Mrosconi No.1

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
zz912

20. 5. 2021, 11:26

Mrosconi píše: 20. 5. 2021, 10:49
zz912 píše: 20. 5. 2021, 10:35 Takovéto zesílení by se Ti tam nevešlo?
zebro.png

2ks žebra na podepření matek
1ks bočnice pro uzavření konce lože.
Kdyby bylo pod úroveň kolejnice nebo kdyby se použilo jiné krytování, taka ano.
Tuto variantu jsem zkoušel a nemá smysl.
Obecně jsem zkoušel spoustu variant a jen na smykadlo padlo kolem 150 analýz, takže všechny varianty prověřeny. Toto je ideální kompromis.
Ale díky za snahu :roll:
Nechci Ti Tvé tvrzení rozporovat, ovšem zaráží mě to. Tipoval bych, že to hodně pomůže, ale MKP v hlavě nemám. Seš ochotný ukázat obrázky z analýz.
LinuxCNC - MESA 7i96
zz912.webnode.cz
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 11:29

Lukas_2 píše: 20. 5. 2021, 11:03 Mě se líbí ta možnost přestavění vřetena. Občas je potřeba něco udělat na nějakém velkém kusu a vertikálně se to nevejde, nevyjde, nejde... A v našem případě nastupuje akučka a dremelka :roll:

Kvůli tomu bych ocenil možnost snadně odstranit část krytování a ATC.

Jak je dimenzovaný ten stůl, kolik uveze, nebo by měl uvézt ?

No a jakožto OPCE přípravu na řídící panel. cycle start, stop, potenciometry, další tlačítka...
Ještě k tomu krytování...
ATC vyska.png
Vše jsem zvedl výš a krytování ATC je po spodní část trnu bez matice (cca 40mm). Na strany moc míst není a abych nemusel hodně ohýbat, tak je to hranaté. Sundání krytu výšku nezvedne. Kdyby bylo ATC prázdné, tak po deštník je od stolu 476mm. Deklarováno s ATC je Z-ko 400mm. Bez ATC pak 500mm.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 11:41

Mrosconi píše: 20. 5. 2021, 11:21 Ciao Luky,

všechny výpočty jsou vztaženy k maximální únosnosti vozíku a tuhost geometrické odchylky k provozování s 1t na stole. To nikdy asi nenastane, ale jistota je jistota. Předpokládám, že nosnost stolu bude 500kg ať to nevypadá směšně vůči dospělým mašinám.

O řízení jsem zatím nepřemýšlel, ale vše záleží na kvalitě LCD. Pokud by se použil dobrý, který nemá problém s mastnými palci, tak se dá udělat jednoduchá obrazovka s velkými tlačítky a nebylo by nutné vyvádět nic na panel. Nebo udělat panel a doplnit o potenciometry pro Feed, Speed a Rapid, uvolnění ATC, Start, Stop... prostě ty nejčastější tlačítka.
To je až další fáze. To není to, co bych chtěl dělat, ale je fakt, že se to může navrhnout.
Tak mně napadá, že by jsme mohli spolu vymyslet nějaká super desktop pro Macha4. Moje žena je UX designer, tak by to mohla "odborně" udělat a zase by to mohlo být trochu příjemnější.
Osobně se přikláním k dotykáči a dobrému ručnímu kolečku. To používám nejčastěji.

Díky
Ruční kolečko je určitě super, to jo. Ale jde mi hlavně o ty potenciometry. Když ten stroj lítá 10 000 + tak při overridech na obrazovce prostě nad tím strojem nemáš kontrolu...

Taky, Mach4 není zatím tak dobře optimalizovaný pro ovládání přes dotyk. Je to dělané na myš a klávesnici. Třeba když klikneš na DRO tak to nevyvolá virtuální klávesnici... Nejspíš to v dalších verzích optimalizují, ale zatím jen přes dotyk to ovládat pohodlně nejde, tak jak je ten screen postavenej.
Já na routeru mám jen obrazovku, udělal jsem si pár vlastních tlačítek, které zapisují do DRO, a funguje to. K tomu potenciometry, jog, a Estop. To považuju za základ který už bych chtěl všude.

