corona virus - obecna diskuze

Veškeré provozní záležitosti, dotazy a návrhy k fungování fóra a členů
Zamčeno
Grad

10. 4. 2020, 12:58

Pánove, pánove klídek a začněte uvažovat opět technicky...
GSM je rádiová síť vysílačů a přijímačů!
Už nacisti za II. války uměli sakra dobře najít a lokalizovat vysílačku když potřebovali :-(
Technika sakra pokročila, takže co třeba takto:
Obrázek
GSMNavigationTechniques.pdf
(1.12 MiB) Staženo 219 x
pafik

10. 4. 2020, 1:16

Grad píše: 10. 4. 2020, 12:58 Pánove, pánove klídek a začněte uvažovat opět technicky...
GSM je rádiová síť vysílačů a přijímačů!
Už nacisti za II. války uměli sakra dobře najít a lokalizovat vysílačku když potřebovali :-(
To máš samozřejmě pravdu, ale my se tu bavíme o krajině, kde je v dosahu třeba jen jedna bts.
Cjuz:
Jo to je taky pravda. Takhle o tom mluvěj od začátku; ne, že určej polohu s přesností na metr, ale že pomůžou dotyčnému, aby si vzpomněl, kde byl a koho potkal. Jasně, taky můžou dostat odpověď, že seděl na lavičce na náměstí a kolem prošlo několik holek v minisukních, který viděl poprvé. :)
filla
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2020, 1:18

lubbez píše: 10. 4. 2020, 12:03 O telefonech nevím a ani v zásadě nepotřebuji nic vědět, ale nejsem přesvědčenej, že ty vaše informace jsou úplně košer. Když jsem testoval jednu aplikaci na ipadu, který nemá GPS, ukazovalo mi to na mapě kde jsem asi tak se 100 metrovou přesností, ale v místech, kde žádná BTS není. A když jsem šel o kus dál, tak se i můj bod na mapě pohnul. Nejbližší BTS je nějakých 5 kiláků daleko. Jo pro informaci, severní čechy těsně u hranic a špatné pokrytí signálem.
wifi
"do řiti se řítíme, ani o tom nevíme.."
RaS

10. 4. 2020, 1:21

samozřejmě, jenže máš tam nějakou odchylku, přesnost, ono jedna věc je hledat vysílačku trvalého výkonu ve volném prostranství a druhá věc v zástavbě, babička přejde s mobilem ze zahrádky do obýváku a úrovně signálu je o 10-30dB uplně jinde a klidně se přehlásí na druhou BTS na kterou zrovna oknem vidí ačkoliv je 2x tak daleko např.., mimoto mobil nevysílá pořád stejným výkonem, ale sniží ho na potřebné minimum..
takže pokud máš vesničku a kolem ní 3 buňky 5-10km daleko, tak prostě podle tohohle poznáš, že ta babča je v té vesnici ale nikoliv, že byla na zahrádce doma a nebo na druhé straně obce třeba 1km u sousedky na kafíčku.. ono i v tom tvém orientačním obrázku vidíš, že je to plus minus půl míle.. jako pokud se hledá ztracená babička v lese tak to je OK, ale na tohle tak jak je to prezentováno je to nesmysl..
jedině tak jak píše CJUZ, že mu řeknou kudy cestoval aby si vzpomněl... jenže s tím přišli odborníci až teď, nejdřív to bylo prezentováno tak, že vytipujou v podstatě všechny s kterými přišel do styku což je technicky nesmysl..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
SO 545

10. 4. 2020, 2:11

ci uz je to tak alebo onak...spiclovanie je uz schvalene.

este par krokov a komanc sa moze cervenat ako zastava CCCP .
Mex

10. 4. 2020, 4:57

Ono to sledování bude asi fungovat i jinak. Nebo to možná má více levelů.
Jak už jsem psal dřív, tak jsem se přihlásil do tohoto sledování. Tj. nastavil souhlas s trvalým monitorováním mé polohy.
A od té doby mi jednak na mobilu furt svítí nápis "Sdílim polohu kvůli Covid-19", a hlavně mobil má mnohem větší spotřebu. Ráno nabiju doplna, odpoledne jsem na nule a mobil hrozí vypnutím (jinak jedu bez problémů 2 dny i víc).

