Nova CNC frezka
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
jeden detail
kolega postavil masinu na vreteni kress a dopadlo to tak ze vreteno od vyroby hazi asi 0.2mm
po reklamaci prislo vreteno s hazivosti 0.1
pri vypnutem stavu to je mnohem lepsi nez kdyz se to roztoci
to se zacnou dit veci
kdyz to resil u nich v servisu a prisel tam s hodinkama tak mu nebyli schoni najit reseni
pricemz mu vreteno rozebrali a ukazali konstrukci
na strane klestin je radialni lozisko na druhe strane za motorem je ukoncena hridelka v gumovem segmentu
s timhle se opravdu neda pracovat
za chvilku zjistite ze je financne vyhodnejsi zaplatit poradne vreteno narozdil od kupovani velkeho mnozstvi nastroju nehlede na kvalitu povrchu
kolega postavil masinu na vreteni kress a dopadlo to tak ze vreteno od vyroby hazi asi 0.2mm
po reklamaci prislo vreteno s hazivosti 0.1
pri vypnutem stavu to je mnohem lepsi nez kdyz se to roztoci
to se zacnou dit veci
kdyz to resil u nich v servisu a prisel tam s hodinkama tak mu nebyli schoni najit reseni
pricemz mu vreteno rozebrali a ukazali konstrukci
na strane klestin je radialni lozisko na druhe strane za motorem je ukoncena hridelka v gumovem segmentu
s timhle se opravdu neda pracovat
za chvilku zjistite ze je financne vyhodnejsi zaplatit poradne vreteno narozdil od kupovani velkeho mnozstvi nastroju nehlede na kvalitu povrchu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Stabilního dodavatele v ČR jsem nenašel (něříkám však že neexistuje). Vřetena Elte kupuji v Německu u http://www.bzt-cnc.de/. Ceny jsou doporučené koncové.
Uvedený sortiment je pouze zlomkem výrobního programu Elte, ale představuje seznam nejpoužívanějších typů.
Uvedený sortiment je pouze zlomkem výrobního programu Elte, ale představuje seznam nejpoužívanějších typů.
Jenom za poslední 2 měsíce jsem osadil frézky třemi vřeteny Kress. Pro přesnost se jednalo o vřetena Kress 1050. V provozu zcela bez problémů, zhotovené obrobky v očekávané kvalitě (dodržené rozměrové tolerance i kvalita řezu resp. obráběné plochy). Dříve jsem používal starší typ Kress 6990. Tento typ se mi provedením líbil více, ale bohužel se již nevyrábí.
I vřetena Kress si vozím z Německa. Mám to blíže
, mám solidního dodavatele, lepší cenu a dodací termíny, dostupné náhradní díly a příslušenství. V ČR je např. problém sehnat jiné kleštiny než 6 resp. 8mm. Řada prodejců Vám dokonce řekne, že se jiné nevyrábí...
I vřetena Kress si vozím z Německa. Mám to blíže

Nazdar,
takze som trochu pokrocil so stavbou mojej druhej frezky, posielam par fotiek, nezlaknite sa
takze som trochu pokrocil so stavbou mojej druhej frezky, posielam par fotiek, nezlaknite sa

- Přílohy
pkremla píše:Používám vřetena Kress pro běžnou práci se dřevem, pro práci s kovem a pro přesné frézování obecně či gravírování potom vřetena Elte. S těmi jsem velmi spokojen. Vyrábějí se v několika řadách a provedeních variantně mj. se standardními kleštinami ERxx či SK30 (ISO 30). Elte ale rovněž patří k dražším výrobcům.
Motory od ISELu Vám příliš nedoporučuji. Nezkoušel jsem je, ale rozmluvil mi to sám jednatel společnosti. Obchodní politika ISELu v ČR je navíc taková, že jejich prvky jsou v porovnání se stejnými v Německu předražené. Někde bych ještě našel ceník. Vřetena Elte vycházela kupodivu levněji.
Takže patrně zbývá zhotovit svépomocí. Zakoupit vhodný motor, frekvenční měnič a vřeteno vyrobit sám (či si jej nechat vyrobit).
zdravim p.pkremla, mohu se vás zeptat od koho vretena Elte nakupujete ? Existuje v CR jejich zastoupeni, nebo jednate primo s italskym vyrobcem ?
