Plotterovrtackofreza

magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2007, 11:04

Proc nezkusite pro zacatek treba toto, viz obrazek. Je to pomerne tuhe a nestalo to skoro nic, jen par desek lamina, 6 truhlarskych kolejnicek, zavitove tyce a 6 lozisek. Pro zacatek je to to nejjednodussi co vubec muze existovat.
Přílohy
frezecka.jpg
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2007, 11:05

hns píše:Jo, nad tim jsem taky uvazoval, akorat to bude chtit povrchovou upravu.
Ale myslim ze par tahu sprejem by to spravilo.
Povrchovky bych se nebál. Jestli to bude od slušné firmy tak to železo bude beze stop koroze, stačí odmastit, natřít štětcem základovkou a nastříknout sprejem. Nebo to dovézt do nějaké práškové lakovny aby to přidali k nějaké výrobní dávce, to také nebývá drahé a výsledek je skvělý. Taky se to dá odnést do galvanovny a nechat pozinkovat, to také vypadá slušně.
Aleš Procháska
hns
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2007, 12:09

magi píše:Proc nezkusite pro zacatek treba toto, viz obrazek. Je to pomerne tuhe a nestalo to skoro nic, jen par desek lamina, 6 truhlarskych kolejnicek, zavitove tyce a 6 lozisek. Pro zacatek je to to nejjednodussi co vubec muze existovat.
nema to stul cca 50x50 cm
a pri techto rozmerech by to bylo tezke:)
hns
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2007, 12:13

prochaska píše: Povrchovky bych se nebál. Jestli to bude od slušné firmy tak to železo bude beze stop koroze, stačí odmastit, natřít štětcem základovkou a nastříknout sprejem. Nebo to dovézt do nějaké práškové lakovny aby to přidali k nějaké výrobní dávce, to také nebývá drahé a výsledek je skvělý. Taky se to dá odnést do galvanovny a nechat pozinkovat, to také vypadá slušně.
Zelezo bude z Ferony, takze bude bez koroze a dukladne konzervovane. Takze staci jenom odmastit a dat zakladovku
magi
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2007, 10:41

Nechci se Vas dotknout ale evidentne vite o obrabeni a obrabecich masinach pendrek. Jak uz tu kdosi napsal, tuhost stroje, je jeho alfou a omegou. Bez urcite tuhosti to zkratka nejde a potom to bude dobre mozna k tomu aby to vozilo pero a malovalo obrazky. Teprve po zhruba roce v tomto oboru jsem pochopil v cem spociva rozdil mezi FNK25A a FGS25/32. Je to jen a jen o tuhosti. FNKcko je krasna nastrojarska frezka, ktera ma moznost vyklonit skoro vsechno pod urcitymi uhly, za to neni mozne vzit na ni sponu vetsi nez 2mm. To je potom koncert. Za to FGS to je jednim slovem tuha masina, kde neni probem nasadit hlavu s SK destickami a vzit sponu 6mm. Jen se zvedne rucicka na ampermetru. A o tom to prave cele je. Ta hracka s temi hlazenkami o prumeru 12mm je dobra podle me jen ke kresleni perem, ale jakmile to poveze frezu o prumeru treba jen 2 mm, ktera se dotkne materialu, budou asi potreba sluchatka ci spunty do usi.
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2007, 7:09

magi

Váš príspevok sa evidentne týka mojej hračky.
Máte rpavdu - viem o tom "pendrek" aj to priznávam. Ja som napísal presne to, za čo mi tu všetci vynadali - tuhosť je malá a už v tejto fáze tomu neverím, ale čo s tým, keď už to je a šlo do toho celkom dosť peňazí (vzhľadom na moje možnosti). Nájde sa tu niekto, kto mi poradí, ako tomu zvýšiť tuhosť, alebo je táto hračka súca len na vyhodenie?
Počas práce s CNC možno fajčiť...
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2007, 7:48

Ahoj,

pokud můžu něco málo z mých zkušeností , tak je nejdůležitejší započaté úsilí dokončit.
Pak se to vůbec naučit ovládat , aby človek pochopil o čem to je a jak se stím pracuje.
Pak je možné vyvodit závěr a pustit se do něčeho na úrovni za více peněz.
Člověk tím sice ztratí spoustu času , ovšem hodně věcí se naučí a často nadělá méně škody :D
Takže určitě vydrž.
Můj uplně první přístroječek vyšel z plotru XY4150(laboratornií přístroje praha) a bylo to řízeno pres DIDAKTIK M
Bylo to 2.5 D a kreslilo to čtverečky, kolečka a trojůhelníčky.
A abych pravdu řekl tak před mojí úpravou to umělo kreslit
líp a bylo to spolehlivější :D

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

20. 10. 2007, 9:02

Ted zurive pracuju na tomto a dostalo to pracovni nazev EIFELOVKA.
Bude to portalka na drevo, X1000/Y550/Z300.
Tento zaklad ma ted cca 350KG.Celkove by to melo mit 700Kg a na posuvech budou DC serva.
(ta garaz je tak spinava a tmava , protoze mi tam trosku horelo :D a neda se toho moc zbavit i kdyz jsem to tam uz nekolikrat vyklizel a vymaloval)

RADEK
Přílohy
DSCI0005.JPG
DSCI0002.JPG
DSCI0001.JPG
automatizace/konstrukce
1strojni

20. 10. 2007, 11:35

Dovolím si zareagovat, neb sem tím taky prošel. Se všemi příspěvky souhlasím.
Prostě samo to nepřijde, je třeba to zkoušet, ptát se a poučit se z vlastních
omylů.
Radku-B, ten název sedí, je to podle mého gusta, jen ten portál se mi
zdá málo tuhý bočně (na jeho výšku), možná tam ještě něco přijde.

