Ahoj,
na to že je to frézka z přelomu 80 až 90 let a má za sebou 40 let provozu, tak v podstatě bez problémů.
Samozřejme pár drobností. koncové mikrospínače na ose X jsou pod stolem a když přes ně roky teče olej a řezná kapalina, ikdyz je to pěkně utěsněné, tak bylo potřeba je vyměnit. Ted zrovna řeším takovou drobnost a to je ulomenej jeden pístek čerpadla, takže nemažou ruční kola posuvu X a Z, ale i kdybych to neopravil tak se nic neděje, zbytek konzoli (zbylych 10 mist) to maže. Řekl bych že to někdo urazil při montaži asi 10kg bočnice konzoli a neřešil to.
Ta fabrika, odkud sem to odkupoval se moc nestarala o řeznou/chladící kapalinu, takže bylo zarostlý čerpadlo. to co sem z toho vyndal vypadalo spíš jak tvrdý mejdlo, ale stačilo vyčistit a zase jede. Pak jsem zjistil, že chybí jedno časové relé, které spíná stykač, který pustí do motoru stejnosměrné napětí jako brzdu, našel jsem na aliexpres za pár korun náhradu, ale ještě nenamontoval, nevadí mi, že se vřeteno dotáčí pár sekund.
Má to sice trochu složitou elektroinstalaci, ale po pár hodinách studia se to dá pochopit na rozdíl od nejakého PLC řízení. Co sem ale nepochopil je, proč používaj tolik různejch napětí. 31V, 24V, 110V, 70V, 6V.
Je to poctivej kus železa, do všech detailu a na to na co to potřebuju paráda.
Tento víkend sem si dobastlil razovej utahovák na výměnu nástrojů, nebavilo mě to dotahovat golou
A pak jsem ještě před časem vyměnil odměřování. bylo tam stary ns110 s digitronama, tak sem objednal z číny za pár kaček něco lepšího.
Za mě celková spokojenost.
Martin