Vcelku zajímavé nápady, taky jsem kdysi takový přípravek na řezání používal. Jinak vcelku souhlas s názory na využití MN-ky, až na to "zatěžování od TK nástrojů" To je pochopitelně totální nesmysl. Klíčová je jiná věc a to používat správnou geometrii plátků, popřípadě mít ty nástroje z TK opravdu ostré, tedy kvalitně vybroušené a vylapované a pochopitelně správně ve stroji ustavené aby byl řezný odpor co nejmenší.jmj píše: ↑6. 1. 2021, 8:42 V Decembri som sa stal stastnym majitelom MN80 A/H.
Kúpil som ho aj vďaka tomuto fóru a vaších poznámok a rád a patrí vám veľká vďaka.
Tak si přiložím moje zkušenosti za moře let s MNkami.
Především je to soustruh pro jemnou mechaniku, takže pokud ho někdo má proto, že je malý , zabere málo místa a chce na něm vyrábět čepy na zahradní traktor, je na špatné adrese..............![]()
MN80.-typy,rady,fotky
-
zverodoktor
Ahoj, na mojom štítku tiež nieje rok. Ale v papieroch je, a to 1975 pri v.č. 0438196. Ešte by to chcelo niekoho s podobným rokom výroby, aby sme mali predstavu, zhruba koľko ich fabrika ročne vychrlila.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
mě se to naopak docela líbí, pokud bych měl vyrábět kupříkladu 1000ks takových mosazných čípků v délce +-5 stovek, tak tohle je hodně efektivní způsob v domácích podmínkách u tohoto soustruhu ušetřit si mnohahodinovou mezioperaci se srovnáváním čel po řezání pásovkou na danou míruCharon píše: ↑7. 1. 2021, 9:56Nic proti kreativite, ale udelat z mnky kotoucovou pilku, proc? Mala pasovka ma sice horsi presnost, ale stejne to obrabis na presno z obou koncu, takze je to fuk. A jestli sis nedodelal mechanickej pricnej, coz standart nema, tak se ukroutisjmj píše: ↑7. 1. 2021, 8:49jmj píše: ↑6. 1. 2021, 8:42 V Decembri som sa stal stastnym majitelom MN80 A/H.
Kúpil som ho aj vďaka tomuto fóru a vaších poznámok a rád a patrí vám veľká vďaka.
Tak si přiložím moje zkušenosti za moře let s MNkami.
Především je to soustruh pro jemnou mechaniku, takže pokud ho někdo má proto, že je malý , zabere málo místa a chce na něm vyrábět čepy na zahradní traktor, je na špatné adrese.
Nože používám téměř výhradně Radeco, protože TK nože myslím příliš zatěžují uložení vřetene.
Univerzálka jen v nutných případech, velké kusy nechám zhruba obrobit u někoho se statnějším soustruhem. Jak to jen jde, do kleštin.
Do kleštinového upínání je dobré mít doraz dovnitř kleštiny. Kleštinový klíč má k tomu v hlavici závit. Abych nenajel nožem do upínacího zařízení, viz doraz na loži v mých předchozích příspěvcích. Tím se umožňuje i pracovat s co nejmenším vyložením obrobku.
Namísto upichování raději používám kotoučovou pilku (0,4 x 63), zejména při větších seriích. Pro použití pilek mám kleštinové trny s redukčními kroužky na různé velikosti. Trn má 10 mm a závit M 10 x 1.
Upínání materiálu pro serie do vícenásobných držáků pro 6 nebo 7 tyčí, přičemž se aretuje roztlačením svazku šroubem s hrotem. Sedmá (střední) tyč musí být na zadním konci svazku spájena s některou z krajních, aby se neroztočila. Funguje pro průměry 2 až 6 mm, osmičku řežu ze čtyř tyčí. Svazek na konci proti posunutí jistím opět kroužkem se šroubkem. (Tento způsob upínání je vhodný i např. pro pásové pily).
Dělení nonia na příčném suportu je u jemnomechanických soustruhů obvyklé v hodnotě posuvu vzhledem k používání frézovacích pomůcek.
![]()
Do pasovky dam svazek zapnu a nestaram se, koncak vypne.. Nevim
jsou i rychlejší, ale tohle je zas o emeně
edit: a co třeba tisíc ks s obrobeným čelem na přesnou délku pod úhlem ? já bych to nepodceňoval
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
MN80 je moje srdcová záležitost, seznámil jsem se s ní na učňáku a zamiloval jsem se do ní, ale užil jsem si ji jen málo, jen v rámci výuky. Po vyučení jsem pracoval ve výzkumáku ZPA a v dílně opět MN80 a tady jsem si jí opravdu do sytosti užil jak v rámci práce, tak zejména při fušování, kdy jsem v práci zůstával po pracovní době a vyráběl jsem kvanta věcí.
Ale k té obavě o namáhání: MN80 byla využívaná prakticky trvale, stále u ní někdo byl, dělaly se na tom malé série, tady byly výborné kleštiny a doraz, stáčely se na ní komutátory malých převíjených motorů, ale dělaly se na ní i dosti hrubé práce, například výroba ramen stahováku, kdy se stáčely do čtyřpaknovky upnuté tři ocelové pasoviny tloušťky asi 4 mm. Vše to zvládalo, pokud pamatuji, tak jednou se měnila ložiska vřetene, jinak přesnost přes to vše, co zažila, výborná, dělal jsem s ní i na pět tisícin (to ne při fušování, ale v rámci úkolu).