Tak práci zdar.

1. 3-osé CNC v roce 1993
hns
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2008, 1:17

Zdravim po delsi dobe.
Trosku jsem pohnul s tim mym CNC strojem.
Trosku jsem zmenil koncepci na pohyblivy stul a pevny portal.
Je to delane z toho co dum dal plus par levnych posuvu na supliky jako linearni vedeni. Pohonem jsou zavitove tyce M10x1,5. Rychlost posuvu je zhruba 6mm/s pri pulkrocich bez nejakeho rizeni cehokoliv, proste napeti na spolecnem bodu civek a tranzistory spinaji druhe konce na zem.
Jeste mi zbyva dodelat Z osu, jak je videt. Nestiham skocit pro dalsi suplikove posuvy.
Motory na X a Y jsou ty sonceboz, jak jsem psal na zacatku, na Z mi uz nevyslo misto, tak tam osadim mensi krokac ze stare CD mechaniky a sroubovice je M5x1.
Cele je to delane "baj voko" jelikoz me technicke zazemi tvori pouze akuvrtacka, metr, pravitka, tuzky, primocara pilka, rucni pilka na zelezo, rasple, pilnik, nuz
Prikladam par fotek a renderu z cadu.
Primarni urceni je plotter na plosnaky, druhe vyuziti bude vrtacka plosnaku, dalsi vyuziti se uvidi casem.
Prozatimne mam napsany program do ATmega16, ktery bude HPGL radicem (prozatim instrukce PA, PD, PU,po odzkouseni pridam CI a AA), ale pocitam i s pripadnym rizenim z Mach3
Přílohy
cnc4-6.JPG
cnc4-5.JPG
cnc4-4.JPG
cnc4-3.JPG
cnc4-2.jpeg
cnc4-1.jpeg
hns
Kontaktovat uživatele:

29. 8. 2009, 11:16

Zdravim opet po case.
Probojoval jsem se do jakehosi predfinale. HPGL radic v AVR se zda byt funkcni. Jeste zbyva vyzkouset oblouky, jinak primocary pohyb (i pod uhlem) a kruhy chodi.
Jeste mi v podstate zbyva z HW casti udelat vhodny drzak pera/tuzky. A tu mi vyvstava otazka. Jak udelat drzak na ruzne prumery per tak, aby vzdy byl stred tuzky ve stejnem bode i kdyz ta tuzka ma ruzny prumer casti, za kterou budu uchycovat. Napriklad fix ma 12mm, ale pentilka ma treba jenom 9mm. Nejdrive jsem zvazoval ze pouziju klasickou kabelovou vyvodku, ale ta neudrzi tuzku v XY smeru a 2 vyvodky nad sebe mi tam nevejdou. Mate nejaky napad?
Pro zajimavost prikladam link na aktualni stav.
http://mojekonstrukce.webpark.cz/cnc.htm
PavelZ

29. 8. 2009, 11:44

Udělej si třeba několik pouzder podle používaných průměrů - se stejným vnějším průměrem, a ten upínej třeba do držáku se svěrným spojem (díra, naříznout a stahovat šroubem). Ty pouzdýrka taky podélně nařízni.
Složitější by bylo udělat kleštinky, ale také by to šlo. Ještě je tu možnost výroby univerzálních "kleští" - dvě čelisti proti sobě s tvarovým vybráním do V. Utahování šroubem. Asi bude ještě mnoho dalších možností.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2009, 10:40

sklicidlo z vrtacky?
Aleš Procháska
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2009, 11:16

Jo a Ales k tomu sklicidlu pozapomnel dodat , ze ho lze lehkym ponicenim provozovat jako pruchozi. A to tak ze tam kde se srubuje na hridel a nebo nasazuje na kuzel , lze vytvorit pruchozi otvor. Takze to pak muze fungovat jako male 3 celistove sklicidlo s pruchozi dirou. K upnuti cehokoli.

Nedam presne radu jak , ale asi by to chtelo vzit do ruky a popremyslet.
Ales ma skvelou myslenku. Sice tam asi podle toho co pises nemas na to misto , ale myslim ze to sklicidlo tam po uprave muzes upinat primo do te objimky pro vreteno.

RADEK
automatizace/konstrukce
hns
Kontaktovat uživatele:

30. 8. 2009, 7:27

@ prochaska a Radek-B
diky za tip na to sklicidlo, to me nenapadlo :)
drzak na pero bude extra
vlastne to same jako drzak na tu vrtacku, akurat s tim rozdilem ze tam bude pruzina na zajisteni pritlaku pri nerovnem povrchu

@pavel z
to uz jsem taky premyslel, ale jak se znam drzacky vydrzi tak tyden, pak se nekam rozutecou :)
ty celisti s V by mely byt asi jako na vratidle pro zavitnik, tedy tvorit kosoctverec ze? O tom uz jsem taky uvazoval, dokonce vim ze mam nekde zasantroceny puvodni drzak z Alfiho, jenze je dobre zalezly a nechce se ukazat

zkusim to sklicidlo
nedavno jsem menil v robote na vrtacce, protoze uz neslo utahnout ani 4mm vrtak, to by mi vyhovovalo
jeste jednou diky za tipy
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“