Moje frézka na balsu ... TRON
Tak, tak, dobrá četba, je základ všeho
Rosta.

Víš já bych ten kužel, zas tak úplně nezatracoval, ale řešil bych to rozříznutou kuželovou vložkou, čili kužel by byl pouze na vložce a v řemenici, stejně jak se na modelářských motorech řeší přenos síly na unašeč vrtule, stahováček dneska koupiš v akci za cca 100Kč, ale musíš umět soustružit, nebo mít někoho kdo to zvládne, tam je ten problém, aby to celé chodilo bez házivosti nebo tak do 0,02mm
Rosta.

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jooo podobnej princip se používal na kolečkách poťákůBob píše:Víš já bych ten kužel, zas tak úplně nezatracoval, ale řešil bych to rozříznutou kuželovou vložkou, čili kužel by byl pouze na vložce a v řemenici, stejně jak se na modelářských motorech řeší přenos síly na unašeč vrtule, stahováček dneska koupiš v akci za cca 100Kč, ale musíš umět soustružit, nebo mít někoho kdo to zvládne, tam je ten problém, aby to celé chodilo bez házivosti nebo tak do 0,02mmRosta.

opravuji se : blbost, na řemenici musí být kužel taky

Naposledy upravil(a) tumlik dne 22. 12. 2009, 11:55, celkem upraveno 1 x.
jako kužel je dobrý neříkám že ne, ale podle mě je v amaterských podmínkách jednodušší udělat drážku na pero a nebo dokonce kolík nebo šroubovací čep než kužel takovej aby byl schopen přenést kroutící moment bez potřeby mít tam taky drážku.. běžně se i kuželové spoje jistí perem..pokud to má fungovat samosvorně musí obě plochy mít dokonalý povrch a celé to prostě být uděláno na trošku vyšší strojařské úrovni.. tím nechci říct že je to problém udělat, pro skutečného soustružníka žádný problémBob píše:Víš já bych ten kužel, zas tak úplně nezatracoval, ale řešil bych to rozříznutou kuželovou vložkou, čili kužel by byl pouze na vložce a v řemenici, stejně jak se na modelářských motorech řeší přenos síly na unašeč vrtule, stahováček dneska koupiš v akci za cca 100Kč, ale musíš umět soustružit, nebo mít někoho kdo to zvládne, tam je ten problém, aby to celé chodilo bez házivosti nebo tak do 0,02mmRosta.
Zalezi jak casto to potrebujes rozebirat. Dalsi moznost je pouzit Loctite 638 - 10 ml Upevňovač spojů a kdyz to potrebujes rozebrat tak nahrat pistoli a jde to dolu. Kdyz jsem remenice nalepil (osa Z) uz je neni treba sundavat - alespon v mem pripade.brum píše:Zkušení troňáci poradťe, prosím, jak fixovat řemenice na hřídeli? Nabízí se pero/drážka, je ale nějaká snazší rozebiratelná varianta? Díky.
Karel Slivka
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
Přístroj, který je pod proudem, vypadá stejně jako ten, který není, jen je jiný na dotek.
mé druhé CNC http://www.digisonic.cz/IMG_4925.jpg
Ještě k tomu kuželu, mám model letadle a v něm je zabudovaná MVVS 25 ( obsah motoru je 25ccm ) výkon z hlavy ted' nevím asi 3HP , a tento výkon přenáší kužílek( na unašeč vrtule) který je dlouhý cca 18mm a kliková hřídel motoru má v tom místě průměr 10mm, ale u TRONA se žádný takový výkon nepřenáší, řemen mezi motory je jenom taková pojistka co kdyby jeden ztratil krok, on vlastně nepřenáší vůbec žádný výkon, pokud nenastane nějaký problém tj, třeba výpadek jednoho motoru, takže zakolíkovat pružným kolíkem a je po starostech
Rosta

