soustruh tos C45
Ahoj Mám možnost koupit soustruh C 45 Soustruh jsem odzkoušel Sice jsem chvilku hledal jak se pouští posuv ale nenašel jsem jestli se dá přepnout posuv obraceně když budu potřebovat udělat leví závit Mate někdo s tímto soustruhem zkušenost. Děkuji
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
U svářečky to funguje jen u CO2, tam se musí točit obráceně drát aby zalézal. U elektrod to nefunguje, protože žhavou elektrodu nejde odebírat rukou když se prodlužuje.
Abych řek pravdu, u autogenu jsem to nezkoušel, tam to ale asi bude pracovat na jiným principu, protože tam jsou jen dvě fáze, jedna kapalná a druhá plynná.

Já nevim..jak malý kluci.. to se nestydíte,když neví, radit mu takový kraviny?Přece se učí učedníci už v prvním ročníku,že levý závity se dělají z druhý strany-musí si stoupnout zezadu.Proto taky v nástrojárnách bylo vždy místo všude kolem soustruhu.Když byl soustruh ve výrobě,kde se dělaly jen pravý závity,tak mohly stát těsně za sebou,protože tam obsluha nepotřebovala lítat kolem..
Kdysi jsem tento soustruh měl a co si vzpomínám, tak obrácený chod se přepínal přesunutím páky pod vřetenem doprava a doleva. Tuším je to na hřídeli u šroubu posuvů. Nevím jestli jsem to napsal srozumitelně, kdybys dál fotku označil bych tu páku.