Stínění kabelu servomotoru

Odpovědět
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

29. 12. 2020, 2:38

Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat, jak je třeba zapojení těchto motorů stínit http://www.cncshop.cz/dcm50207-dc-servomotor-120w.
Příklad: Mám dva servomotory DCM50207. Tyto servomotory potřebuji napájet a řídit pouze dvěma kabely. Je třeba stínit dráty z encoderu mezi sebou? Je třeba stínit napájecí a dráty z encoderu mezi sebou?

Lze některou z těchto kombinací použít?

Kombinace:
1. kabel (2+2 napájecí dráty) 2. kabel (5+5 dráty z encoderu)
1. kabel (2 napajeci + 5 drátu z encoderu) 2. kabel (2 napajeci + 5 kabelu z encoderu)
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 12. 2020, 4:10

Enkodéry mezi sebou stínit nemusíš, napájecí dráty mezi sebou taky ne.
Ale napájení proti enkodérům rozhodně ano. Určitě nedávat do jednoho kabelu napájení+enkodéry.
Jestli to budeš používat s driverem DCS810, tak ten ruší jako prase.
Shodou okolností mám na stole podobnou sestavu pro jednoho kolegu tady z fóra, tak jsem to trochu měřil.
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

29. 12. 2020, 4:20

Takže varianta 1. kabel (2+2 napájecí dráty) 2. kabel (5+5 dráty z encoderu), bude fungovat?

Požil bych tento kabel https://www.helukabel.com/cz/vyrobky/mu ... 22571.html

1.kabel 4G
2.kabel 12G0,5
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

29. 12. 2020, 6:49

Možná se ptám blbě, jen bych to chtěl prosím potvrdit, jestli to dává smyls. :D
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

29. 12. 2020, 9:11

V tom předchozím postu jsi na něco zapomněl, tak jsem se tím dál nezabýval.
Teď jsi to trochu napravil.

Ano, dává to smysl.
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

29. 12. 2020, 10:51

Super. Děkuji moc.
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

30. 12. 2020, 12:36

Tak prodejce tvrdí něco jiného :( .

"musíte každý motor stínit zvláśť a i pro jeden motor samostatně kabel pro napájení i pro enkoder, tedy pro 2 motory musíte použít 4 stíněné kabely."
Uživatelský avatar
Cjuz
Příspěvky: 1941
Registrován: 17. 2. 2013, 6:27
Bydliště: Předklášteří
Kontaktovat uživatele:

30. 12. 2020, 12:54

u enkodéru a krátké vzdálenosti by to zvlášť vadit nemělo, ale nějak nechápu proč bych měl potřebu slučovat signály dohromady.
Teď táhneme skrz manipulátor několik serv a od každého jde motor+emkodér+brzda rovnou do příslušného driveru.
Je v tom pořádek žádné divné spojování a rozdělování.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

30. 12. 2020, 1:08

Můžu se zeptat jaké jsou krátké vzdálenosti?

No jde o místo. 2 kabely o více drátech zaberou méně místa než 4 kabely o menším počtu drátu. Celkově ten způsob přívodu energie je nešťastný, ale asi jiný způsob není a právě řeším každý milimetr.
Uživatelský avatar
Thomeeque
Příspěvky: 6782
Registrován: 30. 1. 2012, 10:20
Bydliště: Mimo ČR

30. 12. 2020, 2:37

IMHO to klidně to udělej tak, jak jsi plánoval. Pokud by hrozilo ovlivňování se signálů z enkodéru, musely by se stínit zvlášť i signály A a B z jednoho enkodéru, což požadováno není. A napájení motorů se taky nijak ovlivňovat nebude.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Mex
Příspěvky: 7921
Registrován: 6. 2. 2014, 10:29

30. 12. 2020, 5:53

Enkodéry se navzájem rušit nebudou, a silařina navzájem taky ne.
Pokud to nevadí provozně a instalačně (že se musí kabeláž někde spojovat a pak zase rozdělovat), tak funkčně to vadit nebude.
GeorgeCZE
Příspěvky: 9
Registrován: 29. 3. 2019, 10:48

30. 12. 2020, 6:28

Paráda. Děkuji všem.
Odpovědět

Zpět na „servomotory“