Obvod MC3PHAC

pajda
Příspěvky: 170
Registrován: 19. 3. 2010, 8:38
Bydliště: Hradec Králové

13. 1. 2011, 2:41

Ahoj, normální to logicky není...

prakticky ta dioda (aktivace pinu RBRAKE) se rozsvítí, pokud je na pinu DC_BUS napětí vyšší než 4,47V (v příspěvku výše jsem to uvedl blbě, za což se omlouvám). Takže je několik možností proč se tam to napětí dostává.

1) je otázka jak máš zvolené odpory toho "brutálního" napěťového děliče z těch 320VDC v meziobvodu, který je přivedený právě na ten pin DC_BUS. Ten by měl být zvolen tak, že v klidu, tj. cca 320VDC bys měl mít na DC_BUS cca 3,5V. Potom to vychází tak, že těch 4,47V odpovídá cca 380VDC, což je ještě dostatečná rezerva pro přežití 400V elyt. kondenzátoru.

- já jsem to tehdy spočítal a použil dělič 6,8k na 570k (složil jsem ho z 270k + 300k, páč jsem měl jen 300V resistory).

2) je vždycky dobré připojit k jakémukoliv měření ať už napětí či proudu v měniči filtr, který přítomné špičky vzniklé provozem střídače ořeže, nejjednodušší řešení je připojení nějakého lepšího (X7R) kondenzátoru o kapacitě nejčastěji 100nF k tomu měřícímu odporu, zde tedy paralelně k tomu menšímu (u mě k tomu 6,8k).

3) jako pojistka proti špičkám se taky dost často zapojuje do DC meziobvodu 400V transil (lépe nějaký větší, já tam mám typ 1,5KE400A)


.. ale zas je potřeba říct, že pokud to jenom bliká a nehoří, tak si z toho není třeba dělat hlavu. :mrgreen:

ale samozřejmě je vždy třeba plně podporovat inžynýrský přístup, takže můžeš připojit ideálně paměťový osciloskop k pinu DC_BUS a vyšetřit v kterých okamžicích tam ty špičky létají.. :wink:
vak
Příspěvky: 131
Registrován: 4. 7. 2008, 8:16

14. 1. 2011, 12:11

Ahoj, díky moc za rychlou odpověď.

Myslím, žes to původně měl dobře. RBRAKE by se měl aktivovat při 110% nominálu, tj. při 3,85V.

EDIT: Jestli jsem to dobře pochopil, tak se RBRAKE aktivuje při 3,85V a při 4,47V přejde MC3PHAC do chybového stavu.

1) Dělič mám nastaven takto: 1M5 (6 x 250k v sérii) ku trimru 20k, na něm je nastaveno cca 16k. Na pinu DC_BUS je, při zastaveném motoru, napětí 3,5V. Připojil jsem zpět menší motor a LED bliká také, jen jsem si toho asi předtím nevšiml, omlouvám se.

2) Když připojím k trimru paralelně kondenzátor 100nF, LED přestane blikat. Ale to mi přijde že řeším následek, ne příčinu.
Ještě jsem narazil na jednu zajímavou věc. Když mám motor blízko měniče, neroztočí se. Když dám motor od měniče dál, normálně běží. Je pravda že zatím nemám motor připojen stíněným kabelem. Nemůže to blikání způsobovat toto?

3) Transil jsem nikdy nepoužil. Ten by dokázal ty špičky odstranit? Neodřeže mi pak jen špičky nad 400V?

Paměťový osciloskop bohužel nemám. Jediné co jsem vysledoval je to že LED bliká přesné podle otáček motoru.
Nevyřešil by to blikání nějaký filtr mezi měničem a motorem?
pajda
Příspěvky: 170
Registrován: 19. 3. 2010, 8:38
Bydliště: Hradec Králové

14. 1. 2011, 12:22

Ano, je to těch 110%, tj. 3,85V pro aktivaci RBRAKE ... já už v tom mám guláš.

v tomto případě se ani moc nedivím, že to bliká, protože těch 10% se tam při brzdění objeví hned, ale při rovnoměrném chodu a zrychlení by to blikat nemělo. Podle mne je zcela normální jev, že se vlivem chodu střídače, prostě v meziobvodu tyto špičky objevují, ale ty by neměly, pokud je měnič správně navržen páchat žádnou škodu (mají minimum energie), pouze ruší.

Běžná praxe je, že se do meziobvodu k těm elyt. "umyvadlům" také dává paralelně keramický kondík na 500V/100nF, který by je měl částečně tlumit.

Další věc je, že ten dělič máš opravdu "brutální", běžná praxe je, že se volí v rozmezí 500k až 1M, právě proto aby tím taky tekl nějaký proud a nebyl tolik citlivý na rušení . Jinak ten filtrační kondenzátor přímo k měřícímu resistoru funguje jako dolní propust, takže ty špičky nepropouští a zároveň trochu to měření vyhlazuje, za cenu určité ztráty informace - ale to stejně MC3PHAC nedokáže vyhodnotit a prakticky jde jen o prospěšnou věc. Tzn. ten kondík se opravdu používá v 99% případech a jak ses sám přesvědčil, tak to skutečně i funguje :wink:

Proto jsem ostatně psal i o tom paměťovém osciloskopu, kde by sis mohl zaznamenat průběh bez kondenzátoru a pak s kondenzátorem, protože když na to budeš koukat jen voltmetrem, tak ten ti ty špičky neukáže, ikdyž tam budou.

To, že se ti motor chová jinak v závislosti na blízkosti k měniči je typický příklad toho, jaká je EMC bestie, a proč opravdu hodně záleží na návrhu měniče. Správně navržený měnič by měl ale s motorem točit vždy, jen třeba z motoru půjdou divné zvuky a v okolí několika desítek metrů sousedům nepůjde televize - to právě částečně řeší stíněný kabel a výstupní filtr.

