Zdražování elektřiny

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
pafik

30. 10. 2021, 2:44

Aris píše: 30. 10. 2021, 1:46 Když už se tu probírá plyn.
Řešil jste někdo samo domo montáž a nastavení ekvitermni regulace?
Přes měsíc sháním firmu, která mi nacení práci a sdělí termín montáže. Je to neskutečný problém, po asi 50 telefonátech mám jen jednu nabídku, a navíc bez termínu dodání. A to se jedná o Vaillant, řekl bych nejběžnější kotle.
Proto si pohrávám s myšlenkou to udělat svépomocí. Ale mám blok, protože se jedná o plynové zařízení. Mám očekávat nějakou past, nebo je to práce pro děti s dubovou hlavou?.)
Plynové vyhrazené zařízení je asi jen ta plynová cesta, ne? Když do ní nesáhneš, tak bych si typnul, že to můžeš udělat sám, protože je to o elektronice, ne o plynu.
Já mám ekvitermní regulaci na elektrickým kotli, ale přiznám se, že jsem nějak nepoznal rozdíl. Asi proto, že jsem s tím hejbal vždycky akorát na začátku sezóny a to se pak rozdíly špatně vyhodnocujou :) .
pafik

30. 10. 2021, 2:54

Mart_68 píše: 30. 10. 2021, 1:48
pafik píše: 30. 10. 2021, 11:23 ...
Dělit lidi na chytrý a blbý z hlediska chránění, to je dost rozporuplný. Proč zrovna tuhle skupinu? Proč ne ty bezpohlavní? Nebo ty, co maj jen jedno oko? A kdo určí, kdo je ducha mdlého a kdo ne? Jak vysoko bude nasazená laťka na určení blbosti konkrétního jednotlivce? IQ 60? 80?
Stát by měl chránit všechny vydáváním smysluplných zákonů.
to máš sice recht,ale zákony by měli reflektovat na to, že 50% občanů má problém s rozpoznáním rizik (volí buď přehnaně výhodnou nabídku nebo menší zlo). Člověk s jedním okem může být nadprůměrně finančně gramotný. Pisařík si sice koupí Lotus, Křetínský West Ham..ale co já? Mě pak vyměří Staňura vyšší silniční daň. :lol:
A to je spravedlivý, všichni se na tom zúčastní, i ty :lol:
Pořád jsi mimo. Mají možnost svobodné volby. A že takovejch je. Volí špatně, ale svobodně. Svobodně se nenechali naočkovat, svobodně zhebnou :) .
Jinak co se týká BE, proč by měl stát někoho před nima chránit? Vždyť oni neudělali nic trestného. To, že ze dne na den zrušili smlouvy, a eletřinu, kterou měli "nakoupenou", prodali na burze za drahý peníze, to není trestný čin, to je sviňárna. Pokud na konci vyúčtujou zálohy a vrátěj, co jim nepatří, tak se lidi můžou tak akorát rozčilovat, že nedodrželi smlouvu a soudit se s nima o nějakou náhradu škody. Když si vezmou dobrýho právníka, možná i vyhrajou. Ale zatím BE nic trestnýho neudělala, tak jakápak ochrana? To bys za chvíli mohl chtít ochranu proto, žes přišel do krámu za pět minut šest a oni už měli zavřeno, ačkoliv měli mít do šesti.
Charon
Sponzor fora

30. 10. 2021, 3:40

r4cv píše: 30. 10. 2021, 10:24 nech sa páči. mám to v 2 radoch, ten druhý je jednoduchší.

je pravda, že by som to nerobil s 50 ističmi. je pravda, že baba s tým má problém. ale ovládam to ja, pár krát do roka.
No jo, z mého pohledu je tohle PLka asi tak do garsonky :lol: ne do baráku. No dvouřadá 24 modul, tak do max 2 + 1 . Představil jsem si pár 3fázových přepínačů 1-0-2 a každý veme 4 až 6 modulů v rozvaděči, podle výrobce a jeho cenu cca 2 tácy. Proto mi to neštymovalo :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Reinkarnace

30. 10. 2021, 4:20

robokop píše: 29. 10. 2021, 5:51 v tom pripade je to medialni masaz protoze srovnavaji nesrovnatelne.
Predchozi prumerne zalohy vcetne zapocteneho letniho obdobi bez spotreby a za stare ceny. A aktualni mesicni spotrebu za aktualni cenu. Pritom predtim to bylo se smlouvou na nekolik let a ted je to mesicni spotreba za aktualni cenu bez rozpusteni do smlouvy a do zaloh po cely rok i kdyz se netopi.
Četl jsem, že se ti, kdo si nesjednali novou smlouvu s novým dodavatelem energií, dostanou asi nějak automaticky k "dodavateli poslední instance". Moje domněnka: Ten jim dodá energie aby nezmrzli, ale za současné tržní ceny a zřejmě aby měl jistotu zaplacené energie, jsou nasazené zálohy enormně vysoké proti běžným celoročním zálohám z důvodu třeba vysoké spotřeby plynu v zimě a předpokládané změně dodavatele u takového zákazníka. Když takový odběratel udělá průzkum trhu a příští měsíc odejde k někomu jinému, záloha musí pokrýt náklady+ zisk. A protože tento nový dodavatel nemá historii spotřeby klienta a je mu to fuk, nasadí takto vysoké "předplatné".
atlan