Myslel jsem to tak že pod ten monitor bys udělal nějaký panel s připravenými dírami na tlačítka, tunel do rozvaděče na kabely a tak. Kdo by to chtěl aby to bylo připravené.
Naposledy upravil(a) Lukas_2 dne 20. 5. 2021, 11:46, celkem upraveno 1 x.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 11:44

ZZ, pomoct by to pomohlo. To není o tom, že bys neměl pravdu. Jen to nemá smysl. Smykadlo je dostatečně tuhé i tak. Já jsem to dělal od základu tedy bez příček a pak jsem přidával a přidával... Prostě bylo toho spoustu.

Až bude vše hotové, udělám porovnání a poskytnu všechny analýzy. Mám v tom teď binec:)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 11:47

Lukas_2 píše: 20. 5. 2021, 11:41
Mrosconi píše: 20. 5. 2021, 11:21 Ciao Luky,

všechny výpočty jsou vztaženy k maximální únosnosti vozíku a tuhost geometrické odchylky k provozování s 1t na stole. To nikdy asi nenastane, ale jistota je jistota. Předpokládám, že nosnost stolu bude 500kg ať to nevypadá směšně vůči dospělým mašinám.

O řízení jsem zatím nepřemýšlel, ale vše záleží na kvalitě LCD. Pokud by se použil dobrý, který nemá problém s mastnými palci, tak se dá udělat jednoduchá obrazovka s velkými tlačítky a nebylo by nutné vyvádět nic na panel. Nebo udělat panel a doplnit o potenciometry pro Feed, Speed a Rapid, uvolnění ATC, Start, Stop... prostě ty nejčastější tlačítka.
To je až další fáze. To není to, co bych chtěl dělat, ale je fakt, že se to může navrhnout.
Tak mně napadá, že by jsme mohli spolu vymyslet nějaká super desktop pro Macha4. Moje žena je UX designer, tak by to mohla "odborně" udělat a zase by to mohlo být trochu příjemnější.
Osobně se přikláním k dotykáči a dobrému ručnímu kolečku. To používám nejčastěji.

Díky
Ruční kolečko je určitě super, to jo. Ale jde mi hlavně o ty potenciometry. Když ten stroj lítá 10 000 + tak při overridech na obrazovce prostě nad tím strojem nemáš kontrolu...

Taky, Mach4 není zatím tak dobře optimalizovaný pro ovládání přes dotyk. Je to dělané na myš a klávesnici. Třeba když klikneš na DRO tak to nevyvolá virtuální klávesnici... Nejspíš to v dalších verzích optimalizují, ale zatím jen přes dotyk to ovládat pohodlně nejde, tak jak je ten screen postavenej.
Já na routeru mám jen obrazovku, udělal jsem si pár vlastních tlačítek, které zapisují do DRO, a funguje to. K tomu potenciometry, jog, a Estop. To považuju za základ který už bych chtěl všude.

Myslel jsem to tak že pod ten monitor bys udělal nějakou skříňku s připravenými dírami na tlačítka, tunel do rozvaděče na kabely a tak. Kdo by to chtěl aby to bylo připravené.
Já tedy nevím, ale mně ve všech DRO kde chi mít možnost vstupovat, tak se mi vyvolává numerická klávesnice Machu. Tu si mohu zvětšit libovolně. To akorát funguje dobře. Tedy na mých Mach4 to funguje:)
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 11:55

Je teda fakt že já mám na všech strojích verzi myslím 4206... Teď je nejnovější 4612. Těch patchů je mezitím dost. Asi nemám nejaktuálnější informace v tomhle.
Kamodel.cz
Mach4
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 12:03

ten touch musis mit stary rezistivni a ne kapacitni
ten olej ti kapacita pozna a rezistivni je vylozene o tlaku ten se nenecha oblbnout olejem
F a S override a start stop je takove minimum ktere to chce vzdy vyvest
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 12:41

Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 12:48

Já mám ten rezistivní a funguje dobře, i s mokrýma rukama. Jediné co, tak neumožňuje multi dotyk. Což mi u CNC nevadí.

