Moje frézka na balsu ... TRON

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
nexus06

2. 9. 2009, 11:02

tak nam to tu nejak usnulo, tak vas trosku popichnu, muzete hadat co je na fotkach. kdo hada ze tron v prasku ma male nepodstatne plus. konecne se povedlo dat dokupy mechanickou cast (chybi jeste remenice a spojky). nasli jsme misto kde zacit. mame sice lepidlo, ale tuhle myslenku jsme opustili, je to s nim nejak narocne a zkousime reseni to svarit CO. doufame ze se to zase tolik nezkrizi, uvidime jak to dopadne, v nejhorsim se holt bude vypalovat znova 8) dej se vule bozi :twisted:

ps: dekuji vsem dodavatelum za jejich dodavky, snad to k necemu bude
Přílohy
P9021976.JPG
P9021978.JPG
P9021980.JPG
nexus06

8. 9. 2009, 6:23

tak ram je hotovy, svary zacistene. mam asi docela tupej dotaz, co jste kontrolovali a merili na ramu? rad bych ho proveril pred tim nez ho budeme barvit (praskove),ale narazili jsme na problem, ze nejak nemame predstavu na co si dat pozor a jak to promerit. uhelnik, hodinky mame,ale na co si dat pozor a hlavne jak to zmerit? nechtel bych aby na nas pak vyjuklo nejake neprijemne prekvapeni na ktere jsme nepomysleli. diky
ferguson

8. 9. 2009, 6:58

ja som sice Tron-a neskladal, ale urcite by som si dal pozor na to, ci mi ta konstrukcia nejde do vrtule.
rawen
Sponzor fora

8. 9. 2009, 8:30

Mě se takto povařený rám hýbal v řádech milimetrů, takže měření je s otazníkem.
Poměrně dost se to zpevní až přišroubováním pojezdů X osy na bočnice. Pravoúhlost zajistí našroubování desky stolu (což musíš ale udělat až úplně nakonec). I po úplném sestavení má stůl tendenci prohnout se podle nerovné podložky v řádu až desetin mm na své délce 1200.

Mé doporučení je před smotováním nic neměřit a rozmyslet předem desku stolu:
- buďto použij nějakou "pracovní". Jediným kritickým místem bude kolmost Y portálu k ose X, což lehce zajistíš srovnáním úhlopříček X stolu a dojetím portálu ke kraji. Pak dorovnáš tr. šrouby a zafixuješ to oz. řemenem. Na závěr přefrézuješ pracovní plochu a hobbysta může jásat.
- pokud použiješ jako já T drážkový profil, tak ho buďto podložíš zafrézovanou deskou a je vyřešeno. V opačném případě se budeš vztekat kvůli každámu jednotlivému svaru v X rovině, o který se ti bude deska stolu ohýbat...

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
rawen
Sponzor fora

8. 9. 2009, 8:32

Jo, a před lakováním zkus nasadit všechny ložiskové domky a šrouby M5. Díry budeš muset zvětšit (nejsem sám, kdo zjistil, že jsou malé) a mysli na rezervu pro vrstvu barvy.

Radek
Elektronek

13. 9. 2009, 6:43

Zdravím všechny . Tak jsem potřeboval vyvrtat asi 6000 děr . Druhý den jsem pomalu necítil ruce a hlavně jsem se k té práci odhodlával tak tři měsíce . Tak jsem po této zkušenosti včera sedl k netu a přečetl tadyto téma na foru . Hned v noci jsem zaplatil licenci na Tron+ a ted potřebuji vše sehnat . Bohužel ve strojařině a v řečech nejsem moc dobrej :oops: a tak asi budu od vás potřebovat pomoc :roll: . Kde by se to dalo nějak rychle vše splašit ? Díky
rawen
Sponzor fora

