tobě nemá cenu oponovat, ty máš pravdu a já klid.
Zdražování elektřiny
Moderátor: sysel
bobik píše: ↑29. 10. 2021, 3:17Ten pan Vávra tam ze začátku plácá pěkný hovadiny o ceně energie z uhelných elektráren. Že cena energie, kterou elektrárna prodává se rovná ceně uhlí, kterou nakupuje. Že taková elektrárna nemá žádný zisk a ještě ztrátu. A na otázku, jak je to možný blekotá něco o jaderkách.
tím myslíš tato jeho slova ? třeba to jen blbě chápeš

"...asi rok před covidem byla cena silové elektřiny (na trhu) někde na úrovni 29€ a to byla shodou okolností cena uhlí které jsi musel spálit abys tu elektřinu vyrobil ... "
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Nevim zfa to tu nebylo ale dost me zarazila informace ze nekdo kdo mel dosud plyn se zalohami 4000 ma nove platit zalohy 22 000
To se vzalo kde? Ano zdrazoval se plyn ale ne na vic jak petinasobek. To mel tolik podstrelene zalohy. Nebo mu napocitali nove zalohy uplne nesmyslne, mimo realitu? Kde se vzala ta castka?
To se vzalo kde? Ano zdrazoval se plyn ale ne na vic jak petinasobek. To mel tolik podstrelene zalohy. Nebo mu napocitali nove zalohy uplne nesmyslne, mimo realitu? Kde se vzala ta castka?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
No jo, ale cena silové elekřiny se neodvíjí jen z ceny uhlí. Nejspíše vycházel z cen z minulého roku, kdy to krátkodobě spadlo pod 40Euro/MWh. Nějak si to přepočetl na cenu uhlí a odvíjí z toho svoje další úvahy. Ale samotná cena energie z elektráren je různá dle jejich použití v celém energetickém systému a celkovému rozložení ceny energie dle odběru během dne. Jaderky dají 1kWh za 0,3Kč a přečerpávačka za několik možná i desítek korun, protože se jedná o doplňkový zdroj vykrývající odběrové špičky. Ta uhelka nevyrábí většinou jen elektrickou energii, ale i tepelnou. Přes zimu vydělává více, než přes léto. Její zisky se nebudou určitě odvíjet jenom od ceny uhlí, ale také od toho, jak důležité místo v tom energetickém systému má. Ale určitě ztrátovou elektrárnu by nikdo soudnej neprovozoval.
Nevim jestli je to pravda, ja si to vysvetluju tak, že dpi pocita s tim, ze hned odejdes k nekomu, kdo ti da normalni smlouvu, je zima a cena sla hore, tak se chrani, aby neprodelali. Normalni smlouvou si vlastne v lete delas rezervu na zimu. Ale to je muj nazor, nemusí to byt pravda.robokop píše: ↑29. 10. 2021, 4:33 Nevim zfa to tu nebylo ale dost me zarazila informace ze nekdo kdo mel dosud plyn se zalohami 4000 ma nove platit zalohy 22 000
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
ano, jedna z věcí na které to skočí je přepočet záloh za zimní zimní období. Já platím u EON 1 500/ měs x12 , ale od října do dubna jsem protopil na plynu 13 tis. Loni jsem zbrkle zrušil el. ohřev vody za sníženou el. sazbu, nyní ohřívá vodu plyn kotel.. Plyn mi skáče na dvojnásob, ale šetřím na té elektrice zhruba stejnou částku...boužel to je už asi minulost. Nicméně jak jsem zmiňoval tak např. el. Počerady vyrábí elektřinu z plynu a uhlí je v útlumu, předpokládám tedy že tu elektžinu z plynu nebudou prodávat levněji než je cena plynu..to už by byla Potěmkinova vesnice.robokop píše: ↑29. 10. 2021, 4:33 Nevim zfa to tu nebylo ale dost me zarazila informace ze nekdo kdo mel dosud plyn se zalohami 4000 ma nove platit zalohy 22 000
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
v tom pripade je to medialni masaz protoze srovnavaji nesrovnatelne.
Predchozi prumerne zalohy vcetne zapocteneho letniho obdobi bez spotreby a za stare ceny. A aktualni mesicni spotrebu za aktualni cenu. Pritom predtim to bylo se smlouvou na nekolik let a ted je to mesicni spotreba za aktualni cenu bez rozpusteni do smlouvy a do zaloh po cely rok i kdyz se netopi.