Heidenhain 640 je plně dotykový a kapacitní, voda mu nevadí, stejně jako mobilu. Na mobilu to prý řeší SW, ale to jsem jen slyšel. Možná ty kapacitní displaye, na tyto účely, jsou ještě nějak upravené.
Kamodel.cz
Mach4
Modros

20. 5. 2021, 2:21

já mám 4drát rezistivní...ovládám ho umělohmotnou tuzkou, je to přesnější, Masso stejně jinej nepodporuje

U Masso kontroleru si pouze přepnu F11 nebo F12 zda chci rychlost vřetene nebo rychlost posuvu a ten steluju kolečkem na panelu nebo kolečkem na ručním ovladači takže potenciometry nepotřebuju
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
TomášH

20. 5. 2021, 3:03

Já si myslím že by si měl zauvažovat o použití SIEMENS SINUMERIK 808D na to co plánuješ tak už by se to i vyplatilo :wink:
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 3:09

Ciao Tome,

https://www.machinetoolproducts.com/3-a ... ors-drives

Základní cena je 3x vyšší než bych si představoval. Ale kdyby někdo chtěl... proč ne.
Dawe

20. 5. 2021, 3:31

Mrosconi> a co ADTECH?
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 3:47

Klidně, proč ne, já se ničemu nebráním. Jak říkám, chci dělat mechaniku a kdo si tam co dá, to bude mít. V této konkrétní budou serva Leadshine ELM1000FM80H-SS a řízení od polského CSMio labu nebo maďarského CNCdrive.
Na prototypu mám EasyServo 12Nm a Mach4.
Mrosconi
Kontaktovat uživatele:

20. 5. 2021, 5:01

zz912 píše: 20. 5. 2021, 11:26
Mrosconi píše: 20. 5. 2021, 10:49
zz912 píše: 20. 5. 2021, 10:35 Takovéto zesílení by se Ti tam nevešlo?
zebro.png

2ks žebra na podepření matek
1ks bočnice pro uzavření konce lože.
Kdyby bylo pod úroveň kolejnice nebo kdyby se použilo jiné krytování, taka ano.
Tuto variantu jsem zkoušel a nemá smysl.
Obecně jsem zkoušel spoustu variant a jen na smykadlo padlo kolem 150 analýz, takže všechny varianty prověřeny. Toto je ideální kompromis.
Ale díky za snahu :roll:
Nechci Ti Tvé tvrzení rozporovat, ovšem zaráží mě to. Tipoval bych, že to hodně pomůže, ale MKP v hlavě nemám. Seš ochotný ukázat obrázky z analýz.
Toto je z finální verze. V prvním případě jsem o statickou zátěž 10kN na celou délku kolejnice. Zkoušel jsem to i přes vozíky, takže metod bylo plno, ale nemělo to velký vliv. Spoje příček jsou udělány tak, že za styk je považován pouze samotný šroub. Na videu to nejde vidět, ale je to tak. Každá příčka má 6 šroubů M16. Ve skutečnosti by to mělo být lepší, protože styk je větší. Na druhém videu je simulace obrábění se stejnou sílou. Toto nastat nemůže ale něco pro srovnání jsem potřeboval.
01 1t na obe kolejnice 75st.avi
(2.03 MiB) Staženo 158 x
01 1t na obe kolejnice svisle.avi
(1.46 MiB) Staženo 138 x

Tady pro srovnání je smykadlo od profi mašiny Haas DM/TM:
smykadlo 1t 75st v ose Y.avi
(10.64 MiB) Staženo 154 x
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“