Uhlová brúska - pomoc s výberom

Odpovědět
packa

2. 6. 2020, 9:00

shaolin píše: 2. 6. 2020, 8:47 Mate niekto skusenosti so stáčaním komutátora na sústruhu? Uvažujem otáčky tak 700, plátkový nôž a velmi malý úber. Je to vhodný postup na ten medeno neviemaký komutator?

Inak ja mam jednú takú malú flexu za 500sk z teska kupenú tak 15 rokov dozadu na malé veci a vyvaranie auta čo som vtedy dosť robil...a stále ide, menil som len kábel a premiešal som vazelínu v prevodovke. Vtedy ešte boli dobré veci aj v marketoch...

otáčky zvol klidně dvakrát vyšší , min úběr sedí a kapej na to intenzivně líh pokud jsou oskákané uhlíky nebo ulámané tak je vem lehce pilníkem a snaž se přiblížit rádiusu komutátoru
.
ale obávám se že to nepomůže - pokud táhne oblouk po komutátotru tak je tam mezizáviták .
shaolin
dezinfo trol

2. 6. 2020, 9:06

Díki za doporučenie.... komutator je trochu osekaný od toho odpojovacieho uhlika - tej gulicky v uhliku, tak sommyslel že to točí dookola preto.
Ten medzizaviťak asi čoskoro odpali rotor a vezme so sebou aj stator ak tomu dobre rozumiem...
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll :)
elbarto

2. 6. 2020, 9:06

... ono to není o stáčení. Lepidlo mezi sjetejma lamelama je potřeba pečlivě vyškrávat a až nakonec srovnat vlastní komutátor. Každý se dnes myslí, že stáhle kumutátor na soustruhu a má opraveno. Na to stačí i jemný smirek.
shaolin
dezinfo trol

2. 6. 2020, 9:10

Na tomto komutátore sú drážky hlboké aj 2mm. Tie vyseknutia z lamiel su aj 0.2mm, také jamky..
A ďakujem za rady, viem že tieto veci niesú jednoduché.
packa

2. 6. 2020, 9:11

shaolin píše: 2. 6. 2020, 9:06 Díki za doporučenie.... komutator je trochu osekaný od toho odpojovacieho uhlika - tej gulicky v uhliku, tak sommyslel že to točí dookola preto.
Ten medzizaviťak asi čoskoro odpali rotor a vezme so sebou aj stator ak tomu dobre rozumiem...
Pokud ti to vypnul uhlík - odpojovačem tak by to mohlo být ok , sjet komutátor nožem jak jsem psal - ber uplné minimum a pak důsledně pročisti drážky mezi lamelami . dělá se to nejlíp takovým háčkem - vybrousíš si ho třeba ze staré pilky na železo , pak jen přelíznout smirkem aby nebyly vyvalený hrany ven .
Fifík

2. 6. 2020, 9:13

Na fotrovej 150 Makitě je napsáno Made in U.S.A. ,...
S američanama spolupracuju na denní bázi, tak trochu váhám, jestli by nebylo lepší tam mít napsáno Made in China. :lol:
pavlík

2. 6. 2020, 9:25

elbarto píše: 2. 6. 2020, 7:37 Zase ty zpětnovazební nikdo nenašel :-( zase si to musím najít sám :-) Vetšina 115/125 má "tlusté" tělo motoru a díky tomu se blbě drží. U 1.2mm koutoučku to chce docela jistou ruku. Modré Boschy jsou nejtenčí na trhu a stojí skoro nic a to mluvím o modelech s regulací.
No já jsem také, dlouhodobě, přítelem značky Bosch, mám od Bosche fakt dost věcí a vše vždy funguje a fungovalo a nikdy nezklamalo (ani soukromě ani ve firmě).
Přiznám se, že mě tato debata vyprovokovala k úvaze přejít od mnoho let používané rozbrusky Narex 115 mm, u které mě odjakživa hrozně štve ten spínač se kterým vždy trochu zápolím (to ovládání hrozné, kdo to mohl vymyslet!!!) a tlustá část pro držení a už zlobící závit, k něčemu novějšímu.
Protože mám nakoupeno asi 40 různých kotoučů všech možných druhů, tak bych opět zvolil "jenom" 115 mm, pro moje minipráce to stačí a udělal jsem s tím i vše kolem domu, i řezání dlažby a různých betonů.
Zatím jsem si vybral BOSCH GWS Professional 9-115 S, ještě to uvážím, ale jsem tak trochu načatý... :shock:
elbarto

2. 6. 2020, 10:34

... řeže obvodová rychlost, proto bych šel spíš do 125 kotoučků. Vypínače, které musí být "bezpečnostní" jsou bolesti úplně všech strojů, ty me sero.. i na oblíbených modravkách. Jediné co neznám a nemám vyzkoušené jsou flexky od Hiltky, tak cenově odvázanej zase nejsem. Stále bych rozlišoval účel řezání. Na beton či prasení drátákem bych nedával pěkný stroj. Dráták ztráci drátky nerovnoměrně a dost rychle mi zabily ložisko za zelené Boschce.
shaolin
dezinfo trol

3. 6. 2020, 5:49

Fifík..... zatial made in USA vnímam pozitívnejšie ako made in Romania. Nieje už vela náradia od Makity čo je made in Japan.