30. 10. 2021, 4:47

Co je to vailant? Plynovy kotol ma jedno cidlo co ide vonku na severnu stenu kde nesvieti slnko, dolezite je pouzit hruby vodic vid navod.
Krivka sa nastavuje v servisnom menu termostatu, res aj to ci ma kotol vyuzivat cidlo atd.
bobik

30. 10. 2021, 5:11

Čekal jsem, že bude větší boom stavitelů solárních elektráren. Zatím to nepostoupilo do fáze, že by všechny komponenty byli vyprodané. Nejspíš je prosté vysvětlení, většina lidí na nějaké slušnější řešení nemá peníze a jsou neschopni si to spíchnout sami. Já dal za panely 30 000Kč, za 5kW měnič 25 000Kč a ještě nakoupím 3,6kWh baterii za 37 000Kč. Plus možná ještě 15 000Kč za další komponenty. Takže budu na částce 107 000Kč. A je to minielektrárna pro pár spotřebičů. Kdopak na tohle má? No tady na foru nejspíš všichni, ale my tu nejsme reprezentativní vzorek populace. A stěží mi to pokreje jen to zdražování elektriky. Budu muset ještě zdvojnásobit pole panelů a zakoupit další baterii. Takže v dalším roce cena elektrárny vroste na 180 000Kč. A to jsem do toho chtěl dát jen 50sátku. :D No hlavně abych vůbec nějaký kšefty příští rok sehnal a nemusel podnikání pozastavit.
pafik

30. 10. 2021, 5:44

Když tam je základní problém, že musí svítit sluníčko, a nejlíp kolmo na panely. Pak to má výkon. Jak je pod mrakem, je zle. Dělal jsem světýlka na sluníčko do zahrady, nakonec jsem si elektroniku musel udělat sám protože nic rozumnýho se nedalo koupit, a jak nesvítí sluníčko, tak to nedobíjí. Pro mě docela zklamání. :(
bobik

30. 10. 2021, 6:00

No já měl z Lidlu ledkový docela světelně výkonný reflektor s detektorem pohybu. Nabíjel se z 10W panelu. Spolehlivě fungoval 3 roky. Pak odešla gelová baterie 6V. Ještě jsem se nedokopal koupit novou. Tak spíše to budeš mít trochu poddimenzovaný.
pafik

30. 10. 2021, 6:42

bobik píše: 30. 10. 2021, 6:00 No já měl z Lidlu ledkový docela světelně výkonný reflektor s detektorem pohybu. Nabíjel se z 10W panelu. Spolehlivě fungoval 3 roky. Pak odešla gelová baterie 6V. Ještě jsem se nedokopal koupit novou. Tak spíše to budeš mít trochu poddimenzovaný.
Možná; baterie 1,2Ah 12V a panel 6V 3,5W, 2x LED á 240 mW. Když do toho pere sluníčko, je to OK. Jak je pod mrakem, tak to nedá proud.
bobik

30. 10. 2021, 7:14

Tak to celý zahodit a udělat základ na pořádném amorfním panelu. Který něco dává i pod mrakem.
https://www.solareconomic.cz/Amorfni-so ... V-d842.htm
packa

30. 10. 2021, 7:38

bobik píše: 30. 10. 2021, 7:14 Tak to celý zahodit a udělat základ na pořádném amorfním panelu. Který něco dává i pod mrakem.
https://www.solareconomic.cz/Amorfni-so ... V-d842.htm
hele u amorfu se uvádí že generuje i za rozptýleného světla, ale realita je jiná , když prostě nesvítí tak ani amorf nic moc nedá , navíc účinnost na plochu je horší . mám 2,5kw v amorfech tak vím co říkám .
Charon
Sponzor fora

30. 10. 2021, 8:00

bobik píše: 30. 10. 2021, 5:11 Čekal jsem, že bude větší boom stavitelů solárních elektráren. Zatím to nepostoupilo do fáze, že by všechny komponenty byli vyprodané. Nejspíš je prosté vysvětlení, většina lidí na nějaké slušnější řešení nemá peníze a jsou neschopni si to spíchnout sami. Já dal za panely 30 000Kč, za 5kW měnič 25 000Kč a ještě nakoupím 3,6kWh baterii za 37 000Kč. Plus možná ještě 15 000Kč za další komponenty. Takže budu na částce 107 000Kč. A je to minielektrárna pro pár spotřebičů. Kdopak na tohle má? No tady na foru nejspíš všichni, ale my tu nejsme reprezentativní vzorek populace. A stěží mi to pokreje jen to zdražování elektriky. Budu muset ještě zdvojnásobit pole panelů a zakoupit další baterii. Takže v dalším roce cena elektrárny vroste na 180 000Kč. A to jsem do toho chtěl dát jen 50sátku. :D No hlavně abych vůbec nějaký kšefty příští rok sehnal a nemusel podnikání pozastavit.
Me by zajimala navratnost, vim ze by to melo byt cca pet, šest let, ale uvazovali jste ze ucinnost panelu kazdym rokem klesa, kapacita baterek taky, obcas neco odejde do věčných lovišť, nejsme zrovna na rovníku, takze svitu mimo leto moc nebude... Mě vychazi, že se to vrati za tech 5 az 6 ale nic plus to moc nevydělá, protoze bude nutna obnova zarizeni. Ale treba se pletu, do excelu to neboucham :D
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
packa

