našel, a tak nevím co tě vede k tvrzení, že to tvoje je jedině správné, znamená, že ten jiný způsob než je ten tvůj při soustružení levého závitu je snad špatný a řežeš tam snad něco jiného, takže vlastně ani Ferda ten závit podle tebe nedělal dobře, škoda, že se s tebou neporadil o tom řezání závitů, určitě by ten závit byl ve vyšší kvalitě než ten co vytvořil, a v zaměstnání na Masturnu 32 ten levý závit řežu taky zleva doprava, a do dneška jsem nevěděl, že to dělám blbě :(
no co se dá dělat už asi při tom zůstanu, holt nemám patent na rozum, a starého psa novým kouskům nenaučíš :wink: Rosta
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 8:06

Každopádně teď aspoň víme, že závit se dá řezat nejméně 16 způsoby (nůž normálně/obráceně, vpředu/vzadu, postup zleva/zprava, otáčky pravé/levé) :-)
Aleš Procháska
Bob
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 8:44

A to ještě Aleši zapoměls, třeba na závitník, závitové očko , válcování atd. :D :D :D Rosta.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 8:49

Nojo, zapomněl :-) Ale teď jsem si vzpomněl, jak jsem jednou dělal pravým závitníkem levý závit. Nic jiného jsem doma neměl a nechtělo se mi čekat až seženu příslušný závitník, tak jsem obrousil normální závitník až z něj zbyl jediný zoubek a ten jsem použil jako vnitřní závitový nůž :-)
Aleš Procháska
Odpovědět

Zpět na „šrouby a převodovky“