Gmoccapy - nastavení
Ahoj,
chci přejít z MACH3 na jiný systém GRBL nebo LinuxCNC.
LinuxCNC s AXIS jsem otestoval a rád bych zprovoznil Gmoccapy.
A tady prosím o nakopnutí. Kde se nastavují vstupy a výstupy. Na AXIS je wizard. Tím jsem prošel.
Ale tady si nevím rady. Do kterého z těch souborů (asi *.hal) mám co přesně napsat?
Ideálně
X port 2,14 (step,dir)
Y port 16,3
Z port 7,8
Spindle nebo laser PWM port 17
X limit port 10
Y limit port 11
Probe 12
limit override port 13 - sjetí z najetého koncáku
Estop port 15
Konfigurace: PC - LPT - 5 Axis CNC Controller Board + drivery ST-M504
Moc díky.
chci přejít z MACH3 na jiný systém GRBL nebo LinuxCNC.
LinuxCNC s AXIS jsem otestoval a rád bych zprovoznil Gmoccapy.
A tady prosím o nakopnutí. Kde se nastavují vstupy a výstupy. Na AXIS je wizard. Tím jsem prošel.
Ale tady si nevím rady. Do kterého z těch souborů (asi *.hal) mám co přesně napsat?
Ideálně
X port 2,14 (step,dir)
Y port 16,3
Z port 7,8
Spindle nebo laser PWM port 17
X limit port 10
Y limit port 11
Probe 12
limit override port 13 - sjetí z najetého koncáku
Estop port 15
Konfigurace: PC - LPT - 5 Axis CNC Controller Board + drivery ST-M504
Moc díky.
Pokud jste měl nastaveno axis a fungovalo?
Tak stačí otevřít config ve vašem profilu standardně -
home / nazev / linuxcnc / configs / název / název.ini
Editací odstavce Display
Stačí přepsat AXIS na GMOCCAPY uložit a je to
Tak stačí otevřít config ve vašem profilu standardně -
home / nazev / linuxcnc / configs / název / název.ini
Editací odstavce Display
Stačí přepsat AXIS na GMOCCAPY uložit a je to

Zdar chlapi,
díky za rady. Sr.. jsem se s porovnáváním těch souborů a když jsem to přehrál tak to nejelo.
Ale zjistil jsem, že po upgradde na CNClinux se upgradil i wizard a tam je možnost výběru Gmoccapy display
Takže první věc je vyřešena. Teď ještě rozjet Spindle s PWM a ovladání laseru.
LINUXCNC 2.9.0
GMOCCAPY 3.0.8.2
Ondřej
díky za rady. Sr.. jsem se s porovnáváním těch souborů a když jsem to přehrál tak to nejelo.
Ale zjistil jsem, že po upgradde na CNClinux se upgradil i wizard a tam je možnost výběru Gmoccapy display

Takže první věc je vyřešena. Teď ještě rozjet Spindle s PWM a ovladání laseru.
LINUXCNC 2.9.0
GMOCCAPY 3.0.8.2
Ondřej
Jaké základní podmínky obecně ( ve výchozím nastavení Linux CNC ) musí být splněny aby stroj mohl začít frézovat?
stačí např:
např - XYZ limitní spínače - nerozpojeny (24V na vstupech Mesa karty ) ?
Estop - nerozpojen ( 24v na vstupu Mesa Karty ) ?
...atd
Je tohle někde v dokumentaci?
Děkuji.
stačí např:
...atd
Děkuji.
nevím co je základní konfigurace(většina má vlastní upravenou konfiguraci), ale cokoliv můžeš jednoduše přepsat v halu takže vlastně nepotřebuješ vůbec nic..
koncáky nepotřebuješ, jediné co musíš je zreferovat jinak ti to nefrézuje v auto modu.. ale to se dá obejít, tak že mu dáš do halu že je zreferovanej (pro pokusy třeba)
to samé estop- pokud ho nemáš tak ho jednoduše neguješ třeba, nebo nastavíš jako ON atd..
takže se spíš proklikej halem a snaž se pokusit pochopit souvislosti..
koncáky nepotřebuješ, jediné co musíš je zreferovat jinak ti to nefrézuje v auto modu.. ale to se dá obejít, tak že mu dáš do halu že je zreferovanej (pro pokusy třeba)
to samé estop- pokud ho nemáš tak ho jednoduše neguješ třeba, nebo nastavíš jako ON atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Tady je základní nepochopení LinuxuCNC. LinuxCNC není program na ovládání CNC, ale spíše programovací prostředí, ve kterém si teprve člověk vytvoří svůj program na řízení třeba CNC strojů, ale klidně tím můžeš řídit i nějaký manipulátor. LinuxCNC si můžeš naprogramovat přímo, že si podle manuálu napíšeš .ini a .hal soubor a nebo k tomu použiješ pomocníka ve formě Wizardu.Mara2000 píše: ↑26. 7. 2020, 2:02 Jaké základní podmínky obecně ( ve výchozím nastavení Linux CNC ) musí být splněny aby stroj mohl začít frézovat?
stačí např:
...atd
Děkuji.