30. 10. 2021, 8:13

s klesáním učinnosti těch panelů to není tak strašné , po osmi letech mi to vychází na nějakých 5 %
baterky záleží na chování se k nim .
Z mého pohledu pokud to někdo postaví z nových komponent a nebude prodávat čezu tak se to nemůže vyplatit .

Já třeba kupoval panely z a200,-/ks amorfní panel 75w
louhové baterky 500Ah 24v za 3000,-
měnič starší 4000,- 4kw
celé to mám postavené na tom že když se dobijí baterky na max tak odpojím čez a jedu z baterek - pak překlopoení na čez .
za slunného počasí ušetřím nějakých 80% denně . Dílnu na to napojenou nemám.
bobik

30. 10. 2021, 8:36

Tak návratnost ani neuvažuji. Stavba je mé fyzické vyjdření obavy, že nám vládnou idioti, v důležitých technických pozicí už jsou taky idioti a výsledkem bude destabilizace dodávek energie. Ale možná jsem sám idiot, který sedl na lep řečem o zdažování energie, provádění greendíílu a zavírání atomovek a uhelek v Německu. Možná věřím špatně tomu, že český spotřebitel bude až za německým spotřebitelem. Že nás zase prodaj. Že o nás rozhoduje někdo bez nás.
V minulosti při dodávkách levné a spolehlivé enegie byla stavba malé FVE ekonomický nesmysl. Ale díky vysoké inflaci už to tak velký nesmysl nebude. Teď, když dáte část úspor za malou FVE s vlastní spotřebou, tak si ty prašule zhodnotíte. Za dva roky, až se podaří inflaci zkrotit, tak zase malá FVE bude ekonomický nesmysl.
Někde v koutku duše mi plápolá malý plamének naděje, že ta pyramida blbosti neproroste až na úplný základ a že máme ještě dost chytrých, schopných, a pracovitých lidí. Kteří navzdory blbosti ve vyšších patrech nedopustí zhroucení stávající výroby a distribuce elektrické energie. Ale je to malý, malý plamýnek. :(
pafik

30. 10. 2021, 10:39

Charon píše: 30. 10. 2021, 8:00
bobik píše: 30. 10. 2021, 5:11 Čekal jsem, že bude větší boom stavitelů solárních elektráren. Zatím to nepostoupilo do fáze, že by všechny komponenty byli vyprodané. Nejspíš je prosté vysvětlení, většina lidí na nějaké slušnější řešení nemá peníze a jsou neschopni si to spíchnout sami. Já dal za panely 30 000Kč, za 5kW měnič 25 000Kč a ještě nakoupím 3,6kWh baterii za 37 000Kč. Plus možná ještě 15 000Kč za další komponenty. Takže budu na částce 107 000Kč. A je to minielektrárna pro pár spotřebičů. Kdopak na tohle má? No tady na foru nejspíš všichni, ale my tu nejsme reprezentativní vzorek populace. A stěží mi to pokreje jen to zdražování elektriky. Budu muset ještě zdvojnásobit pole panelů a zakoupit další baterii. Takže v dalším roce cena elektrárny vroste na 180 000Kč. A to jsem do toho chtěl dát jen 50sátku. :D No hlavně abych vůbec nějaký kšefty příští rok sehnal a nemusel podnikání pozastavit.
Me by zajimala navratnost, vim ze by to melo byt cca pet, šest let, ale uvazovali jste ze ucinnost panelu kazdym rokem klesa, kapacita baterek taky, obcas neco odejde do věčných lovišť, nejsme zrovna na rovníku, takze svitu mimo leto moc nebude... Mě vychazi, že se to vrati za tech 5 az 6 ale nic plus to moc nevydělá, protoze bude nutna obnova zarizeni. Ale treba se pletu, do excelu to neboucham :D
Před lety vycházela návratnost na hranici životnosti panelů, takže nula nula nic. Prej už jsou lepší. Snad, nevím. Možná jsou taky dražší, takže nula od nuly pojde.
V každým případě jsem ty světýlka vzal jako výzvu a kdybych je koupil (nějaký slušný, ne srač... v baubau na AA akumulátor), tak mi to vyšlo na čtvrtinu ceny. Na druhu stranu, mám stavebnici, kde podle solárního panelu můžu volit baterii a svítící diody, až do nějakých 10W. Aniž bych musel měnit plošnej spoj a hlavní součástky. Co chtít víc .... :D
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“