Predchozi prumerne zalohy vcetne zapocteneho letniho obdobi bez spotreby a za stare ceny. A aktualni mesicni spotrebu za aktualni cenu. Pritom predtim to bylo se smlouvou na nekolik let a ted je to mesicni spotreba za aktualni cenu bez rozpusteni do smlouvy a do zaloh po cely rok i kdyz se netopi.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
žádný stres.. kus louky u potoka, litinová kamna na dřevo, suchý záchod, petrolejky na svícení
https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-bydl ... d=14059486
https://radiozurnal.rozhlas.cz/jak-bydl ... d=14059486
na jednu batériu môžeš mať pripojených viac nabíjačiek. dokonca by mohli aj ísť naraz. ale ja to neodporúčam. chceš maximálne využiť energiu zo slnka. tak primárna nabíjačka by bola zo soláru. ako záloha (v prípade poruchy, alebo dlhšieho obdobia bez slnka) by som dal tú z DS.bobik píše: ↑29. 10. 2021, 1:03 Můžu mít na jednu baterku připojené dvě nabíječky a měnič DC/AC240V? Jedna nabíječka z fotovoltaických panelů, duhá z DS. Dle některých na mypower foru je to jisté řešení bez přetoků do DS. To tam musí být nějaký přednostní přepínač, mezi těmi nabíječkami? Když dávají dostatečný výkon panely, tak aby z DS nabíječky nešlo nic. Nebo jak je to?
Hledám nějaký levný řešení bez přetoků do DS. Nejlépe na baterie pylontech, protože tam mi vychází nejnižší cena za 1kWh za celou životnost baterie. Ta dělá 2Kč za kWh. Jeden expert před nedávnem prohlašoval, že cena za baterie by neměla přesáhnout 1,6Kč/kWh. A měl zrovna baterie pylontech. Jenomže za poslední rok se cena baterek zvýšila o čtvrtinu. Už jenom z ceny energie z baterek je vidět, jaký je to ekonomický nesmysl, dělat malé FVE. Bohužel v dnešní zelenonáboženské době to smysl má. Když nám ti idioti schválně energii prodražujou a ještě jsou schopni zkurvit celou DS.
zapínanie nabíjačky z DS by mal riadiť nejaký merací systém. ja mám na batérii merač nabitia (batery procesor) a ten v prípade poklesu SOC (state of charge) prepne na zálohu. mám to ale spravené tak, že prestanem vybíjať baterku a čakám na slnko. nabíjanie z DS spúšťam manuálne, naposledy keĎ pri búrke odišiel solárny regulátor. (nabiť a nechať spať, kým príde regulátor z opravy)
ako zdroj 230VAC treba zvoliť menič, ktorý vie bežať autonómne, tj bez pripojenia na vonkajšiu sieť, inak pri poruche na DS nebudeš mať ani elektrinu zo soláru.
a napokon, aby sa to nepobilo (a nehrozili pretoky do siete = pokuta), tak v rozvádzači mám prepínač 1-0-2 pred každým ističom.
viem si zvoliť, ktorý okruh pobeží na DS a ktorý na solár. napr. cez leto ide všetko na solár. na jeseň postupne prepínam okruhy na DS. a cez zamračenú zimu nechám batérie udržovať na 100% solárom a menič vypínam. v prípade potreby som schopný to naštartovať v priebehu pár minút aj napriek nedostatku slnka
Promiň ale chci videt fotku tveho rozvaděče. Nejak si nedovedu predstavit, ze tohle provedu klientovi s cca 50 jističi v rozvadecir4cv píše: ↑29. 10. 2021, 8:03na jednu batériu môžeš mať pripojených viac nabíjačiek. dokonca by mohli aj ísť naraz. ale ja to neodporúčam. chceš maximálne využiť energiu zo slnka. tak primárna nabíjačka by bola zo soláru. ako záloha (v prípade poruchy, alebo dlhšieho obdobia bez slnka) by som dal tú z DS.bobik píše: ↑29. 10. 2021, 1:03 Můžu mít na jednu baterku připojené dvě nabíječky a měnič DC/AC240V? Jedna nabíječka z fotovoltaických panelů, duhá z DS. Dle některých na mypower foru je to jisté řešení bez přetoků do DS. To tam musí být nějaký přednostní přepínač, mezi těmi nabíječkami? Když dávají dostatečný výkon panely, tak aby z DS nabíječky nešlo nic. Nebo jak je to?