Packa ....díki, keď príde nová brúska, starú rozoberiem a urobím to tak. Čim ďalej nad tým uvažujem, tak možno ešte kúpim nový rotor do protoolky (ktovie či bude kvalitou zrovnatelný) - našiel som ho za 850 čk, vymením ložiská a pôjde ďalších 13 rokov ...
kenybz

3. 6. 2020, 6:15

takto to upni, použij destičku s pozitivním úhlem a nejlíp leštěnou co je na hliník.
Dá se i vybrousit radeco přelapovat ho na jemném kotouči. Odebírat po 0,1-0,2mm jak bereš víc tak se ta měď hrne a o to bude pracnější vyčištění drážek v komutátoru. Mazat chladit
20200425_190623.jpg
20200425_200104.jpg
20200425_203953.jpg
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
kenybz

3. 6. 2020, 6:24

Pokud má opravovaná flexa nějaký alespoň zbytek uhlíků dá se podle stavu uhlíků poznat jestli má smysl komutátor stáčet. Pokud uhlíky nemají ostrou hranu v místě styku s komutátorem tak je rotor kaput.
jiskření může způsobovat vadné ložisko i malý přítlak pružiny.
I podle vzhledu komutátoru jde poznat jestli je rotor "asi" v pořádku platí to samé ceo u uhlíků.
Hrany mezi kontakty v komutátoru musí být ostré. Plošky kontaktů musí mít stejnou barvu.
Kolikrát je komutátor projetý do rádiusu jako to bylo v tomto případě a rotor byl ok i když ona nalezená flexa ležela někde v kýblu s vodou proto ta rez
Gdyž sa chce, tak ide fšecko...
elbarto

3. 6. 2020, 6:48

S komutátorem je to často jako s autobaterkou. Dřív jsem jí po špatném staru vyndal, dobíjel, regenerovat. Jen ztracený čas. Na každou už píšu datum nákupu, zazlobí tak juknu na datum a pokud je to více než 5 roků tak rovnou letí. To samé jsou ty komutátory, bohužel všechno má svůj důvod a nejčastěji jsou to mezizávitáky ve vinutí statoru nebo kotvy. Pokud si člověk chce hrát a kutit potom neříkám ani prd, jinak je to poměrně marná činnost. Také se mi to nelíbí, rád bych opravovat všechno navěky, ale taková je doba.
Kvalitní výrobci mají uhliky "navěky". V Ryobi nebo ve flexách a do těch leze i brusný prach jsou uhlíky 10 roků a maká to každý den. Naopak ve všem marketovém při hodně štěstí vydrží rok. V china kladivu, které jsme koupili bezdečkum (s Boschem by utekli za hodinu) vydrželi uhlíky asi půl roku. Posledním tématem je dodržet vhodnou tvrdost náhradních uhlíku.
Charon
Sponzor fora

3. 6. 2020, 7:01

shaolin píše: 2. 6. 2020, 8:56 Charon:
Pilnikom? Ako? To si nejako upol pilnik??? Neviem si to predstaviť aby z toho neostalo vajíčko.
Ahoj uz je to asi dvacet let co jsem to delal, soustruh jsem mel styl casopisu urob si sam. Do nozovky jsem dal pilnik sikmo, vepredu podeprel a vzadu sroubem utahl. Prekvalive dobre to fungovalo, jen se musel furt cistit od medi. Dej si pozor pri rovnani aby ti tam nejaka med zbyla.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
xener

3. 6. 2020, 7:11

len mala uvaha, ked si vynasobite cas straveny opravovanim - rozobrat spekulovat, opravovat, poskladat naspat, odkusat a pripadne ukony zopakovat - hodinovou cenou vasej prace, vyjde vam to lacnejsie ako kupa novej? a staru podarovat nejakemu dochodcovi co ma kopec casu a bude mat este aj radost ? :D
Milan199

3. 6. 2020, 7:17

xener píše: 3. 6. 2020, 7:11 len mala uvaha, ked si vynasobite cas straveny opravovanim - rozobrat spekulovat, opravovat, poskladat naspat, odkusat a pripadne ukony zopakovat - hodinovou cenou vasej prace, vyjde vam to lacnejsie ako kupa novej? a staru podarovat nejakemu dochodcovi co ma kopec casu a bude mat este aj radost ? :D
Neznám žádného důchodce co má kopec času. Všichni těžce nestíhají.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“