Takže že by bylo nutno se panicky bát nasadit hlavu a něco většího udělat, to tedy ne...
Ale k té obavě o namáhání: MN80 byla využívaná prakticky trvale, stále u ní někdo byl, dělaly se na tom malé série, tady byly výborné kleštiny a doraz, stáčely se na ní komutátory malých převíjených motorů, ale dělaly se na ní i dosti hrubé práce, například výroba ramen stahováku, kdy se stáčely do čtyřpaknovky upnuté tři ocelové pasoviny tloušťky asi 4 mm. Vše to zvládalo, pokud pamatuji, tak jednou se měnila ložiska vřetene, jinak přesnost přes to vše, co zažila, výborná, dělal jsem s ní i na pět tisícin (to ne při fušování, ale v rámci úkolu).
Takže že by bylo nutno se panicky bát nasadit hlavu a něco většího udělat, to tedy ne...
Ďakujem za odpoveď: Škoda, že nikto ďalší sa nezapojil.zverodoktor píše: ↑10. 1. 2021, 3:13 Ahoj, na mojom štítku tiež nieje rok. Ale v papieroch je, a to 1975 pri v.č. 0438196. Ešte by to chcelo niekoho s podobným rokom výroby, aby sme mali predstavu, zhruba koľko ich fabrika ročne vychrlila.
Nie som si istý, že fabrika ich "chrlila", vraj ich skladali učni, alebo dodnes skladajú.
-
zverodoktor
No podľa toho, koľko ich je stále na bazároch a ešte aj v okolitých krajinách, málo ich nebolo. Ja som mal v robote 4, a to sme vedecký ústav zameraný na biológiu. Našiel som na webe ešte jeden štítok: 0417458, r.v. 1964 a na mojom druhom emenku je 0462367 r.v.1990. Ak je to tak, ako to vyzerá, že prvé dvjčíslie zostáva a ďalej je postupnosť podľa vyrobených kusov, málo to nebude
-
zverodoktor
Keď to tak nahrubo popočítam, vychádza to zhruba 1700 kusov ročne (možno vrátane nepodarkov, ale to je jedno) tak ten tvoj sústruh by mohol byť vyrobený zhruba v rokoch 1970-71.
Tak tak, může mít rok výroby dřívější nebo pozdnější, ale nic to neříká o kvalitě kusu a hlavně opotřebení - starý MN80 může být málo jetý, protože byl někde, kde ho měli ve vybavení, ale prakticky nevyužívali (nějaká laborka), novější mohl být někde v provozu a dostával zabrat, zvláště pokud na něm dělal nějaký raubíř...
Rok výroby by mě vůbec netrápil, stav se pozná na přesnosti...
Mně unikl perfektní MN80 a stále o tom přemýšlím, bývalý soused ho koupil právě z výzkumáku, byl jako nový a plným vybavením, měl ho doma v kuchyni pod igelitem a myslím, že ho skoro nepoužil. Potom zemřel, ale měl dva syny, tak jsem to bral (já blbec), že se nedá na koupi zeptat, no navíc jsme se tak trochu hůře snášeli, protože naše děti dupali a je to dole rušilo. Potom zemřela jeho manželka, potom zemřel jeho jeden syn a druhý syn byt pronajímá a jestli tam MN80 ještě je nebo ji má on nebo ji prodal nevím, možná, že bych se měl zeptat...
Rok výroby by mě vůbec netrápil, stav se pozná na přesnosti...
Mně unikl perfektní MN80 a stále o tom přemýšlím, bývalý soused ho koupil právě z výzkumáku, byl jako nový a plným vybavením, měl ho doma v kuchyni pod igelitem a myslím, že ho skoro nepoužil. Potom zemřel, ale měl dva syny, tak jsem to bral (já blbec), že se nedá na koupi zeptat, no navíc jsme se tak trochu hůře snášeli, protože naše děti dupali a je to dole rušilo. Potom zemřela jeho manželka, potom zemřel jeho jeden syn a druhý syn byt pronajímá a jestli tam MN80 ještě je nebo ji má on nebo ji prodal nevím, možná, že bych se měl zeptat...
-
zverodoktor
No tak čo tu lamentuješ nad tým, ako ho asi už predali, mohol si u suseda zvoniť na zvonček pri dverách
. Už nech si tam 
Pověřil jsem styčného pracovníka, emisara, který syna majitele zná, aby se zeptal, jenže znáš lidi, když na tom nemá osobní zájem, tak... nic, už to asi ani neví, že se má zeptat...
On ten syn původního majitele bydlí kdo ví kde a byt pronajímá nějakým Ukrajincům a tak je to komplikovanější...
On ten syn původního majitele bydlí kdo ví kde a byt pronajímá nějakým Ukrajincům a tak je to komplikovanější...
Ahoj, snad píšu správně. Chci se zeptat, mám možnost koupit relativně zachovalý MN80 s nějakým vybavením, ale za menší peníze mohu pořídit novy Bernardo Profi 400 (nebo podobné)
https://www.boukal.cz/stolni-soustruh-b ... 48/produkt
Dokážete mi poradit, co spíše koupit? Jedná se o domácí občasnou výrobu, stočení šroubu.....
Díky
https://www.boukal.cz/stolni-soustruh-b ... 48/produkt
Dokážete mi poradit, co spíše koupit? Jedná se o domácí občasnou výrobu, stočení šroubu.....
Díky