13. 9. 2009, 6:48

Elektronek píše:Zdravím všechny . Tak jsem potřeboval vyvrtat asi 6000 děr . Druhý den jsem pomalu necítil ruce a hlavně jsem se k té práci odhodlával tak tři měsíce . Tak jsem po této zkušenosti včera sedl k netu a přečetl tadyto téma na foru . Hned v noci jsem zaplatil licenci na Tron+ a ted potřebuji vše sehnat . Bohužel ve strojařině a v řečech nejsem moc dobrej :oops: a tak asi budu od vás potřebovat pomoc :roll: . Kde by se to dalo nějak rychle vše splašit ? Díky
Tak plechy ti vypálí a svaří nějaká firma s laserem za cca 4.000,-
Hliníkové díly dělá třeba Krutor - koukni na jeho web. Stejně tak by ti udělal asi i pohybové šrouby.
Pak potřebuješ elektriku, spojky a motory - koukni třeba na moje příspěvky a navštiv www.cncshop.cz.
Tamtéž seženeš vřeteno Kress.
Poskládat si to už musíš sám. (Počty šroubů matic a podložek M8 a M5 tady někde dával Wolf.)

Radek
Elektronek

13. 9. 2009, 7:11

Děkuji . Zkusím to hned zítra vše obvolat . Tady je spousta odkazů , ale říkal jsem si , že už je to nějaký čas co to tady začaly stavět a třeba jsou lepší zdroje . Nenašel jsem tady vůbec jak ta stavba všem kdo jí stavěli dopadla ? A jestli někdo zkoušel nějaký tvrdší materiál ?
rawen
Sponzor fora

13. 9. 2009, 7:32

Ještě k minulému příspěvku: Zapomněl jsem na lin. vedení od Hennlicha - na tom je to postavené.

Jestli "lepší zdroje" znamená levnější zboží, pak se dá určitě sehnat, ale pochopil jsem, že spěcháš.

Za sebe můžu říct, že stavba dopadla dobře, drobné problémy jsem tu popisoval už dřív, a obrábím to, k čemu jsem ji stavěl, tzn. dřevo, překližku, vyjímečně plasty.

Jestli někdo staví modelářský router na modelářské materiály obráběné s přesností obvyklou v modelářství a tajně doufá, že na tom bude produktivně dělat z duralu, tak je dost naivní...

Radek
Elektronek

13. 9. 2009, 7:58

Ještě jednou dík .
Samozřejmně nechci aby to umělo to co cnc stroje , ale zajímalo by mě jestli někdo zkoušel co to dokáže . Mně bude stačit MDFka , plexi a nějaké plasty .
nexus06

13. 9. 2009, 9:35

to se holt musis rozhodnout na co to budes potrebovat. ja na tom planuju prevazne laminat do tl. 1-1,5mm, plexi do tl. 1-1,5mm, preklizku vyjimecne. to vse presneji nez vypizlam lupenkovou pilkou se kterou se nekamaradim.boze at to umi delat okynka a budu spokojenej. necekam zadne zazraky, takze doufam ze tohle splnovat bude. :D
Elektronek

13. 9. 2009, 11:14

Pomooooc.... :o .
Tu licenci s výkresy co mně přišla emailem , tak v ní nemohu najít výkresy na "domečky na spojky k motorům,domečky pro ložiska,upínák na frézku atd.." , našel jsem jenom asi zakončení trapézových tyčí .
Kde to mám splašit ?
rawen
Sponzor fora

14. 9. 2009, 5:42

Elektronek píše:Pomooooc.... :o .
Tu licenci s výkresy co mně přišla emailem , tak v ní nemohu najít výkresy na "domečky na spojky k motorům,domečky pro ložiska,upínák na frézku atd.." , našel jsem jenom asi zakončení trapézových tyčí .
Kde to mám splašit ?
1. Zpomal!
2. Prohlídni si pořádně, co ti přišlo, a zjištíš, že v .dxf přišly jen výkresy dílů na pálení a zbytek jsou obrázky v návodu (.pdf soubor).

Radek
Elektronek

14. 9. 2009, 6:40

To vis potreboval jsem to dat vcera dohromady , abych dnes uz jenom telefonoval a emailoval . Ale fakt mi prislo krom tech palenych dilu a navodu , jeste domky na zakonceni trapezu . A nevis kde bych mohl sehnat to ostatni ?
Elektronek

14. 9. 2009, 6:56

Dik moc . Zachvilku budu na netu , tak na to vletim a ozvu se .
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“