Nicméně v tvém případě si myslím, že problém může být v tom, že nemáš opticky oddělený MC3PHAC od výkonové části? Tudíž se ti přes driver zpět do MC3PHAC vrací zpětnou vazbou rušivý signál, který shazuje vnitřní diagnostiku a obvod se vypne. Tohle je dobře vidět na fault LED zapojené k driveru třídy 2130, která se v chybovém stavu rozsvítí. Nebo jednoduše připojením osc/voltmetru na jeden z PWM výstupů, kde zjistíš že ti najednou z MC3PHAC ven nejde signál.

Jo a ještě mě napadá, že si můžeš zkusit pohrát s frekvencí nosné PWM, případně s deadtime dobou, to by mělo mít také vliv na to "blikání"

jo a Transil je patentovaný obchodní název společnosti STmicroeletronics pro "suppresor" a principiálně to je v podstatě velmi rychlý varistor, který krátkodobě požere velké množství energie. a Ano ořeže jen špičky nad jeho jmenovitým napětím.
vak
Příspěvky: 131
Registrován: 4. 7. 2008, 8:16

14. 1. 2011, 3:30

Moc díky za odpověď.

Keramický kondenzátor 100n/500V v DC meziobvodu mám.

Optické oddělení nemám. Dioda na pinu FAULT IR2132 se při tom motoru blízko měniče vůbec nerozsvítí. Vypadá to že do chybového stavu spadne jen ten MC3PHAC a přestane generovat PWM. Chová se to stejně jako když se dotknu měřícím hrotem pinu DC_BUS při běhu motoru. To se měnič "vypne" úplně stejně a pak musím udělat reset MC3PHAC. Zkusím změnit ten dělič, jestli tam není malý proud a není to pak citlivé na rušení.

Deadtime MC3PHAC mám nastaveno na 4,5us. IR2130 má mít v rozsahu 1,3 - 3,7 us, kdežto IR2132, který mám osazen, má mít 0,4 - 1,2 us. Nemohl by být problém ještě v tomto? O deadtime toho moc nevím.
vak
Příspěvky: 131
Registrován: 4. 7. 2008, 8:16

21. 1. 2011, 12:11

Ještě jestli bych se mohl zeptat, kam by mělo být zapojeno stínění kabelu k motoru na straně měniče? Na GND? Nebo na ochranný kolík zásuvky?
pajda
Příspěvky: 170
Registrován: 19. 3. 2010, 8:38
Bydliště: Hradec Králové

21. 1. 2011, 2:29

určitě to druhý, na kolík PE. Ona GND u většiny měničů ani vyvedená vůbec není.

jo a omlouvám se, slíbil jsem že něco napíši k tomu EMC na vstupu/výstupu měniče a vy.. vykašlal jsem se na to.

tady je k tomu pěkný článek, který to popisuje celkem hezky i s obrázky:
http://www.tzb-info.cz/2953-frekvencni- ... slusenstvi

a tady je "manuál" k zapojení měničů TECO:
http://www.konzult.cz/rada-e2/

.. zajímavé je že někteří výrobci doporučují stínění s PE spojit jen v jednom bodě, zde konkrétně v měniči. (SIEMENS, TECO) a jiní zase, že by mělo být stínění s PE propojeno na obou koncích kabelu, tj. jak v měniči, tak i na motoru.
vak
Příspěvky: 131
Registrován: 4. 7. 2008, 8:16

24. 1. 2011, 11:24

Díky moc za info. Budu se muset po nějakém filtru na vstup poohlédnout.
xstanda02
Příspěvky: 2
Registrován: 11. 7. 2011, 2:16

11. 7. 2011, 2:19

Zdravím,

chci se zeptat zda tento obvod dokáže stabilizovat výstupní napětí při změně vstupního?
Zkoušel jsem to, ale zatím se mi to nepodařilo.

Díky Standa
Uživatelský avatar
Pavka
Příspěvky: 911
Registrován: 10. 3. 2008, 8:40
Bydliště: Ronov

11. 7. 2011, 2:28

Dost hloupá otázka. Prvně doporučuji prostudovat si funkci toho to obvodu
a potom se ptát. To není stabilizátor, tento obvod je určem k řízení motorů.
xstanda02
Příspěvky: 2
Registrován: 11. 7. 2011, 2:16

17. 12. 2011, 4:59

Udělal jsem prá testů a zjistil jsem, že tenhle šváb umí regulovat výstupní napětí, ale pouze při brždění.
sra.jos
Příspěvky: 55
Registrován: 14. 2. 2011, 9:08
Bydliště: Kroměříž

27. 11. 2012, 6:01

Mám malý dotaz.Kde se ten MC3PHAC dá koupit a jaká je jeho přibližná cena.
martyxxx
Příspěvky: 195
Registrován: 16. 10. 2008, 9:19
Bydliště: Praha

28. 11. 2012, 7:45

Třeba tady: http://cz.farnell.com/jsp/search/browse ... tid=392022" onclick="window.open(this.href);return false;
matus_kubasko
Příspěvky: 1
Registrován: 11. 10. 2020, 4:15

12. 10. 2020, 9:46

Zdravím,
mám problém so zapojením MC3PHAC s budičom IR2233. Po pripojení na 3f motor sa točí sekavo pri nízkej frekvencii a pri vyššej frekvencii sa neroztočí vôbec. Venuje sa ešte niekto tejto téme? Môj email: matus.kubasko@gmail.com. Veľmi by ste mi pomohli.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“