SV 18 RA
Ja som mal dosť s presahom nalisované ozubené kolo na pohon posuvu. Vreteno som posunul vpravo, aby som mal medzeru medzi axiálnym ložiskom a spomínaným kolom, zaistil vpredu drveným hranolkom, a poklepávaním cez Al tyčku za občasného pootočenia vretena (hlavne ku koncu) posunul kolo doľava. Asi na 4-5x bolo kolo dole. Nejakého veľkého mlátenia po vretene by som sa vyvaroval.
Problém byl v oblasti jak píše qwer. Ale spíš než kolo mi přijde, že drželo axiální ložisko (jedna jeho "podložka"). Zvolil jsem metodu dvou svěrek, která se ukázala jako velmi účinná
Přes silnější prkno na konci vřetena a přes pravou stranu vřeteníku jsem dal dvě metrové svěrky (dvě , aby byla síla svěrek pěkně v ose vřetena) a začal jsem stahovat s tím, že se to buď začne svlékat samo nebo tomu mírným poklepem pomůžu. Došlo ale k tomu, že vřeteno najednou při utahování svěrek povolilo a vystřelilo ven. Měl jsem trochu obavy o kluzná ložiska, mohlo se lehce stát, že se odřou jak na nich vřeteno přistálo, ale naštěstí se nic nestalo, kluzné plochy ložisek jsou hladké bez poškození. Poučení - dát před vřeteno překážku, aby mohlo najednou vystřelit jen třeba o cm.
Další problém co řeším: Hřídel, co jde z vřeteníku ven pro pohon nortonky, je nějaká vadná, asi se v ní přesýpají kuličky, možná je i nakopnutá, protože se během otáčení trochu zasekává. Tak jsem se rozhodl ji dostat ven. Mám ji napůl vylisovanou (zadní ložisko je venku z uložení), ale zásek nastal samozřejmě na páčce směru posuvu.
Novic tady viewtopic.php?p=294090#p294090 píše, že s trochou šikovnosti se s tím dá poprat, ale já asi nejsem tak šikovnej
Mohl bys prosím popsat detailněji, jak se ti povedlo dostat hřídel ven? Šla ven komplet s koly a páčku jsi vyvléknul tak, že jsi hřídel vyklonil do boku, když už vyklonit do boku šla? Já mám pocit, že všechna kola se musí z hřídele svléknout už ve vřeteníku, protože levé kolo neprojde dírou (ale možná se pletu, teď nejsem u soustruhu, abych si to ověřil), což si teda zatím úplně nedovedu představit, že by bylo proveditelné.

Další problém co řeším: Hřídel, co jde z vřeteníku ven pro pohon nortonky, je nějaká vadná, asi se v ní přesýpají kuličky, možná je i nakopnutá, protože se během otáčení trochu zasekává. Tak jsem se rozhodl ji dostat ven. Mám ji napůl vylisovanou (zadní ložisko je venku z uložení), ale zásek nastal samozřejmě na páčce směru posuvu.
Novic tady viewtopic.php?p=294090#p294090 píše, že s trochou šikovnosti se s tím dá poprat, ale já asi nejsem tak šikovnej

Zadní ložisko je jak nové, nemá zabarvení do černa - narozdíl od předního. Ale obě jsou hladká (i když u předního to tak z fotky asi nevypadá), taktéž kluzné části na vřetenu. Vřeteno jde velmi lehce a má radiální vůli cca 0,1 mm což vím, že je hodně, ale zatím mi to stačí. Asi to zatím nechám být. Kdyžtak někdy v budoucnu, ono rozebrat vřeteno je opravdu jednoduché, tak s tím nebude tolik práce.
Moc si to už nepametam, ale bojoval som s tou hriadelkou čo tam držala ako židovská viera. Tá mala na konci závit a ťahal som to von podlozenym srobom ( orechom z goly)a dosť sa to priecilo , za to že na hriadelke je taký prstienok a ten tam je nalisovany na fest aspoň u mna. Potom som dal na srob pneu pištoľ a šlo to hneď. Tu hriadeľ kde je vydlicka som následne povytiahol a zrejme vylomil do strany keď mi už ta vrchná hriadeľ nezavadzala. Tá spodná šla von ako posledná. Pozeral si moj album na rajci? Je tam pár fotiek.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M
pieskomil: Je pravda, že přední ložisko a vřeteno na protiploše má trochu hrubší povrch oproti zadku. Ale asi teď není v mých silách nechávat to přebrousit a pak zaškrabávat.
Když jsem soustruh dostal domů tak jsem ho slavnostně bez předchozího zaběhnutí/zahřátí pustil na pár sekund na plné otáčky :/. Samozřejmě blbost, ale snad těch pár sekund nemohlo udělat tuhle paseku.
Je ale zvláštní, že šlo bez oleje jen přední a zadní je OK.
novic: Tvoje fotky mám projité několikrát. Už jsem došel na to, že hřídel by měla projít ven vcelku, díra ven z vřeteníku je dost velká. Problém je v té páčce ovládání směru posuvu. Odpojil jsem tyč ovládání směru posuvu z nortonky, abych si zvětšil rozsah pohybu páčky ve vřeteníku (protože jsem myslel, že rozsah pohybu páčky je dán rozsahem pohybu ovládací páky na suportové skříni). Bohužel bez efektu - páčka nejde vyklonit víc ve směru vyndávání hřídele než nějakých 30 stupňů. Páčka na něco naráží (nějaký doraz uvnitř nortonky? Takže rozdělat i nortonku?) Kdyby se páčka byla schopná vyklonit víc, hřídel by se dala víc vysunout a pak naklonit do strany, čímž by snad ten kamen na páčce vypadl z drážky spojky na hřídeli. Takhle jsem zatím v pasti... Do nortonky se mi kvůli tomu, abych zjistil, jestli si tam něčím jsem schopný uvolnit rozsah pohybu páčky, zrovna moc nechce.