Ovšem nečekej, že Tě LinuxCNC bude hlídat a z nějakého důvodu, který se týká mechaniky, Ti nedovolí se spustit. Pokud se LinuxCNC nespustí, tak je to většinou z důvodu, že je někde nějaká chyba. Já jsem třeba používal LinuxCNC k tomu, abych si bez grafického prostředí blikal LED diodou. Bylo to ze studijních důvodů, ale uvádím to zde, abych popsal i jak nejjednodušeji může vypadat LinuxCNC.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Tohle už v aktuálních verzích nefunguje. Je asi nutné odstranit odkazy na axisovy HAL piny a nebo tam chybí Gmoccapy HAL piny, jak již psal robokop. Kdysi jsem zkoušel jen přepsat AXIS na GMOCCAPY a nešlo to. Ovšem v tý době jsem nevěděl co s tím, tak jsem to neřešil.
Pokud se chceš začít rýpat v nastavení, můžeš začít zde:
http://linuxcnc.org/docs/2.8/html/hal/intro.html
Naposledy upravil(a) zz912 dne 26. 7. 2020, 5:56, celkem upraveno 1 x.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
zz912.webnode.cz
Díky, chápu takže je to defakto programovací jazyk a všechno GUI okolo je jen usnadnění. Vydám se tedy do prostředí Halu ... zkusím měnit ve wizardu proměnné a podívám se jaké změny to provede v Halu samotném.zz912 píše: ↑26. 7. 2020, 4:25Tady je základní nepochopení LinuxuCNC. LinuxCNC není program na ovládání CNC, ale spíše programovací prostředí, ve kterém si teprve člověk vytvoří svůj program na řízení třeba CNC strojů, ale klidně tím můžeš řídit i nějaký manipulátor. LinuxCNC si můžeš naprogramovat přímo, že si podle manuálu napíšeš .ini a .hal soubor a nebo k tomu použiješ pomocníka ve formě Wizardu.Mara2000 píše: ↑26. 7. 2020, 2:02 Jaké základní podmínky obecně ( ve výchozím nastavení Linux CNC ) musí být splněny aby stroj mohl začít frézovat?
stačí např:
...atd
Děkuji.
Ovšem nečekej, že Tě LinuxCNC bude hlídat a z nějakého důvodu, který se týká mechaniky, Ti nedovolí se spustit. Pokud se LinuxCNC nespustí, tak je to většinou z důvodu, že je někde nějaká chyba. Já jsem třeba používal LinuxCNC k tomu, abych si bez grafického prostředí blikal LED diodou. Bylo to ze studijních důvodů, ale uvádím to zde, abych popsal i jak nejjednodušeji může vypadat LinuxCNC.
RaS píše: ↑26. 7. 2020, 2:18 nevím co je základní konfigurace(většina má vlastní upravenou konfiguraci), ale cokoliv můžeš jednoduše přepsat v halu takže vlastně nepotřebuješ vůbec nic..
Základní konfigurací jsem myslel tento postup:
- nainstaluji linux CNC
- provedu základní nastavení Mesa karty přes pnconf ( osy, vstupy ) s prostředím gmoccapy
- spustím Linux CNC z vytvořeného configu , zkusím sputit frézování a řve to na mě Error že bylo dosaženo limitů tak je zřejmě očekáván na nějakém vstupu nalinkovaného v Hal ? signál.
Ale je chápu, nemá cenu nad tímhle špekulovat a prostě si prolézt hal a závislosti v něm.
Možná jedna otázka:
HAL je je vlastně prostředník mezi GUI a INI vytvořeném původcem pncconf nastavením mesa karty ?
v ini jsou namapované fizické vstup a signály v hal je napsáno co se s těmi signály má dělat ( logiské funkce nebo jen linkovat dál do gui atd ) ? hal je svým způsobem softwarové PLC ?
Díky.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Hal resi propoje mezi moduly a i samotne jejich nacitani.
Ini pouziva prikaz linuxcnc coz je vlastne skript kterej to nalouduje vsechno podle toho ini a nakonec necha probehnout vsechny ty haly ktere ty moduly pospoji
Jestli ti to rve na limity tak jsi je tam asi zakonfiguroval ale nepripojil
Ini pouziva prikaz linuxcnc coz je vlastne skript kterej to nalouduje vsechno podle toho ini a nakonec necha probehnout vsechny ty haly ktere ty moduly pospoji
Jestli ti to rve na limity tak jsi je tam asi zakonfiguroval ale nepripojil
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Abych se přiznal tak mám zatím vše jen pozapojované na stole, do stroje to půjde až vše bude korektně fungovat a hlavně se prokoušu Hal souborem , nyní mě mašina funguje na mach3 a nemůžu ji rozhodit dokud nebudu mít jistotu že za 1 den to rozchodím do použitelného stavu na LinuxCNC.
Tahle hláška se objevuje v čisté instalaci LinuxCNC se spuštěným Gmoccapy - , zatim jsem nikde nic nenastavoval kromě mesa karty samotné v pncconf.
Nyní je to ve stavu že funguje korektně jogování , je zajímavé že pokud ročně odjedu do nějaké pozice a zmáčku Home nebo i jen home X pro samotnou osu tak se vůbec nic nestane ( motory se netočí a na souřadnicích naskočí 0.00 . Nemělo by se to naopak za otáčení motorů postupně vrátil na 0.00 ?
Při spuštení frézování to tedy dá tohle hlášku. Ty sw limity stroje nastavím v Hal?
Díky.