Mate-li jejich ceny, poprosil bych vas o ne
resp,. zajimalo by mne, zdali mate u vyse zminene nemecke firmy jiz nejake rabaty ?
Nezkousel jste se jiz spojit s Elte ?
Jinak mohu doporucit firmu Fimec.it ( vyrobky shodne s HSD ) ceny mensich vreten vychazeji zajimaveji a po konzultaci s Elte USA mi sdelili ze v nich neni az takovy rozdil ( hlavni je cenovy )...
Jinak, ja jsem ten zminovany "kamarad" od Robokopa kdo se stale trapi s Kressem... Mate moznost zmerit hodinkami hazivost nektereho z vasich FME 1050 ? . Resime to s p. Motlem ze Skorkova uz delsi dobu pres Cominves ( i kdyz jsem kresse koupil tak v nemecku, tak me Cominvest nenechal na holickach, za coz jim skladam velkou poctu )...
Vyrobkum firmy Kress tedy nikoliv.
Robokop to trosku prehnals tema 0,2mm, to je pochopitelne nesmysl, to bych moch pouzit maximalne tak na slehac v kuchyni...
Hridel primo na lozisku hazela puvodne 0,08 a nyni po vymene vnitrku 0,05.. nacez Kress udava povolene obvodove hazeni max. 0,01 na lozisku a 0,05mm ve vzdal. 40mm od loziska...
Kdyby jste mi nejake mohl premerit, moc by mi to pomohlo pri dalsim vyjednavani s Cominvestem.
- jelikoz pouzivam i dosti vylozene nastroje, je tato hodnota obvodoveho hazeni pro mne ponekud neprijatelna
Nezkousel jste se jiz spojit s Elte ?
Jinak mohu doporucit firmu Fimec.it ( vyrobky shodne s HSD ) ceny mensich vreten vychazeji zajimaveji a po konzultaci s Elte USA mi sdelili ze v nich neni az takovy rozdil ( hlavni je cenovy )...
Jinak, ja jsem ten zminovany "kamarad" od Robokopa kdo se stale trapi s Kressem... Mate moznost zmerit hodinkami hazivost nektereho z vasich FME 1050 ? . Resime to s p. Motlem ze Skorkova uz delsi dobu pres Cominves ( i kdyz jsem kresse koupil tak v nemecku, tak me Cominvest nenechal na holickach, za coz jim skladam velkou poctu )...
Vyrobkum firmy Kress tedy nikoliv.
Robokop to trosku prehnals tema 0,2mm, to je pochopitelne nesmysl, to bych moch pouzit maximalne tak na slehac v kuchyni...
Hridel primo na lozisku hazela puvodne 0,08 a nyni po vymene vnitrku 0,05.. nacez Kress udava povolene obvodove hazeni max. 0,01 na lozisku a 0,05mm ve vzdal. 40mm od loziska...
Kdyby jste mi nejake mohl premerit, moc by mi to pomohlo pri dalsim vyjednavani s Cominvestem.
- jelikoz pouzivam i dosti vylozene nastroje, je tato hodnota obvodoveho hazeni pro mne ponekud neprijatelna
Mám u uvedené firmy rabaty. Jako obvykle závislé na obratu.
S Elte jsem se zkoušel spojit. Příliš komunikativní však nejsou. V ČR oficiální distributor či dealer pokud vím neexistuje. Našel jsem asi 2 firmy, které měly vřetena Elte jako doplněk v nabídce.
Kompletní ceník nemám. Znám pochopitelně ceny vřeten, která mi již prošla rukami. Typicky ze série TMPE a něco z typů AF a AFcu.
Doporučená vřetena Fimec jsem doposud v ruce nedržel, ale již jsem je poptal u výrobce.
Potíže, jež máte s vřetenem Kress mě nijak netěší. Patrně jsem měl až doposud na výběr vřetene štěstí. Při nejbližší příležitosti jedno z vřeten rozhodím a požadované hodnoty změřím.
S Elte jsem se zkoušel spojit. Příliš komunikativní však nejsou. V ČR oficiální distributor či dealer pokud vím neexistuje. Našel jsem asi 2 firmy, které měly vřetena Elte jako doplněk v nabídce.
