SV 18 RA
Díky. Já jsem soustruh ustavil vodováhou umístěnou na suportu - měřil jsem pod hlavou a na konci lože. Teď přemýšlím, jestli to je dostačující. Lože je neznámo jak projeté a soustruh podle něj ustavený. Mám pocit, že to znamená, že soustruh nemám ideálně ustavený a že mi to ovlivní výsledky měření. Takže: jak ustavit soustruh s hodně vyjetým lože?
-
Toto si vymyslel sám, alebo ti to niekto poradil?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Ty problém nemáš, má je převodovka. Asi nejpravděpodobněji to na ty dva kvalty chodilo většinu času a tak jsou ošůchané,ako by povedeli bačovia z Trenčína. Nebo to chodilo bez oleje.. Stejně to znamená skříňku vykopat odvíčkovat a kouknout se..I kdybys to nespravoval,je lepší to prohlédnout,on takový domeček plný koleček může v době mít i nějakou tajnou místnůstku.
Kola na opravu se dají poshánět v inzerci originální nová..
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Nedávno som ju mal vybratu a komplet som repasoval cena cca 400 euro sústruh výrazne !! Stíchol už to tam nesrotuje.
Ja mám extrémne hlučnu predlohu v modrom poli a neviem čím to je. Niekto to riešil aj na yt.
Ja mám extrémne hlučnu predlohu v modrom poli a neviem čím to je. Niekto to riešil aj na yt.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M
Prepáč nedalo mi,,,,Príde bača do obchodu a hovorí: "Dobrý máte trenky?"
- Nie, máme len taký komplet aj s tielkom.
- Tak to nechcem.
Ide do druhého obchodu a pýta sa: "Máte trenky?"
- Áno, ale len taký komplet aj s tielkom.
- Tak to nechcem.
O týžden idú ženy k bačovi a pýtajú sa:
- Bača, máte vajca?
- MÁM, ALE LEN TAKÝ KOMPLET AJ S KOKOTOM!
Je to bežná prax, mám to od jedného starého sústružníka. Ak to točí kužeľ, tak došteluješ šróbku pod pravou nohou, alebo tam dáš podložku a zmeriaš, či sa to zlepšilo/zhoršilo. Navyše na sv18 sa kužeľa iným spôsobom nezbavíš, keďže vretenník sa nedá štelovať. Keby otázka znela ako ustaviť nový schaublin, tak by som mu takú hlúposť neradil. Ale nech si každý robí ako uzná za vhodné.
Poviem to ešte inak: môj sústruh má 70 rokov a vyjazdenú dieru 0,5mm pod vretenníkom. Na priemere 50mm reže kužeľ 0,01-0,02mm na dĺžke 150mm. Pri nastavovaní som nepoužíval žiadnu vodováhu, šteloval som podľa toho, ako presne reže.
Tos C45-2000
-
Daleko důležitější je osová souběžnost vřeteno-vedení lože v obou osách a osa vřeteno - koník. Propad nože při soustružení o 0,5mm (vydřené lože) udělá teoreticky v místě propadu z průměru 50mm průměr 50,01 mm.turnigy píše: ↑18. 8. 2020, 3:32.... môj sústruh má 70 rokov a vyjazdenú dieru 0,5mm pod vretenníkom. Na priemere 50mm reže kužeľ 0,01-0,02mm na dĺžke 150mm.

+ Hriadelky a plocha remenica.
Až myslíš tu hlučnu predlohu tak vretenik mám tiež po repase, údajne je to tak vždy hlučnejšie po repase. Ale prečo ? Tým že sa brusilo vreteno ?
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M