Fusion 360

seriál článků o fusion 360 a lokalizace
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2021, 3:23

Zkusíme, uvidíme. Díky
Permonik
Příspěvky: 309
Registrován: 19. 2. 2015, 7:34
Bydliště: Mošnov
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2021, 5:45

RaS píše: 20. 3. 2021, 3:21 no problém je ten, že pokud udělám body1 pak z něj udělám body2, kde chci udělat třeba ty frézované drážky tak se mě ta úprava aplikuje i na to body1.. potřeboval bych něco jako to body1 uspat před těmi dalšími operacemi.. jak říkám jde to udělat tak, že to uložím na2x a přejmenuju např operace soustruh+ operace fréza.. ale je to takové hloupé.. pokud v tom upravím tu první skicu tak se ty ostatní odvozené nezmění
Pak ještě zkusit modelovát s historii. Kde co je před combine aplikuje na obě body, za combine už na jednotlive...
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 2:57

Ciao,

...našel by se prosím někdo, kdo by mi zkontroloval frézovací stratégie ve Fusion na tomto obrobku?

Takto vypadá materiál:
S355, 1120x526x306mm
material 1120x524x310mm.jpg
Takto obrobek (bez děr):
obrobek.jpg
Takto mi to vypočetlo dráhy při použití jediné frézy a to D40 (APKT160408):
drahy.jpg
Tady je simulace obrábění:
https://fb.watch/4n5Cd7mMJ1/

Je to první pokus a popravdě nevím jak se do toho pustit. Když vložím materiál ve skutečné velikosti, tak mi 3D adaptive clearing chce ofrézovat celek až na zem, na což nemám frézy, ale asi něco špatně nastavuji.
Nejdříve jsem to zkoušel jako jednotlivé 2D kapsy, jenže to se stále snaží frézovat od Z=0 a to i pře so, že tam není materiá. Do simulace jsme zadal že jako material bude použit model "material" a nechal jsem ho bez bočních přídavků, protože to jinak frézuje až dolů.
Zkoušel jsem i TPC (nemám ale tak dlouhou frézu, max D12 Ap=50mm, jenže něco jsem udělal špatně.

Moje otázka je, zda se dá takové relativně jednoduché práce udělat v automatickém módu a nebo je třeba programovat jedno po druhém, jako jsem to dělal dosud. To na videu je výsledek automatické operace.
Pokud se chce někomu něco napsat, pozradit... nebo nějaké odkazy na edukační videa, budu rád.

Díky
Lukas_2
Příspěvky: 252
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 3:23

Mrosconi píše: 21. 3. 2021, 2:57 Když vložím materiál ve skutečné velikosti, tak mi 3D adaptive clearing chce ofrézovat celek až na zem, na což nemám frézy, ale asi něco špatně nastavuji.

Díky
Můžeš nastavit top height na libovolné místo a od toho to pak začne frézovat. Stejně tak nastavit bottom height, max hloubku..

Můžeš si pohrát s těmi Stock contour a tím hodně optimalizuješ co se má obrábět a co ne.

Nebo v 3D adaptive... Vybírat kontury volbou selection a akorát správně zvolit inside, centre nebo outside...

Akorát si dej pozor na nájezdy do materiálu...
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 3:29

No je to můj první pokus a potřebuji nějaké školení, protože těch nových nízvů je plno a neorientuji se.
S tou výškou... já myslel, že když nastavím polotovar, který má nějaký tvar, tak Fusion ví kde začíná a tím pádem ví, že třeba u té kapsy dole uprostřed má začínat v hloubce 180mm a pod. Asi to nepůjde na jeden setup a budu toho muset mít vícero.