Kompletní ceník nemám. Znám pochopitelně ceny vřeten, která mi již prošla rukami. Typicky ze série TMPE a něco z typů AF a AFcu.
Doporučená vřetena Fimec jsem doposud v ruce nedržel, ale již jsem je poptal u výrobce.
Potíže, jež máte s vřetenem Kress mě nijak netěší. Patrně jsem měl až doposud na výběr vřetene štěstí. Při nejbližší příležitosti jedno z vřeten rozhodím a požadované hodnoty změřím.
Obdržel jsem cenovou nabídku od fy Fimec. Je zřejmé, že srovnatelné typy vřeten jsou v porovnání s vřeteny Elte o poznání dražší. U 2kW verzí v provedení ER25 až o 20%. Vypadají však lépe
. Patrně na zkoušku 1 či 2 modely objednám.

- RadekCX
- Kontaktovat uživatele:
mate ten cenik od toho Fimecu? muzete jej sem dat? na jejich webu jsem nenasel zadne detailni informace jako jsou romzery a take cim se to napaji - zda staci menic jen 3x230V
jestli mate nejake informace podelte se...dekuji
RadekCX
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
======================================================================
http://www.cncnet.info - problematika CNC a automatizace
http://www.jakjevenku.info - webová meteostanice
docela by me vskutku zajimaly vase ceny.pkremla píše:Obdržel jsem cenovou nabídku od fy Fimec. Je zřejmé, že srovnatelné typy vřeten jsou v porovnání s vřeteny Elte o poznání dražší. U 2kW verzí v provedení ER25 až o 20%. Vypadají však lépe. Patrně na zkoušku 1 či 2 modely objednám.
Paklize jste 20% jeste pod temito cenami, musite mit ceny vskutku zajimave.
btw., docela by me zajimal sortiment vami vyrabenych stroju, nepripadate mi jako nekdo kdo si jen tak bastli.
2kW motor nepredpokladam ze hodite na tu Alu frezku.. ?
U Kresse to jinak vypada na castecny uspech, v patek mi predaji specialne premereny model primo z vyroby, tak doufam ze uz to bude dobre, v soucasne chvili se mi prilis investovat do vretene nechce,... kdyz uz tak bych rad investoval do ATC vretene..
Nabidka od Fimecu :
2kW 24000 rpm 220V 1. with coaxial Fan Euro 820,00
ES915 3.8KW ISO30 2poles 220/380V short nose Euro 2160
nicmene me od Fimecu zaujal tez tento mensi motor, jez jsem v tomto cenovem pasmu jinde nenasel :
Hm55d-090 shaft type P 1kw 24000 rpm 220V Euro 528,00
Pochopitelne je to bez menicu, ty se od Fimecu pohybuji od 160 do 260 Eur na typy motoru do 2kW cca.
Zde jsou ceny vybraných vřeten Fimec, která mě zajímala jako alternativa k vřetenům Elte:RadekCX píše:mate ten cenik od toho Fimecu? muzete jej sem dat? na jejich webu jsem nenasel zadne detailni informace jako jsou romzery a take cim se to napaji - zda staci menic jen 3x230V
HM55-090, 1kW, 18000rpm, 220V 475,00
HM55-090, 1kW, 18000rpm, 380V 475,00
HM55-090, 1kW, 24000rpm, 220V 475,00
HM55-090, 1kW, 24000rpm, 380V 475,00
HM73-070, 1kW, 18000rpm, 220V 502,20
HM73-070, 1kW, 18000rpm, 380V 502,20
HM73-070, 2kW, 24000rpm, 220V 790,00
HM73-070, 2kW, 24000rpm, 380V 790,00
Ceny jsou v EUR bez DPH.
K dotazu využítí zmíněného frekvenčního měniče. Uvedená vřetena nemají možnost přepínání vinutí do trojúhelníka či do hvězdy dle potřeby. Tuto možnost ostatně nemají ani všechna vřetena Elte.
V příloze jsou mj. rozměrové údaje vřeten.