EDIT: Ještě zítra zkouknu, jestli nepůjde hřídel vyvrátit víc do strany po odstranění hřídele s dlouhým ozubeným dvojkolem (asi ta, na kterou jsi musel použít rázový utahovák).
Když jsem soustruh dostal domů tak jsem ho slavnostně bez předchozího zaběhnutí/zahřátí pustil na pár sekund na plné otáčky :/. Samozřejmě blbost, ale snad těch pár sekund nemohlo udělat tuhle paseku.
Je ale zvláštní, že šlo bez oleje jen přední a zadní je OK.
novic: Tvoje fotky mám projité několikrát. Už jsem došel na to, že hřídel by měla projít ven vcelku, díra ven z vřeteníku je dost velká. Problém je v té páčce ovládání směru posuvu. Odpojil jsem tyč ovládání směru posuvu z nortonky, abych si zvětšil rozsah pohybu páčky ve vřeteníku (protože jsem myslel, že rozsah pohybu páčky je dán rozsahem pohybu ovládací páky na suportové skříni). Bohužel bez efektu - páčka nejde vyklonit víc ve směru vyndávání hřídele než nějakých 30 stupňů. Páčka na něco naráží (nějaký doraz uvnitř nortonky? Takže rozdělat i nortonku?) Kdyby se páčka byla schopná vyklonit víc, hřídel by se dala víc vysunout a pak naklonit do strany, čímž by snad ten kamen na páčce vypadl z drážky spojky na hřídeli. Takhle jsem zatím v pasti... Do nortonky se mi kvůli tomu, abych zjistil, jestli si tam něčím jsem schopný uvolnit rozsah pohybu páčky, zrovna moc nechce.
EDIT: Ještě zítra zkouknu, jestli nepůjde hřídel vyvrátit víc do strany po odstranění hřídele s dlouhým ozubeným dvojkolem (asi ta, na kterou jsi musel použít rázový utahovák).
Áno tak to skús nortonku nahaj tak tam nenájdeš žiaden doraz tu mám tiež nafotenu je tam len pravouhly prevod. Von tu vrchnú hriadeľ potom hriadeľ kde je vidlica povytiahnut koľko pusti a skúšať ju dávať do strán.
Cash Rules Everything Around Me
C.R.E.A.M
C.R.E.A.M
Tak vylisováno. Nakonec je to fakt jednoduché. Já měl na té nejspodnější hřídeli včera ještě tu přírubu, co je v lyře, tím pádem mi samozřejmě hřídel nešla vyvracet do stran. Přirubu jsem stáhnul jsem stahovákem (před tím jsem za přírubu vytahoval celou hřídel pomocí dvou šroubů šroubovaných do příruby). Pak došlo na hřídel s jedním dvojkolem. Dvojkolo bylo nutné podložit, aby při vytahování nerozmačkalo trubičku přivádějící olej do zadního ložiska - trubička byla v cestě. Pak moc pomohl fígl od novice s rázovým utahovákem - to by mě nenapadlo a asi bych hřídel proti otáčení zajišťoval kdovíjak... Vyvlíknout nejspodnější hřídel z páčky směru posuvu je pak jednoduché.
Jinak prostřední ložisko, to co je pod přírubou v lyře, bylo krásně vysypané, "klec" co drží kuličky na místě byla rozžvýkaná všude možně. To byl důvod toho chrastění, které jsem popisoval kdysi v začátku tohoto vlákna. Doufám, že jinak bude hřídel v pořádku a rovná, že nedostala nějaký kopanec.
Jinak prostřední ložisko, to co je pod přírubou v lyře, bylo krásně vysypané, "klec" co drží kuličky na místě byla rozžvýkaná všude možně. To byl důvod toho chrastění, které jsem popisoval kdysi v začátku tohoto vlákna. Doufám, že jinak bude hřídel v pořádku a rovná, že nedostala nějaký kopanec.
K matici by se provizorně dalo dostat po vytažení šroubu otvorem pro šroub. Což znamená šroub odkolíkovat na nortonce a uvolnit v díle vzadu na soustruhu, kde jsou uloženy všechny tyče. Tzn. ten díl odšroubovat (je ještě na kuželových kolících) a určitě bude nutné uvolnit i další tyč/tyče, aby se pak dal šroub vytáhnout.
Jinak matice se dá vyndat po sundání suportové skříně, vytažení zadního dílu matice zboku skříně (před tím asi sundat páku zapínající soustruh), oddělání předního deklu suportové skříně s ovládacími pákami. Díl s maticí je zajištěný zboku suportové skříně.
No, popravdě, nevím, jak hodně dobrý nápad to je a jak dobře to půjde (přístup bude dost limitovaný). Bordel z matice ti asi napadá dolů pod matici na plochu, kudy odtéká olej z mazání matice a vrací se zpět do skříně. Takže jestli ti matice a vůbec skříň maže, tak bych řekl, že hrozí, že se něco zanese. Ale třeba suportová skříň mého soustruhu byla tak zas*aná, že by ji trocha bordelu z matice vůbec neublížila.
Jo a pozor při oddělávání dílu vzadu na soustruhu, kde jsou uloženy tyče. Je tam spínač, ze kterého vede kabel do zadní nohy soustruhu. Já byl líný ten spínač odpojit a pak jsem si při oddělávání a manipulaci s tím dílem kabel o nohu soustruhu omylem střihnul.