-
- Kontaktovat uživatele:
Dobry den,
vybral jsem pro svého TRONA 4 x KM 57HS22 z cncshopu s drivery M752 nebo M542. Nevím jestli to není zbytečně předimenzované a drahé řešení. Dalším problémem je dimenzování zdroje. U motorů je je napsán odběr 4A RMS při 68V tzn. výkon 4x4x68=1088W pro všechny 4 motory. Dimenzování sekundáru trafa pak vychází 68/1.4=cca 48V a 1088/48=cca 23A!!!
Možná, že je to zbytečná honba za výkonem resp. rychlostí, kterou tron stejně díky málo tuhé konstrukci nezvládne.
Zkušenější stavitele TRONa prosím u radu a názory. Případně o osvědčená řešení.
vybral jsem pro svého TRONA 4 x KM 57HS22 z cncshopu s drivery M752 nebo M542. Nevím jestli to není zbytečně předimenzované a drahé řešení. Dalším problémem je dimenzování zdroje. U motorů je je napsán odběr 4A RMS při 68V tzn. výkon 4x4x68=1088W pro všechny 4 motory. Dimenzování sekundáru trafa pak vychází 68/1.4=cca 48V a 1088/48=cca 23A!!!
Možná, že je to zbytečná honba za výkonem resp. rychlostí, kterou tron stejně díky málo tuhé konstrukci nezvládne.
Zkušenější stavitele TRONa prosím u radu a názory. Případně o osvědčená řešení.
Co takhle použít pro každý driver zdroj z toho cncshopu? Jinak myslím, že na trona by ti stačily ty motory tři. Motor osy X doprostřed pořádně upevněnýho řemenu mezi dvěma šrouby a mohl bys ušetřit za spojku mezi motorem a šrouby. Něco podobnýho plánuju pro svoji mašinku, ale snažím se mít rotační matice a ne točit šrouby.
-
- Kontaktovat uživatele:
zdroj postavim jen o par stovek drazsi nez je na cncshop, ale s tema parametrama co jsem psal. Mozna bude brutalni rezerva, ale je to s jistotou...sidonie píše:Co takhle použít pro každý driver zdroj z toho cncshopu? Jinak myslím, že na trona by ti stačily ty motory tři. Motor osy X doprostřed pořádně upevněnýho řemenu mezi dvěma šrouby a mohl bys ušetřit za spojku mezi motorem a šrouby. Něco podobnýho plánuju pro svoji mašinku, ale snažím se mít rotační matice a ne točit šrouby.
Mám TRONA, u kterého jsem trochu rozšířil osu Y asi o 8 cm. K pohonu používám KM 57STH76, drivery M542 a zdroj PS 220/45. Mám sice nainstalované na ose X 2 motory ale používám jenom jeden. Frézovací rychlost je 800 mm/min na přejezdy mám nastaveno 2000 mm/min. Zatím jsem nepozoroval nějaké chvění nebo drnčení. Funguje to zatím na to potřebuji spolehlivě (překližka, balza)
Zdravím
Uher
Zdravím
Uher
RC modely letadel
TRON už jezdí
TRON už jezdí
-
zacal som skladat tron plus, davam zatial dohromady z-ovu a y-ovu os. ked utiahnem vsetky 4 voziky ypsilonovej osi, tak sa tym neda ani hnut
otazka znie, ako ste zabezpecovali osovu sumernost vsetkych 4 vozikov, pripadne je to treba niecim namazat? dik

Napíšu ti to úplně na rovinu - gumovou palicí. Mě zlobilo Zko, X a Y byly bez problémů.tombo99999 píše:zacal som skladat tron plus, davam zatial dohromady z-ovu a y-ovu os. ked utiahnem vsetky 4 voziky ypsilonovej osi, tak sa tym neda ani hnutotazka znie, ako ste zabezpecovali osovu sumernost vsetkych 4 vozikov, pripadne je to treba niecim namazat? dik
Samozřejmě do toho nesmíš mlátit jako blázen. Utáhnout dva vozíky na kolejnici za sebou a zkusit. Pokud nejezdí, tak jsou křivo dírky, což je ale u laseru nepravděpodobné, anebo prohnutý plech. Potom to samé s druhou kolejnicí. Na Y je dvojitá, což zaručuje rovnoběžnost, takže další krok jsou tři vozíky a při dotahování se musíš koukat, zda dosedají na plech stejnoměrně, nebo je někde díra. Díra pod vozíkem = prohnutý plech - potřeba použít palici.
Snad jsem to popsal srozumitelně.

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)