Já bych číňana zase tak nepodceňoval. Nikdo od toho nečeká zázraky. Používám mraky podobných "čínských werglů" z různých oblastí (no tak samozřejmě ne že bych se tím chtěl úplně chlubit) a většina z nich má velmi dobrý poměr cena/výkon. Vyšší cena UD-3 je mimo jiné dána i tím, že to umí UCI metodu nebo že to má třeba foťák. Tím samozřejmě nezpochybňuju, že UD-3 bude asi mnohem přesnější a vhodnější pro profíky.
SV 18 RA
Kdybys někdy sám měřil litinu, tak bys mj. velmi dobře věděl, že i tím obyčejným Brinellem to není zas tak jednoduché, opakovatelně a přesně naměřit.gaminn píše: ↑11. 11. 2020, 7:19Já bych číňana zase tak nepodceňoval. Nikdo od toho nečeká zázraky. Používám mraky podobných "čínských werglů" z různých oblastí (no tak samozřejmě ne že bych se tím chtěl úplně chlubit) a většina z nich má velmi dobrý poměr cena/výkon. Vyšší cena UD-3 je mimo jiné dána i tím, že to umí UCI metodu nebo že to má třeba foťák. Tím samozřejmě nezpochybňuju, že UD-3 bude asi mnohem přesnější a vhodnější pro profíky.
Takže jak asi tak na litině může fungovat ten čínský "zázrak" není složité odhadnout.
Navíc to lože je buď tvrdý a nebo měkký (podle verze) - a mj. je to na první pohled i vidět - takže stále nějak nechápu, co to má z smysl na tom jako něco měřit - stejně s tím nic (jako v 99 % diskuzí na ynternetu) sám neuděláš.
Maximálně zjistíš, že to jde škrabat a nebo ne - a k tomu stačí místo klávesnice 10 vteřin a ten škrabák (radeco, nějaká sk kudla, pilník.....oči).
Vůbec neříkám, že ten číňan dá absolutně přesný výsledek. Co čekám je, že mi v jednom konkrétním čase a za dané teploty řekne, jestli je jeden vzorek tvrdší než druhý a plus minus o kolik. To by nemusel být takový problém.
Tvrdost litiny očima nepoznám a pilníkem se mi do toho nejvíc projetého místa na loži nechce škrábat a dělat si tam ještě větší poškození.
Tvrdost litiny očima nepoznám a pilníkem se mi do toho nejvíc projetého místa na loži nechce škrábat a dělat si tam ještě větší poškození.
-
Když to tak čtu, není to nějaká skládačka ze dvou jeden a podobně?
Tak ja som minuly mesiac zistoval v Trense dostupnost presuvacov (kohutov) do suportovej skrine na SUI40A. Mam poslat fotku dielu, ze to bude najjednoduksia cesta. Po tyzdni cakania, volam, ze teda ako. Pani mi hovori, ze stale caka na vyjadrenie konstruktera (ze vraj je tam uz iba jeden konstrukter, ktory pozna tieto stare strojematej píše: ↑11. 11. 2020, 6:56 Tak ja napríklad nemám problém zavolať do Trensu a opýtať sa, že akú hrúbku mala tá lóža štandartne z výroby, len neviem či bude človek na druhej strane telefónu vedieť odpoveď na moju otázku
![]()
K tomu prenosnému tvrdomeru:
Nemám s tým skúsenosti, ale napríklad tu:
https://www.ptsndt.com/sk/predaj/meraci ... -d3-t3-ud3
predajca údáva presnosť merania +/- 5%
Takže aj mňa by zaujímalo aká presnosť merania sa s tým reálne dá dosiahnuť napríklad na tej spomýnanej kalenej liatine.
Robili ste niekto s tým nejaké merania, pokusy?![]()

Ked mi Sulek hovoril, ako to tam funguje, tak sa tomu ani necudujem

-
Veď nemusíš do toho lože vyryť jamu, stačí jedno škrabnutie. Naviac, ak je to kalené tak neškrabneš a ak si už v mäkkom aj tak si v riti. Ale ak lože má
byť ospravedlnenie nákupu tvrdomeru za 150€, tak to chápem.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
přesně.zverodoktor píše: ↑12. 11. 2020, 9:11 Veď nemusíš do toho lože vyryť jamu, stačí jedno škrabnutie. Naviac, ak je to kalené tak neškrabneš a ak si už v mäkkom aj tak si v riti. Ale ak lože má
byť ospravedlnenie nákupu tvrdomeru za 150€, tak to chápem.
Majo měřil tloušťku zadní plochy na loži:
Naměřil 27,96 mm.
Já naměřil 28 +- 5 setin. To mě vybízí k mírnému optimismu. Akorát teda nevím, jestli náhodou není Majův soustruh taky 2x generálkovaný.
Můžeš to prosím upřesnit?
Zkoušel jsem ještě pilník a škrabák na normální litině, na loži a na pouzdru ložiska, ale stejně mám pocit, že to neumím pořádně posoudit. Litina je samozřejmě nejměkčí a ložisko nejtvrdší, lože něco mezi, ale stejně z toho nevím, jestli má to lože požadovanou tvrdost nebo ne.
Naměřil 27,96 mm.
Já naměřil 28 +- 5 setin. To mě vybízí k mírnému optimismu. Akorát teda nevím, jestli náhodou není Majův soustruh taky 2x generálkovaný.

Zkoušel jsem ještě pilník a škrabák na normální litině, na loži a na pouzdru ložiska, ale stejně mám pocit, že to neumím pořádně posoudit. Litina je samozřejmě nejměkčí a ložisko nejtvrdší, lože něco mezi, ale stejně z toho nevím, jestli má to lože požadovanou tvrdost nebo ne.
by mě zajímalo CO to je "normální litina" a "pouzdrogaminn píše: ↑12. 11. 2020, 7:42 Majo měřil tloušťku zadní plochy na loži:
20201112_082932.jpg
Naměřil 27,96 mm.
Já naměřil 28 +- 5 setin. To mě vybízí k mírnému optimismu. Akorát teda nevím, jestli náhodou není Majův soustruh taky 2x generálkovaný.Můžeš to prosím upřesnit?

Mj. normální člověk když zjišťuje na tunovém odlitku jestli jsou vodící plochy tvrdý, tak porovnává vodící plochy s nějakou jinou obrobenou plochou ale na TOM SAMÝM ODLITKU a ne, že si vezmu https://dum.bazos.cz/inzerat/127180782/ ... poklop.php a na něm se snažím objevit, jestli je jiný

To moje názvosloví... Zkoušel jsem to na loži, pak na příčném vedení (to je ta moje normální litina, není to teda ten samý odlitek) a na vnějším kroužku nějakého kuličkového ložiska (to je to pouzdro ložiska). Ještě to teda vyzkouším na loži někde zboku kde to není kalené. Tak snad se v tvém pohledu vrátím mezi normální lidi.