Hledám nějaký levný řešení bez přetoků do DS. Nejlépe na baterie pylontech, protože tam mi vychází nejnižší cena za 1kWh za celou životnost baterie. Ta dělá 2Kč za kWh. Jeden expert před nedávnem prohlašoval, že cena za baterie by neměla přesáhnout 1,6Kč/kWh. A měl zrovna baterie pylontech. Jenomže za poslední rok se cena baterek zvýšila o čtvrtinu. Už jenom z ceny energie z baterek je vidět, jaký je to ekonomický nesmysl, dělat malé FVE. Bohužel v dnešní zelenonáboženské době to smysl má. Když nám ti idioti schválně energii prodražujou a ještě jsou schopni zkurvit celou DS.
zapínanie nabíjačky z DS by mal riadiť nejaký merací systém. ja mám na batérii merač nabitia (batery procesor) a ten v prípade poklesu SOC (state of charge) prepne na zálohu. mám to ale spravené tak, že prestanem vybíjať baterku a čakám na slnko. nabíjanie z DS spúšťam manuálne, naposledy keĎ pri búrke odišiel solárny regulátor. (nabiť a nechať spať, kým príde regulátor z opravy)
ako zdroj 230VAC treba zvoliť menič, ktorý vie bežať autonómne, tj bez pripojenia na vonkajšiu sieť, inak pri poruche na DS nebudeš mať ani elektrinu zo soláru.
a napokon, aby sa to nepobilo (a nehrozili pretoky do siete = pokuta), tak v rozvádzači mám prepínač 1-0-2 pred každým ističom.
viem si zvoliť, ktorý okruh pobeží na DS a ktorý na solár. napr. cez leto ide všetko na solár. na jeseň postupne prepínam okruhy na DS. a cez zamračenú zimu nechám batérie udržovať na 100% solárom a menič vypínam. v prípade potreby som schopný to naštartovať v priebehu pár minút aj napriek nedostatku slnka

A doma že by to někdy musela obsluhovat ženská

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Dělit lidi na chytrý a blbý z hlediska chránění, to je dost rozporuplný. Proč zrovna tuhle skupinu? Proč ne ty bezpohlavní? Nebo ty, co maj jen jedno oko? A kdo určí, kdo je ducha mdlého a kdo ne? Jak vysoko bude nasazená laťka na určení blbosti konkrétního jednotlivce? IQ 60? 80?
Stát by měl chránit všechny vydáváním smysluplných zákonů.
Když už se tu probírá plyn.
Řešil jste někdo samo domo montáž a nastavení ekvitermni regulace?
Přes měsíc sháním firmu, která mi nacení práci a sdělí termín montáže. Je to neskutečný problém, po asi 50 telefonátech mám jen jednu nabídku, a navíc bez termínu dodání. A to se jedná o Vaillant, řekl bych nejběžnější kotle.
Proto si pohrávám s myšlenkou to udělat svépomocí. Ale mám blok, protože se jedná o plynové zařízení. Mám očekávat nějakou past, nebo je to práce pro děti s dubovou hlavou?.)
Řešil jste někdo samo domo montáž a nastavení ekvitermni regulace?
Přes měsíc sháním firmu, která mi nacení práci a sdělí termín montáže. Je to neskutečný problém, po asi 50 telefonátech mám jen jednu nabídku, a navíc bez termínu dodání. A to se jedná o Vaillant, řekl bych nejběžnější kotle.
Proto si pohrávám s myšlenkou to udělat svépomocí. Ale mám blok, protože se jedná o plynové zařízení. Mám očekávat nějakou past, nebo je to práce pro děti s dubovou hlavou?.)
to máš sice recht,ale zákony by měli reflektovat na to, že 50% občanů má problém s rozpoznáním rizik (volí buď přehnaně výhodnou nabídku nebo menší zlo). Člověk s jedním okem může být nadprůměrně finančně gramotný. Pisařík si sice koupí Lotus, Křetínský West Ham..ale co já? Mě pak vyměří Staňura vyšší silniční daň.pafik píše: ↑30. 10. 2021, 11:23Dělit lidi na chytrý a blbý z hlediska chránění, to je dost rozporuplný. Proč zrovna tuhle skupinu? Proč ne ty bezpohlavní? Nebo ty, co maj jen jedno oko? A kdo určí, kdo je ducha mdlého a kdo ne? Jak vysoko bude nasazená laťka na určení blbosti konkrétního jednotlivce? IQ 60? 80?
Stát by měl chránit všechny vydáváním smysluplných zákonů.