Fór dne - nepíšu o servách

Ano, převod je mizerný, ale při převodu řemenem moc velkej převod nevyrobíš, nechceš-li tam cpát ještě mezipřevod, což mi už moc chytrý nepřijde, spíš komplikovaný. Ale k čemu lepší převod - portál stejně nezastavíš, musíš ho něčim zapřít aby enkoder vyhlásil ztrátu kroku, a pro frézování dřeva se mi bohatě osvědčilo když motory ve výsledku přetáhnou těch dejme tomu 1000N.
Rychlost 90m/m je maximální co jsem zkoušel. Stejně tak akcelerace 200m/s-2 způsobovala u staré mašiny poskakování celé třičtvrtětunové konstrukce po místnosti. Odtud důkaz co dokážou tyhle "řemínky"

Reálně jsem nechal u portálu akceleraci tušim 10m/s-2 a v ose X asi 50m/s-2, maximální rychlost je na 36m/m. Neni to sice suprrychlá portálovka kde nestihneš uhnout s rukama, ale šnek to teda taky zrovna neni.
Je tam obyč 3kw čínskej vodník, ale napotřetí jsem sehnal poměrně slušnýho výrobce - je to trochu upravená klasika, a jen cca o 1500,- dražší než běžnej obyč vodník. Dvě vřetena už zničili, vymleli ložiska, jak se s tím kluci učí tak jdou občas do toho moc tvrdě, no

ATC vřeteno bude až si zas něco našetří