Může to znamenat, že mobil pořád sleduje svou polohu podle GPS a tu odesílá.
Ale taky by to mohlo znamenat, že se jen ten mobil periodicky neustále hlásí k BTS. Za normálních okolností když mobil "vidí" stále svou BTS, je prakticky pořád potichu, jen sem-tam (v řádu desítek minut nebo spíš hodin) si s BTS vymění něco málo informací. Je možné, že v tom režimu karantény přinutili mobil, aby se hlásil často a periodicky.
Pokud by mě to zajímalo (jako že mě to zas tak moc nebere), tak bych udělal nějakou investigaci co se tam vlastně děje. Ale nějak mi k tomu schází motivace, zas tak moc zajímavé to pro mě není.
lubbez

10. 4. 2020, 6:02

filla píše: 10. 4. 2020, 1:18
lubbez píše: 10. 4. 2020, 12:03 O telefonech nevím a ani v zásadě nepotřebuji nic vědět, ale nejsem přesvědčenej, že ty vaše informace jsou úplně košer. Když jsem testoval jednu aplikaci na ipadu, který nemá GPS, ukazovalo mi to na mapě kde jsem asi tak se 100 metrovou přesností, ale v místech, kde žádná BTS není. A když jsem šel o kus dál, tak se i můj bod na mapě pohnul. Nejbližší BTS je nějakých 5 kiláků daleko. Jo pro informaci, severní čechy těsně u hranic a špatné pokrytí signálem.
wifi
les, žádná wifi není
Permonik
Kontaktovat uživatele:

10. 4. 2020, 6:21

Mě napadla varianta směrové anteny a prodlevy mezi signálem, něco na způsob sonaru. odejde signal a ten se za určitou dobu vráti. A podle času se vypočte orientačí vzdálenost.

Zde je to zajimavě pospané, ikdyž članek je trochu staršího data.
https://www.idnes.cz/mobil/tech-trendy/ ... 2_mob_tech
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
atlan

11. 4. 2020, 6:51

Mozete byt kludny lokalizovat sa to da, problem nastane ked ste v budove, ale aj to ide riesit.
Navyse budu existovat vzorce spravania, ked budete na jednom mieste v noci tak asi spite. Atd.

Hlavne ze ste googlu odklikli podmienky pouzivania, to je sledovanie cez bts este light.
hobbyrobot
Kontaktovat uživatele:

11. 4. 2020, 7:15

https://www.lidovky.cz/byznys/firmy-a-t ... trhy_hetom
Začíná to vypadat, že zvěsti alarmistů o postupném zavádění Nového Světového Řádu (NWO) nebyly zas taková fantasmagorie...
Jsem zvědav, kdy začne mediální masáž za zrušení hotových peněz; už teď na mne vyskakují reklamy na výhody bezhotovostního placení, strašící mne nehygieničností fyzických peněz.
jrt
hobbyrobot.cz, jederobot.cz
robodoupe.cz, forum.robodoupe.cz
Mex

11. 4. 2020, 3:18

To hlídání "doteku" pomocí Bluetooth mi ze všech metod připadá nejlepší. Může fungovat i jako "systém včasného varování", abych nelezl někam, kde to není OK.
My tady z toho máme už čím dál tím větší srandu, protože díky našim dispozicím na to nejsme moc chytlaví, a navíc zdravotnictví je u nás na dobré úrovni.
Ale věřím, že v zemích, kde na to opravdu umírá spousta lidí, případně kde mají zdravotnictví různým způsobem placené a případně ještě přetížené, to jako takovou srandu neberou.
Josef
Sponzor fora

11. 4. 2020, 3:49

Když vylezu ven, tak vidím na cyklostezku. Tam se prohání mraky cyklistů. Jsem zdechlý si jít pro kukátko a podívat se zda mají roušky. Motorkářů na cestě je max čtvrtina obvyklého, ale kolařů je jak metele.
elbarto

11. 4. 2020, 4:02

K Hornbachu stála fronta už na vjezd parkoviště, kámoš tam pracuje tak mu schválně volám. Prý nic podobného nikdy nezažili. Bohužel Hornbach úplně sere na bezpečné vzdálenosti, od restrikcí upustili po agresivitě důchodců v obavě, že prolomí dveře, security to vzdali. Tisíce sarančat, kteří raději za 14 dní pojdou než, aby se vzdali výsadby kytiček, nic nemá větší prioritu. Tipuju, že pár dní po svátcích bude rekordní nárust nakažených. Tohle se chápe opravdu jen velmi těžko.
Josef
Sponzor fora

11. 4. 2020, 4:09

Důchodci (nejen) v marketech a produktivní i s dětmi v přírodě a na cyklostezkách. Prostě si nevybereš.
Mex

11. 4. 2020, 4:19

elbarto píše: 11. 4. 2020, 4:02 ... Tisíce sarančat, kteří raději za 14 dní pojdou než, aby se vzdali výsadby kytiček, nic nemá větší prioritu...
Agrotechnické lhůty prostě neukecáš. Příroda na nějaký Covid kašle.
Nezasadíš v pravý čas - nesklidíš.
A pro spoustu lidí je zahrada docela velkým smyslem života.
Těch nakažených lidí u nás v populaci zase není tolik. A pokud opravdu platí, že kalmetizace snížila chytlavost lidí na koroňáka 5.8x, tak to už vypadá přece jen trochu optimističtěji.
Zamčeno

Zpět na „Provozní záležitosti“