Plastobetonový stroj

lubbez
Příspěvky: 1665
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

24. 6. 2020, 7:36

Tak ty STOPy tam dám dva asi to dává smysl. Co se týká barvy, původně jsem uvažoval o oranžové, ale nakonec je zelená, s tím, že portál udělám černožlutej šikmý pruhy. Pak jsem si uvědomil, že se portál nehejbá a tedy žlutočerná by byla kokotina. Tak jsem nechal tu zelenou + černé doplňky. MN80+FN20 mám klasickou TOSáckou zeleň, vrtačka a horizontka tmavá zelená kladívková, velkej soustruh světle modrá s béžovou, první CMC router kus černý, zbytek bez barvy zatím. Žirafa jasně modrá. Mám prostě veselou dílnu. :lol:
HonzaHorka
Příspěvky: 572
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

25. 6. 2020, 8:12

Stopka je z hlediska bezpečnosti nejdůležitější prvek a vyplatí se dát jich klidně více, tak aby se odkudkoliv dala ihned zmáčknout a zastavit stroj.

To CHB:
Pokud se použijí kvalitní komponenty pro stopku které mají atesty, tak se ti nestane že to bude zlobit, tedy pokud to není jako vybrator.
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1785
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

25. 6. 2020, 8:46

HonzaHorka píše:
25. 6. 2020, 8:12
Stopka je z hlediska bezpečnosti nejdůležitější prvek a vyplatí se dát jich klidně více, tak aby se odkudkoliv dala ihned zmáčknout a zastavit stroj.

To CHB:
Pokud se použijí kvalitní komponenty pro stopku které mají atesty, tak se ti nestane že to bude zlobit, tedy pokud to není jako vybrator.
Atest je hlavně kvůli tomu že to rozpojí obvod i při mnoha nestandartních stavech. Klasické dva rozpínací kontakty třeba od telemecanique jsou sice kvalitní, ale nikoliv z pohledu právě toho že to "nebude zlobit". Když se ke kontaktům dostane voda, prach apod. tak selžou úplně normálně.
Tím nerozporuji, že propojení nějakého stop signálu s běžnou stopkou je celkem funkční pro domácí stroj, ale s opravdovou bezpečností nemá nic moc společného. Ta vyžaduje mnohem víc, především z pohledu nákladů.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
lubbez
Příspěvky: 1665
Registrován: 21. 6. 2012, 9:26
Bydliště: Praha

25. 6. 2020, 10:06

U tý stopky asi není co vymýšlet origo krabice + origo stop vypínač koupený v origo velkoobchodu.
chb
Příspěvky: 2855
Registrován: 12. 3. 2013, 7:24
Bydliště: Havl. Brod

26. 6. 2020, 9:25

HonzaHorka píše:
25. 6. 2020, 8:12
Stopka je z hlediska bezpečnosti nejdůležitější prvek a vyplatí se dát jich klidně více, tak aby se odkudkoliv dala ihned zmáčknout a zastavit stroj.

To CHB:
Pokud se použijí kvalitní komponenty pro stopku které mají atesty, tak se ti nestane že to bude zlobit, tedy pokud to není jako vybrator.
špatně pochopeno - STOPka funguje bezvadně, jen ji mám na místě, kam občas sáhnu hadicí při odebírání špon ... a dotknu se jí a to stačí aby zareagovala. STOPka je OK, ne úplně vhodné je její umístění tam kde potřebuji manipulační prostor.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
HonzaHorka
Příspěvky: 572
Registrován: 15. 11. 2009, 2:17

26. 6. 2020, 7:11

Tak to potom jo, to nemá s vybracemi nic společného.
Jinak ten atest je i otřesuvzdornost a podobně.
Jo a z pohledu bezpečnosti samozdrejmě se potom dle náročnosti a hlavně dle vyhodnocení rizik montují třeba ještě obvody monitorující samotný bezpečnost i okruh a podobně. Různá bezpečnostní relé atd... , Ale to pro hobika netřeba řešit. To je již dost drahá záležitost.
Charon
Příspěvky: 701
Registrován: 27. 7. 2019, 4:31
Bydliště: Praha

26. 6. 2020, 9:11

No s vybracema urcite ne :lol:
Uživatelský avatar
pafik
Příspěvky: 967
Registrován: 10. 2. 2013, 5:07
Bydliště: Praha 4

27. 6. 2020, 4:31

Charon píše:
26. 6. 2020, 9:11
No s vybracema urcite ne :lol:
Když jsou opravdu silný ...... :D
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“