Díky
Lukas_2
Příspěvky: 252
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 3:55

Záleží jak nastavíš setup. základně totiž Fusion počítá s tím že to co programuješ je hotový výrobek, nijak neobrobený. Takže uplně základně si myslí že všechno co není model, a je v té pomyslné kostce, je materiál.
Pokud jsi uplný začátečník tak nemá smysl ti to tu vysvětlovat krok po kroku, je to hrozně komplexní. Koukni se na tohle, CAD studio dělá i online kurzy, školení...
https://www.youtube.com/c/CADstudioCzSk/videos
https://www.cadstudio.cz/

taky tady
https://www.youtube.com/c/AdeonCz/videos

Tady jsem taky hodně načerpal.
https://www.youtube.com/nyccnc/featured

Tohle je asi trošku mimo, ale můžeš se zkusit podívat...
https://academy.titansofcnc.com/
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

21. 3. 2021, 4:05

Grazie mille:)
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2021, 6:43

Chápu to správně? Když dám obrobek třeba 500x500x500mm a určím souřadnice XYZ třeba na horní levě přední hraně a pak chci z důvodu optimalizace změnit výšku, tak ta se váže na danou strategii? Nebo se to změní v celém setupu? Podle simulaci to sice vidím, ale jen částečně, protože mi nesimuluje přejezdy z "první" nuly ze setupu, ale jen začátek kde se začne frézovat. Předpokládám, že když třeba v 3. strategii, kdy potřebuji aby výška byla na úrovni 250mm a ne 500mm jako bylo specifikováno v setupu, tak ta výška bude platit pouze pro tuto strategii a nestane se, že se přepíše v hlavním setupu. Prostě když dojde řada na tuto stretegii, tak stroj místo aby vyjížděl s nástrojem nad 500mm, bude počítat s výškou 250mm. Jakmile dokonči tuto strategii vyjede zpět nad 500mm a pro další strategii to bude jeho "nulova" pozice. Pakli že pro další opět změním výšku třeba na 100mm, tak prostě použije opět tu novou a po zkončení se vrátí na tu ze setupu.

Sorky za tak primitivní otázku, ale jak říkám, nevidím to v té simulaci. Jen předpokládám, že to tak funguje.

Díky
RaS
Příspěvky: 8396
Registrován: 26. 3. 2009, 9:12
Bydliště: Úvaly

22. 3. 2021, 7:19

pokud dáš polotovar třeba kostku vysokou 500 tak to znamená že strojní Z0 (obvykle) bude nahoře na tom polotovaru (ten polotovar může mít třeba přídavek v Z 1mm - tedy nula modelu bude v Z-1mm
od toho se odvíjí veškeré přejezdy které jsou nadefinovány nad polotovarem např v Z5mm, pokud chceš obrábět, tak definuješ vejšku obrábění tzn. např., že chceš od Z0 do Z-50mm a v další operaci můžeš nadefinovat třeba od Z-50 do Z-100, ale bezpečné přejezdy budou pořád nad původním obrobkem v Z5 (pokud to nezměníš - jsi-li si jistý že to můžeš změnit)
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Lukas_2
Příspěvky: 252
Registrován: 6. 11. 2017, 3:58
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2021, 7:36

Aro kažou strategii v tom setupu můžeš výšku nastavit zvlášť. Někde si na to i musís dávat pozor. třeba když máš zahloubení pro hlavu šroubu a jako první vrtáš. Zakladně Fusion začína vrtat na vrchní hraně díry, ale ne na vrchní hraně materiálu, takže by to rychloposuvem najelo třeba do Z-12... Zapni si dole v té liště generování stock visibility jestli nemáš.

Pak se s tím stock materiálem dá vyhrát pomocí těch vícero body jak jsem popisoval výše...

Tady se pro každou operaci nastavují přejezdy. pracuje s těmito 5ti výškami, pro každou operaci sólo... V další operaci bude tohle okno zase defaultně nastavený, takže retract height bude defaultně zase 5mm nad materiálem ze setup.
Výstřižek.PNG
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Uživatelský avatar
Mrosconi
Příspěvky: 1369
Registrován: 22. 2. 2015, 6:30
Bydliště: Netřebská 47, Praha 6 Ruzyně
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2021, 8:16

Pánové díky. Takže je to tak, jak jsem předpokládal. Paráda. Díky 🤩
kiko01
Příspěvky: 916
Registrován: 27. 10. 2008, 9:06
Bydliště: Martin,Slovakia
Kontaktovat uživatele:

22. 3. 2021, 12:18

na trubke je ku vsetkemu hodne toho, staci len studovat
Odpovědět

Zpět na „Učíme se Fusion 360“