Ahoj pánové, Takže se ještě jednou vrátím k tématu - takže dle mého se podívejte na co to kolega chce. Jde o šroubek nebo matku dle obrázku nerozeznám. Jde o pár kusů. Osobně bych použil automatovku nebo hliník (dural) z toho důvodu, že pro tváření jsou asi nejlepší. Mosaz ne - prorože je křehká. Co se týká materiálu, tak to nejsou žádné velké náklady - takže odzkouším a poznám. Co se týká výpočtů průměrů tak to jsem neřešil - ,,asi jsem se vždy trefil, ale dle mého je to tím, že jsem použil vždy dostatek síly (tlaku) a ono si to sedlo" - za tohleto mne hned netlučte prosím - vím že to není takhle profi. Ono by se to dalo asi technicky zdůvodnit - a hned by se vyjasnilo proč při opatrném najíždění dochází ke zdvojování. Samozřejmě při sériové výrobě by to nešlo takto dělat, přípaně by se musel napsat technologický postup s jakým nastavením vzdálenosti koleček by jste najížděli na tváření a vůbec by se musel zpracovat tento postup přesně krok za krokem. No a v poslední řadě zde dám adresu na výrobce pro řezné rádlování - je zde dost dalších věcí které stojí za pročtení (ty ceny samozřejmě nejsou nejlidovější) -
https://www.octopustools.com/integi/rad ... olecka.php - No a poslední věc - pro dalšího kolegu - nevěděl jsem, že rádlujete do zápichu - takže jsem nastínil ten řezný způsob - takže pokud se to dělá tvářením, tak se domnívám, že by to šlo přeci jen udělat aby byl vždy stejný počet zoubků, ale muselo by se to testovat a na základě toho pak vyhotovit přesný pracovní postup a ten by nemusel být dle zažitých postupů. Takže jsem zde napsal své doměnky a zatím Ahoj
Ps.: Možná by stálo za to toto téma dát někam jinam - určitě by se poznatky z něj nahromadily a dalo by se z něj čerpat - pokud s by s tím souhlasil autor původního příspěvku (žádosti)