- Přílohy
-
- Spindle motors- elettromandrini (new).pdf
- (360.07 KiB) Staženo 1065 x
Majklovi:
Ceny vřeten Fimec jsou zákonitě vyšší. Obecně jsou vřetena Fimec kvalitnější než vřetena Elte. U malých modelů cenový rozdíl není žádný nebo není tak vysoký. Nákupní cena vřetene Elte s ER25, 18000 ot./min, 2kW, 380V je 520,- EUR oproti 790,- EUR za stejné vřeteno Fimec.
Uvedené vřeteno skutečně není určené pro frézky s Al rámem. Připravuji druhý prototyp portálové frézky z minerální litiny nebo chcete-li z polymer betonu.
Z Vašeho pohledu a hodnocení se patrně stále jedná o "bastlení". Všechny až doposud postavené stroje vycházejí z rámu ze stavebnicových Al profilů. Nedosahují tuhosti a patrně ani přesnosti strojů s ocelovým či litinovým rámem. Na aplikace na něž jsou určené jsou svými parametry zcela dostačující a dosahované výsledky jsou rozhodně lepší než se na tomto fóru občas s despektem uvádí.
Sortiment frekvenčních měničů Fimec je v příloze. Ceny souhlasí.
Ceny vřeten Fimec jsou zákonitě vyšší. Obecně jsou vřetena Fimec kvalitnější než vřetena Elte. U malých modelů cenový rozdíl není žádný nebo není tak vysoký. Nákupní cena vřetene Elte s ER25, 18000 ot./min, 2kW, 380V je 520,- EUR oproti 790,- EUR za stejné vřeteno Fimec.
Uvedené vřeteno skutečně není určené pro frézky s Al rámem. Připravuji druhý prototyp portálové frézky z minerální litiny nebo chcete-li z polymer betonu.
Z Vašeho pohledu a hodnocení se patrně stále jedná o "bastlení". Všechny až doposud postavené stroje vycházejí z rámu ze stavebnicových Al profilů. Nedosahují tuhosti a patrně ani přesnosti strojů s ocelovým či litinovým rámem. Na aplikace na něž jsou určené jsou svými parametry zcela dostačující a dosahované výsledky jsou rozhodně lepší než se na tomto fóru občas s despektem uvádí.
Sortiment frekvenčních měničů Fimec je v příloze. Ceny souhlasí.
- Přílohy
-
- Drive Catalogue.pdf
- (319.22 KiB) Staženo 1275 x
sledujem tuto debatu o vretenach, ceny su celkom zaujimave, ale mal by som jednu otazku:
Pisu tam max. otacky cca 18000, co je dost, ale v akom rozsahu sa daju regulovat otacky? Je v tych vretenach 3f asynchronak ci nejaky iny typ motora? su tieto vretena vhodne na frezovanie duralu pripadne ocele?
prepacte za mozno blbe otazky,ale radsej sa opytam....
Pisu tam max. otacky cca 18000, co je dost, ale v akom rozsahu sa daju regulovat otacky? Je v tych vretenach 3f asynchronak ci nejaky iny typ motora? su tieto vretena vhodne na frezovanie duralu pripadne ocele?
prepacte za mozno blbe otazky,ale radsej sa opytam....
Vřetena Fimec i Elte mají pracovní rozsah stanovený výrobcem typicky 3.000 až 24.000 ot./min. (řada HM55 a 73 Fimec resp. TMPE Elte).
Otáčky lze v závislosti na parametrech frekvenčního měniče do určité míry řídit i mimo stanovený pracovní rozsah, ale obvykle za cenu přehřívání vřetene, ztráty výkonu apod. Vše podstatné lze vyčíst z momentové/výkonové charakteristiky daného vřetene.
Diskutovaná vřetena lze rozhodně použít mj. na obrábění Al, na ocel patrně nikoliv (z hlediska výkonu a kroutícího momentu ano, z hlediska vysokých otáček spíše ne).
Otáčky lze v závislosti na parametrech frekvenčního měniče do určité míry řídit i mimo stanovený pracovní rozsah, ale obvykle za cenu přehřívání vřetene, ztráty výkonu apod. Vše podstatné lze vyčíst z momentové/výkonové charakteristiky daného vřetene.
Diskutovaná vřetena lze rozhodně použít mj. na obrábění Al, na ocel patrně nikoliv (z hlediska výkonu a kroutícího momentu ano, z hlediska vysokých otáček spíše ne).